Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Tejet bivalytól, kolbászt gabonából

Tejet bivalytól, kolbászt gabonából

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 03. 19.
Új gasztrokaland a Street Kitchen és az UNICEF együttműködésében
2025-06-21 06:00:00

Közös főzések, új kultúrák felfedezése, és egy jó ügy támogatása. Az UNICEF havonta egy új ország

Benson Boone letarolja a nyarat – itt az új album és videóklip
2025-06-20 11:29:57

Benson Boone nem kegyelmez 2025 nyarának: új albuma, az American Heart mély érzelmekkel, nagyívű dallamokkal és

„Ennyike?” – A kérdés, amit nem lehet megkerülni
2025-06-19 08:46:51

A 25. ARC közérzeti pályázat az idén is felelősségteljes, igazságkereső és felszabadító képkészítésre

Cseh Lászlóval úszhat, aki elindul a MOL Campus Öbölúszáson
2025-06-17 10:04:53

Több mint 1600 fős mezőnnyel rendezi meg a Budapest Sportiroda 2025. június 21-én, szombaton a 3. MOL Campus

további bejegyzések a szerzőtől »

Azt hiszem, némi magyarázatra szorul, ha azt állítom, hogy nagyon szeretek a folyamatosan feltúrt, munkagépektől zajos Múzeum körúton mászkálni, ahol állandósult a forgalmi dugó. Furcsának tűnhet, miért sétálok örömmel az aládúcolt házak mellett az aszfalt nélkül hagyott járdán porban, sárban. A Nemzeti Múzeum tekintélyes épületének látványa mellett az is sokat nyom a latba, hogy az antikváriumok közé ékelődve, színesre festett állványzat alatt itt van Pest egyik legjobb bioboltja.

Már a vidámra pingált állványzat és a hasonlóan színes kirakat alatti szellőzőrács is jelzi, hogy itt törődnek a jókedvünkkel. Ha sürgős energiabombára van szükségem, betérek ide egy kis flakon bivalytejért (azonnali hatás, és a folyadékveszteségemet is pótolja), vagy veszek a tönkölyzsömle mellé egy kis gabonakolbászt, ha gyors uzsonnára vágyom.

A bolt teljes körű biokínálattal rendelkezik, jobb oldalán az élelmiszerek, a pénztár mögötti részen a biokozmetikumok zsúfolt polcai várnak. Megtalálhatók itt laktóz- és gluténmentes termékek, bioivólevek, lekvárok is. Külön része van a csíráztatható magoknak: ilyenkor tavasszal különösen ajánlom ezeket az ízletes kis táplálék-kiegészítőket, szendvicsre, salátához nagyon finomak, és nem kell hozzájuk más, csak egy átlátszó tálka, víz és a tavaszi napsugarak.

A hűtőpulton a szokásos biotejtermékek mellett kecske- és bivalytej is előfordul, no meg az ezekből készült kefir, savó, és különféle állagú sajtok. Itt találhatók az egészséges, rostos sütemények, a szójakészítmények, és kedvenceim, a gabonakolbászok.

A gabonakolbászok teljes vigaszt nyújtanak azoknak, akik kolbászra vágynak, de önszántukból nem esznek, vagy kényszerből nem ehetnek igazit. Ezek formájukra, állagukra és ízükre nézve is kísértetiesen hasonlítanak az igazira, csak kicsit „omlósabbak”. Készülhetnek hajdinából, kölesből, csicseriborsóból, búzából, rozsból, rizsből, kukoricából és szójából is.



Az estére beáztatott gabonát puhára főzik, ledarálják, hidegen sajtolt étolajjal elkeverik, hagymával, fokhagymával, borssal, köménnyel fűszerezik, kicsit összesütik, füstízű sóval ízesítik, kolbászkákat formálnak belőlük, és celofánba vagy sütőzacskóba szorosan beletekerik. Hűtőben tárolva néhány nap alatt összeérnek az ízek. Ezután 2-3 hétig fogyasztható. Úgy együk, mint az igazit, kenyérre, paradicsommal, paprikával, lilahagymával… Érdemes először a boltit kipróbálni, aztán otthon is lehet kísérletezni a különféle magokkal. A gabonakolbász receptje megtalálható Kun Ákos alapos, online szakácskönyvében is.



Tovább haladva a boltban, a gabonatermékek veszik át teljesen a teret: sós és édes, töltött és töltetlen péksütemények és százféle kenyér közt lehet válogatni. Impozáns méretű papírzsákokban állnak a különféle magvak (a drága bolthoz képest kímélő áron), annyit lapátolhatunk zacskóba magunknak, amennyire épp szükségünk van. Van itt búza, árpa, zab, rozs, feles borsó, hajdina, hogy csak néhányat említsek, és amire nagyon fáj a fogam: gyönyörű kézi és elektromos őrlőgépek kaphatók a magokhoz, melyekkel otthon, frissiben készíthetünk őrleményt vagy pelyhet.

A földre állított papírzsákok eleve bensőséges, keleties hangulatot sugároznak – ezt erősíti a mozaikkal kirakott kút, melyből Pi-vizet lehet vételezni.

Az őrlőgépre még csak áhítozók számára rengeteg féle liszt és dara áll rendelkezésre. Ez előtt a polc előtt napközben gyakran állnak biotermékeket kipróbálásra ajánló hostessek, érdemes ilyenkor benézni új ötletekért, de az eladók is nagyon felkészültek és készségesek.

A pénztárhoz várakozók sora általában hosszú, ilyenkor végig lehet mustrálni a biokozmetikumok kínálatát (szappanoktól kezdve a természetes hajfestékekig), meg az előttünk állók kosarát: múltkor egyik kedvenc gasztronómiai szerzőm állt előttem szakállasan, kosarában bio-mangalicaszalonna, biokenyér és biohagyma – így kell ezt csinálni!

Belépéskor a vidám állványzat melengette meg a szívemet, de a búcsú is tartogat kellemes meglepetést! A pénztárnál környezetkímélő módon nem adnak nejlonszatyrot, viszont felszereltek egy ikeás zacskótartót a falra, ahova köszönettel fogadják a feleslegessé vált tiszta reklámszatyrokat, így a rászorulók újrahasznosíthatják azokat.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr137846528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard