A káromkodó sztárséf minket is behálózott, nem tudtuk megállni, hogy ki ne próbáljuk egyik receptjét. És vettük a bátorságot, hogy kissé átvariáljuk a Steak Diane általa leírt elkészítési módját. Nem borítottuk lángba a konyhát, beértük szelíd sistergéssel.

Idővel azonban luxusnak éreztem, hogy „házhoz jön” a világon a harmadik legjobban kereső, háromcsillagos séf, és még csak bele sem kukkantok a műsorába. Mikor végre leültem a tévé elé, természetesen ott ragadtam a képernyő előtt.

A chanel4 oldalán rátaláltam Ramsay 2008-as „Cookalong” („Főzzvelem”) kezdeményezésére, mely hét hétre szóló menüt ajánl, hétről-hétre külön listázva a hozzávalókat és a szükséges konyhai felszerelést.
Gordon Ramsay-nek eddig magyarul három könyve - a Vasárnapi ebéd, a Nem piskóta és a Háromcsillagos séf - jelent meg, mindhárom az Alexandra Könyvkiadó kiadásában. Jelenleg két tévéműsorát, A fickó F-felt és a Ramsay, a konyha ördögét sugározza a TV Paprika.
Engem egy gyors, vasárnapi vacsorára inspirált az egyik recept, és bár kénytelen voltam éléskamrám szerény kínálathoz szelídíteni Gordon Ramsay receptjét, vagyis vesepecsenye helyett csirkemellet, konyak helyett fehérbort használtam, nagyon finomra sikerült így is. (Az eredeti receptet itt lehet megtekinteni.)
Szelídített Steak Diane
Hozzávalók
személyenként fél csirkemell (eredetileg egy jó szelet vesepecsenye),
1 hagyma,
10 dkg gomba,
1 fokhagyma,
Worcestershire szósz,
1 evőkanál Dijoni mustár,
50 ml fehérbor (eredetileg konyak),
200 ml tejszín (vagy tejföl),
petrezselyem,
olívaolaj,
só és bors,
Az első írásos emlékekben szarvashúsból készítették szarvasgombával – nem véletlen, hogy az „a’la Diana” a nevében arra utal, hogy a vadászok istennőjének, Dianának ajánlották az ételt.
Íme, az általam készített szelídített változat elkészítési módja:
Gyengéden klopfold ki a húst, és sózd, borsozd meg mindkét oldalát. Kevés (olíva)olajat melegíts egy serpenyőben: amikor elég forró, tedd bele a hússzeleteket, és süsd át 2-3 perc alatt.
A hirtelen sült húsokat tedd meleg helyre, amíg a mártás készül. Szeleteld fel a hagymát és a gombát. A serpenyőben maradt olajhoz tegyél még egy kevés olajat vagy vajat, és nagy lángon süsd meg rajta a hagymát és a gombát.

Sózd, borsozd, és add hozzá az apróra vágott vagy préselt fokhagymát. Keverj hozzá kevés Worcestershire-szószt és mustárt, és 1-2 percig hevítsd tovább.
Ezen a ponton következett volna a varázslat, ha lett volna konyakom otthon, vagyis a serpenyő tőlem távol eső végébe kellett volna öntenem, és lángra lobbantanom, de nekem csak borom volt, ami nagyon szelíden viselkedett.

Héjában főtt, meghámozott és négyrét vágott, kevés forró olajban átpirított krumplit és vajas párolt zöldborsót ajánl hozzá a séf.