Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Ramsay után szabadon, avagy szelídített Steak Diane

Ramsay után szabadon, avagy szelídített Steak Diane

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 04. 04.
Páratlan páros: rivaldafényben az Unicum + sör hagyománya
2025-05-27 18:00:00

Az Unicum és egy pohár sör most együtt ünneplik a jó találkozásokat – nemcsak hagyomány, élmény is.

Két jubileum – egy rendhagyó évad!
2025-05-27 13:01:00

A veszprémi Kabóca Bábszínház a 2025/2026-os évadban két jubileumot is ünnepel: fennállásának 25.

Tíz időszaki kiállítás nyílik a SopronFesten
2025-05-27 11:34:24

Június 1. és 8. között tíz időszaki kiállítás nyílik Sopronban. Első alkalommal mutatkozik be önálló

Az ázsiai gyógyító regény az új skandináv krimi
2025-05-26 08:42:13

Az Irodalom Éjszakáján Dél-Korea a gyógyító regény egyik friss nemzetközi sikerével mutatkozik be: Hvang

további bejegyzések a szerzőtől »

A káromkodó sztárséf minket is behálózott, nem tudtuk megállni, hogy ki ne próbáljuk egyik receptjét. És vettük a bátorságot, hogy kissé átvariáljuk a Steak Diane általa leírt elkészítési módját. Nem borítottuk lángba a konyhát, beértük szelíd sistergéssel.

Amikor Gordon Ramsay került képernyőre, már nem voltam képes több szakács sztárt kedvenccé fogadni, ráadásul a tévéből felvett receptgyűjteményem már feldolgozhatatlan méretűre növekedett. És könyvét reklámozó óriásplakátokon „konyha ördögeként” mosolygó Gordon sármja - ha van neki - sem győzött meg annyira, hogy a kedvéért bekapcsoljam a tévét.

Idővel azonban luxusnak éreztem, hogy „házhoz jön” a világon a harmadik legjobban kereső, háromcsillagos séf, és még csak bele sem kukkantok a műsorába. Mikor végre leültem a tévé elé, természetesen ott ragadtam a képernyő előtt.

A fickó F-fel
- mindkét mostanában vetített sorozatában - focista múltjához méltóan hevesen és olykor erős szavakkal kritizál, de szókimondó stílusán átüt, hogy fanatikusan szereti a munkáját és semmiféle kompromisszumra nem hajlandó, ha étteremről, főzésről és a vendégekről (rólunk) van szó. Jó a humora és a maga sajátos, csernusimrés módján igyekszik kihozni partnereiből a legjobbat, ráadásul mindig készen áll egy mentő ötlettel, ha valami nem a terveknek megfelelően alakul. Mindezt remek környezetben és jól kiválasztott ételreceptekkel körítve teszi.

A chanel4 oldalán rátaláltam Ramsay 2008-as „Cookalong” („Főzzvelem”) kezdeményezésére, mely hét hétre szóló menüt ajánl, hétről-hétre külön listázva a hozzávalókat és a szükséges konyhai felszerelést.

Gordon Ramsay-nek eddig magyarul három könyve - a Vasárnapi ebéd, a Nem piskóta és a Háromcsillagos séf - jelent meg, mindhárom az Alexandra Könyvkiadó kiadásában. Jelenleg két tévéműsorát, A fickó F-felt és a Ramsay, a konyha ördögét sugározza a TV Paprika.

Több szinten, különböző részletességgel tanítja meg elkészíteni ezeket az ételeket: választhatunk, hogy a rövid, haladóknak, vagy a hosszú, kezdőknek szánt részletességgel kívánjuk-e Gordon Ramsay receptjét olvasni (szerintem mindkettővel érdemes megismerkedni, sokat lehet tanulni belőle), és az angolul nem tudók is rövid, profi módon vágott oktatóvideókon követhetik a főzés menetét.

Engem egy gyors, vasárnapi vacsorára inspirált az egyik recept, és bár kénytelen voltam éléskamrám szerény kínálathoz szelídíteni Gordon Ramsay receptjét, vagyis vesepecsenye helyett csirkemellet, konyak helyett fehérbort használtam, nagyon finomra sikerült így is. (Az eredeti receptet itt lehet megtekinteni.)

Szelídített Steak Diane

Ez az étel a látványkonyhák egyik kedvence, hiszen a mű befejezéseképpen az asztalnál lángra lehet lobbantani a konyakkal dúsan kezelt mártást. Bár ezt a fogást is ezerféleképpen készítik, egy-két biztos pont van a receptekben: a hússzelet, a só és a bors mint fűszer, és a gomba.

Hozzávalók

(4 személyre)


személyenként fél csirkemell (eredetileg egy jó szelet vesepecsenye),
1 hagyma,
10 dkg gomba,
1 fokhagyma,
Worcestershire szósz,
1 evőkanál Dijoni mustár,
50 ml fehérbor (eredetileg konyak),
200 ml tejszín (vagy tejföl),
petrezselyem,
olívaolaj,
só és bors,


Az első írásos emlékekben szarvashúsból készítették szarvasgombával – nem véletlen, hogy az „a’la Diana” a nevében arra utal, hogy a vadászok istennőjének, Dianának ajánlották az ételt.

Íme, az általam készített szelídített változat elkészítési módja:

Gyengéden klopfold ki a húst, és sózd, borsozd meg mindkét oldalát. Kevés (olíva)olajat melegíts egy serpenyőben: amikor elég forró, tedd bele a hússzeleteket, és süsd át 2-3 perc alatt.

A hirtelen sült húsokat tedd meleg helyre, amíg a mártás készül. Szeleteld fel a hagymát és a gombát. A serpenyőben maradt olajhoz tegyél még egy kevés olajat vagy vajat, és nagy lángon süsd meg rajta a hagymát és a gombát.













 






Sózd, borsozd, és add hozzá az apróra vágott vagy préselt fokhagymát. Keverj hozzá kevés Worcestershire-szószt és mustárt, és 1-2 percig hevítsd tovább. 

Ezen a ponton következett volna a varázslat, ha lett volna konyakom otthon, vagyis a serpenyő tőlem távol eső végébe kellett volna öntenem, és lángra lobbantanom, de nekem csak borom volt, ami nagyon szelíden viselkedett.

Tehát öntsd hozzá az alkoholt, és pár perc múlva keverd a mártáshoz a tejszínt. Tedd vissza a mártásos serpenyőbe a hússzeleteket, és néhány percig főzd össze az ételt. Végül szórd bele az apróra vágott petrezselymet.

Héjában főtt, meghámozott és négyrét vágott, kevés forró olajban átpirított krumplit és vajas párolt zöldborsót ajánl hozzá a séf.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr147847590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard