Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Északi hal magyar olajban

Északi hal magyar olajban

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 03. 26.
Megérkezett A végső rítus magyar előzetese
2025-05-23 08:43:09

Nyáron a hűs moziteremben borzonghatunk a legújabb ördögűzős horroron,   A végső rítus   című filmen

Exkluzív interjút adott Jennifer Lopez
2025-05-22 09:12:01

Otthonából üzent a magyar rajongóknak a hamarosan Budapesten koncertező világsztár. Új album, új film, új

Ingyenesen megtekinthető új kiállítás a PaperLab Galériában
2025-05-21 10:29:17

A Divatja múlt című kiállításon Schäffer Zsuzsa fekete-fehér divatfotóit láthatjuk, melyek 1990 és 2001

JJ megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, melyben a Budapest Scoring Orchestra is közreműködött
2025-05-20 09:10:38

A mindössze 23 éves, osztrák-filippínó kontratenor, JJ, a „Wasted Love" című balladájával elsöprő

további bejegyzések a szerzőtől »

Az 1964-ben alapított német Nordsee az egyik legnagyobb gyorsétterem-hálózat Európában. Nevéhez („Északi-tenger”) hűen különféleképpen elkészített tengeri halakra specializálódott, és németországi üzleteiben többféle hal és halkészítmény is kapható Nordsee márkanév alatt. Tavaly ősszel nálunk is megnyílt az első Nordsee, kipróbáltuk.

Nem akkor találkoztam először a Nordsee-vel, amikor nekivágtam, hogy lemeózzam a Westendben nyílt éttermet. Ha Bécsben járunk, az egyik biztos pont a sétálóutca elején lévő Nordsee: amikor éhesen kiszállunk az autóból, rendszerint a Nordsee ablakánál állunk sorba egy kis doboz forró, panírozott rákért és krumpliért - ez átmelegít, és kellő energiát ad a több órás gyalogláshoz.

És mielőtt hazaindulnánk, ugyanebbe a gyorsétterembe ülünk be egy tányér hallevesre, ami egyáltalán nem emlékeztet a mi halászlénkre, hiszen ez főleg tengeri herkentyűkből készülő, tejfölös sűrű leves.



Tehát pozitív élményekkel kellőképpen feltöltekezve vágtam neki, hogy megkeressem a Westend City Centerben 2008 őszén megnyitott magyar Nordsee éttermet. Szükségem is volt a bécsi pozitív élményre ahhoz, hogy töretlen lelkesedéssel vágjak át az étkezdékkel kellemetlenül telezsúfolt, konyhaszagú területen, melynek legsarkában ott lapult a jól ismert halacskás embléma.

Az ártábla az ételek elé tolakodott, így egyből kiderült, hogy csak a legmezítlábasabb fogásokat fogom kipróbálni, de azért körülnéztem. A kínálat kisebb, mint más országokban.

A „látványpulton” sorakozó kék műanyag tálcák bizonyára az Északi tenger színét vannak hívatva idézni: kár, hogy olajban tocsogva várakozik rajtuk az a néhány szál maradék hal, bár ebédidőben érkeztünk.

Árak a Nordsee-ben

A fish & chipsért 870, a vegyes dobozosért 790 forintot fizettünk. A legolcsóbb szendvics, a halfasírtos zsömle 390-ért. A sültkrumpli 490 forint, a saláták árai 1000 forint fölött kezdődnek. A halleves 1190 Ft. A legdrágább kaja egy haltál, 2100-ért.

A saláták átlátszó dobozban lesik a vakmerő próbálkozókat, és a levest is PET őrzi – ennyi pénzért semmiképp nem vennék műanyag dobozos levest. Végigpásztázva a kínálatot nem is bántam, hogy csak a legpopulárisabb ételekre, a fish & chipsre és a dobozos vegyes falatokra futotta. Úgy tűnt, hogy a kettéosztott pult egyik részén a papíros, másikon a tányéros ételeket szolgálják ki, de ez nem derült ki világosan. Bécsben az ázsiai származású kedves eladóval még tört németséggel is jobban megértettem magam, mint magyar kollégájával a Westendben.

A csomagolás jópofa: a hagyományosan angol gyorsétel, a fish & chips háromszögletű papírzacskója újságtölcsért imitál, hosszú favillát is adnak mellé, ami a zacskó aljában rekedt falatokat is elérhetővé teszi. A papírdobozba a haldarabok, garnélák és sültkrumpli mellé finom kis ostyatálkában adják a jó ízű mártást. Kár, hogy csak egy szalvétát adnak, és nem tesznek tálcát az ételek alá, bár a vásárlók nagy része asztalhoz telepedne az ebéddel.


Nagy bánatomra a tűzforró hal bundája elvesztette ropogósságát, mire ehetőre hűlt, és a krumpli sem volt igazán friss. Ezek után sem erdei gyümölcsre, sem vaníliaöntetes csokoládépudingra nem vágytunk, így a desszert elmaradt.

Valójában (a mártásokat leszámítva) semmivel sem ettünk finomabb ételt, mintha bekötött szemmel, találomra választottunk volna ebédet bármelyik másik bódénál. A legenda kipukkadt ebben a gyorséttermekkel telezsúfolt környezetben.


Hazafelé leszálltam a villamosról, hogy a Fény utcai csarnok aljában található orosz élelmiszerboltban feltankolhassak füstölt hallal, legyen jó vége a gyengére sikeredett halas napnak.

A Nordsee német nyelvű honlapján sokféle halreceptet olvashatunk, és a felhasznált halakat is behatóan tanulmányozhatjuk. Ezek közül választottam ki ezt a halsalátát, így vacsorára végre finom halételt ettünk.

 

Hozzávalók

krémsajt és tejföl keveréke (a crème fraîche helyett),
füstölthal-szelet, retek, alma
ecetes uborka, vöröshagyma
zsázsa- vagy mustármagcsíra
só, bors

Apróra vágtam a hagymát, uborkát, retket, almát, és a krémsajtos tejföllel összekevertem. Szórtam bele egy kis zsázsacsírát, és enyhén megsóztam borsoztam. A füstölthal-filét vékony csíkokra vágtam, feltekertem, és fogpiszkálóval megtűztem. Beborítottam a salátával.



Ha nem akarod késsel-villával enni a salátát, nyugodtan vágd fel a halat apró darabokra, és keverd a salátába, legközelebb én is így fogom!

A díszítéshez friss zsázsaleveleket és (Nordsee) kaviárt, az étel mellé pedig ropogós barna kenyeret ajánl a recept.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr357846976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard