Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Amit biztosan mindenki megkíván

Amit biztosan mindenki megkíván

Kánya Andrea a szerző friss bejegyzései 2009. 04. 05.
Szerelmeslevél Heath Ledgerhez
2010-01-17 06:00:00

A Dr. Parnassus és a képzelet birodalma nem csupán azért lenyűgöző film, mert Terry Gilliam alkotta, és nem is

Fedetlen alsótesttel, céltalanul henyélni
2009-12-30 10:55:00

Abban ugyan egyetérthetünk, hogy Kazinczy forogna a sírjában, azonban ha maga Balázs Géza írja az előszót a

Az év 10 legnagyobb magyar kulturális botránya
2009-12-27 07:32:00

Idén sem unatkoztunk, hiszen számtalan hír állt a rendelkezésünkre, mely a hazai kulturális élet

Sötét, gonosz erők gyülekeznek a Hősök terénél
2009-12-16 07:24:00

Karácsony előtti agyvérzésre lehet számítani a hétvégén a Dürer-kertben: hogy vajon kik lesznek a jövő év

további bejegyzések a szerzőtől »

Nem változott sokat a világ azóta, hogy Sandwichről elnevezték ezt különleges ételkészítményt. Hiszen ma is sokszor lusták vagyunk, vagy sok a dolgunk, nincs időnk főzni, szóval kifogás mindig van. Így megoldás a szendvics, ám nagy szerencsénkre mára óriási választékból szemezgethetünk: van bio-, meg light szendvics, édes és sós feltétekkel, vega és húsos, tömve mindenféle jóval, ami szem - szájnak ingere.



Budapestet és a nagyvárosokat napjainkra ellepték a különböző franchise szendvicsezők: sok-sok Subway, Duran vagy a jó öreg McKiwans mellett azonban kedves kis üzletekben amolyan "házinénis" szendvicseket, pikáns különlegességeket vagy akár norvég ínyencségeket is falatozhatunk.

Többféle szendvicsező is akad ám szerte a városban: van ugyebár a klasszikus beülős, otthonra is rendelhetünk dobozban (házibuli alkalmára kitűnő ötlet), és a fogyókúrázóknak sem kell lemondani a finom szendvicsekről, hiszen ma már van light, durum lisztből készült, vegetáriánus, zöldséges, stb.

Szendvicsbolt-túránk elején az interneten kutakodtunk, és a virtuális valóságban mintha többet mutatna magából a szenvicsbolt hálózat, mint amilyen valójában: a kisebb, hagyományos, házias jellegű üzletekre ugyanis igencsak eldugva, nem túl forgalmas utcákon bukkantunk rá.

Persze, kivételt képez első kóstolónk helyszíne, a Ráday utcai Marie Kristensen. A szendvicsező nagyon pici, mindössze három asztal, és a pultnál elhelyezett néhány szék szolgálja a vendégek helyben fogyasztásának kényelmét.

Ám így is kellemes a hangulat, még akkor is, ha a mellettünk ülő asztaltársaság szinte a mi arcunkba beszél, olyan közel van.

Node sebaj, fogjuk az étlapot, és elégedetten nyugtázzuk, remek a menü. Választhatunk méretet, illetve különböző bagettet is (lehet sima vagy rozsos): kedvencünk a lazacos, az avokádós, valamint a névadó Kristensen nagy bagett (melyben csupán tojáskrém, sonka és edami sajt van, ám amilyen egyszerű, annyira finom). Választhatunk természetesen "ahogy tetszik" szendvicset, és különböző skandináv elnevezésű izgalmat, ráadásul mindezt süteménnyel és finom turmixokkal spékelhetjük meg. Az árak nem vészesek, egy kis bagett ára körül-belül 450,- forinttól egészen 770,- forintig mozog, míg a nagy bagetteket 700,- és 1500,- forint, a rozsos kenyereket pedig 500,- forintos átlagáron vásárolhatjuk meg.

A szendvicset az angol John Montaguról, Sandwich negyedik grófjáról nevezték el. A gróf, bár a szendvics feltalálásához semmi köze nem volt, állítólag nagyon szerette ezt az ételt. Az egyik feltételezés szerint azért, mert így nem kellett félbehagynia egy kártyapartit sem, és mert a keze nem lett zsíros. A másik monda szerint az íróasztalánál töltött hosszú órákat nem szerette volna megszakítani.

A Tátra utcai Club Szendvicsről nem feltétlenül állíthatjuk, hogy hangulatos, ám a végtelenül kedves kiszolgálás és a búvóhelyként funkcionáló kis, eldugott üzlet nagyon sokat javít a megítélésen, az első benyomáson. A kirakatban apró szendvicsek hívogatnak átlag 155,- forintos áron. Persze ez kicsit megtévesztő lehet, mivel egy szendviccsel biztos, hogy senki nem lakik jól, így élből kettőt kell vásárolni - ám így persze nagyobb az élvezet. És igen pozitív, hogy minden asztalon (mármint azon a kettőn, amely a piciny üzletben található) újságok várják a kikapcsolódni vágyót - érkezésünk idejében éppen egy Népszabadság és egy Nemzeti Sport hever a mi asztalunkon. 
A kis bagettek mellett vannak ciabatták, sima saláták és sütemények is. A tonhalas és a lazacos szendvics egyébként isteni, de húsimádóknak a fütölt tarjásat, vegáknak a mozarellásat ajánljuk.


A Bakáts téren eredetileg a Szendvicsgyárat kerestük, ám egy másik üzletbe, a  Bácsalmási Szendvicsboltba botlottunk. Talán mondhatjuk, ez a város legkisebb  szendvicsezője. Ha létezik szendvics-talponálló, hát ez az.
Bár igen korai időben érkezünk -délután 2 órakor-, a kirakatban csak néhány darab szendvics árválkodik, ám ez egyáltalán nem negatív előjel, hisz csupán azt jelenti, abszolút friss ételt kapunk, ha kérünk. Ráadásul egy igen fess és kedves fiatalember szolgál ki minket, szóval panaszunk nem lehet. Igaz, a Bácsalmási bolt nem igazán beülős hely (mindössze három szék és egy pult található), de elvitelre mindenképp izgalmas, és főleg, házias ételeket ígér: mi a rokfortkrémes és a juhtúrós szendvicset vagy falatkákat ajánljuk, de kérhetünk kaviáros szendvicset (akár feketét, akár vöröset), heringeset és kagylósat, tökmagkrémes vagy akár diós olivapástétomos vagy humuszos szendvicset is, külön salátákat, krémeket!

Végezetül álljon itt egy csodás recept a kedves olvasóknak.
Kellemes szendvicskésztést kívánunk!

Csirkés, cukkinis, ricotta sajtos szendvics

Hozzávalók:

2 közepes cukkini felszeletelve
2 teáskanál só
1 evőkanál olivaolaj
ricotta sajt
negyed csészényi Parmezán sajt
rozsos bagett
paradicsom
sült csirkemell

A cukkinit megsózom, majd beteszem a szűrőbe, és hagyom, hogy a leve lecsurogjon (kb. 15 perc). Eközben az olajat felmelegítem, majd hozzáadom a cukkinit, picit megpirítom, leveszem a tűzről. A ricotta sajtot, a parmezánt és egy kevés citromlevet hozzáadok a cukkinihez, sóval, borssal ízesítem. Kenyérpirítóban pár percig pirítom csak a szelet kenyereket.
A pirítósra szeletelt paradicsomot teszek, rá pedig a vékonyra felszeletelt, sült csirkemellet. Sózom, borsozom, ráhelyezem a ricottás mixet, majd a tetejére is kenyeret teszek. Kettévágom és tálalhatom is!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Budapest Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Az ázsiai gyógyító regény az új skandináv krimi Az ázsiai gyógyító regény az új skandináv krimi
  • Exkluzív interjút adott Jennifer Lopez Exkluzív interjút adott Jennifer Lopez
  • Szabad ég, szabad gondolat, szabad élmény – Nyári színház a Városmajorban Szabad ég, szabad gondolat, szabad élmény – Nyári színház a Városmajorban
  • Május 19-én nyitja meg kapuit a Gustav Klimt: The Immersive Experience interaktív kiállítás Május 19-én nyitja meg kapuit a Gustav Klimt: The Immersive Experience interaktív kiállítás
  • Itt az új teaser Nemes Jeles László Árva című filmjéhez Itt az új teaser Nemes Jeles László Árva című filmjéhez

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr237847768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard