Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 04. 09.
Megérkezett A végső rítus magyar előzetese
2025-05-23 08:43:09

Nyáron a hűs moziteremben borzonghatunk a legújabb ördögűzős horroron,   A végső rítus   című filmen

Exkluzív interjút adott Jennifer Lopez
2025-05-22 09:12:01

Otthonából üzent a magyar rajongóknak a hamarosan Budapesten koncertező világsztár. Új album, új film, új

Ingyenesen megtekinthető új kiállítás a PaperLab Galériában
2025-05-21 10:29:17

A Divatja múlt című kiállításon Schäffer Zsuzsa fekete-fehér divatfotóit láthatjuk, melyek 1990 és 2001

JJ megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, melyben a Budapest Scoring Orchestra is közreműködött
2025-05-20 09:10:38

A mindössze 23 éves, osztrák-filippínó kontratenor, JJ, a „Wasted Love" című balladájával elsöprő

további bejegyzések a szerzőtől »

Rituális mosakodás a Tiszában, melytől megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: őseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelső jelentős eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben. A húsvétot a 325-ös níceai zsinat a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapban határozta meg; ez az oka annak, hogy a húsvét állandóan vándorol a naptárban. 

„A húsvéti ünnepkörrel kapcsolatban gazdag hagyományrendszert hagytak ránk dédapáink, akik - a karácsonnyal ellentétben – közösségi ünnepként értelmezték a húsvétot. Ennek ellenére ma már kevés helyen követik a szokásokat: aki teheti, elmenekül húsvétkor otthonról, vagy bezárkózik, és nem fogadja a rokonság tagjait” – fogalmazza meg a húsvét aktuális problémáit Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató. 

A nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu munkatársának elmondása szerint a hagyományos paraszti közösségben élő ember életritmusát a dolgos hétköznapok és az ezekből kiemelkedő jeles napok szabályos, visszatérő váltakozása határozza meg. Az ünnep hiedelmei, szokásai a hétköznapok munkáját, termékenységét akarták biztosítani vagy csupán megjósolni. Mágikus eljárásokkal, praktikákkal az ember egészségét és boldogulását segítették elő. Ezek a szokások vidékenként eltérőek voltak – tette hozzá. 

A húsvéti ünnepkör talán legismertebb eleme a húsvét előtti nagypéntekhez kapcsolódik: ez a negyvennapos böjt, a bűnbánati időszak utolsó napja; a hagyományok szerint e napon tilos volt húst fogyasztani. Ez a nap alkalmat ad a test és lélek megtisztítására, a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessenek a húsvét megünneplésére – mondja a néprajzkutató. 

A böjti nap azonban nem járt az ételek teljes megtagadásával; a Túristvándiban élő reformátusok például aszalt szilvalevest, azaz ciberét esznek ezen a napon, amelyhez vajas laskát, pattogatott kukoricát (pattit) fogyasztottak.
Szatmárban egyébként is nagy hagyománya van az aszalással megérlelt gyümölcsféléknek, amelyeket bagolytüdőnek neveztek a helyiek – mondja Bodnár Zsuzsanna. 

A nagypéntekhez számos népszokás kapcsolódott: ekkor „mossa a holló a fiát”, vagyis ekkor mosakodtak meg a szatmári leányok és legények a Krasznában, a Túrban, vagy a Tiszában, mert hitük szerint a nagypénteki víz tisztulást, egészséget hoz – magyarázza a néprajzkutató.
Dologtiltó nap is volt egyben a nagypéntek: tilos volt a kenyérsütés is, hiszen aki e szabályt megszegi, annak kenyere kővé válik, vagy abban az évben vízbefúlt halottja lesz. 

A kemény böjti napok után a nagyszombat hozta el a parasztember számára az ünnep gazdagságát: ilyenkor készítették el a pászkát, azaz a kalácsot, ekkor volt a tűzszentelés és a feltámadási körmenet, valamint ekkor fogtak hozzá a húsvéti étkeket elkészítéséhez az asszonyok.
Bodnár Zsuzsanna szerint a nyíregyházi bokortanyákon élő tirpákok sonkát, főtt tojást, ecetes tormát, cukros, mákos kalácsot, kedvelték, de a húsleves, a főtt és töltött hús, a töltött tyúk és bárány, valamint a nyíri vinkó sem hiányozhatott az ünnepi asztalról. 

Húsvét hétfőn a locsolkodókat egy madár formájú, kelt tésztából készített úgynevezett pipiskével kínálták meg – teszi hozzá a néprajzkutató.
A megye református vidékein különleges szokásokat is gyakoroltak: Nyírmeggyesen húsvét reggelén az első falat az a tojás volt, amelyet a házigazda annyi felé vágott, ahányan voltak a családban; ezzel is erősítve összetartozásukat. 

Húsvétkor a katolikus falvakban díszesen felöltözve vonultak a templomba, ahová pászkakosarakban vitték a sonkát, a sárgatúrót, a tojást, a tormát, a kalácsot és a vörösbort megszentelni: a néphit szerint a megszentelt pászka megvédi a böjti időszak után az embereket a túlevéstől és gyomorrontástól.
A szamosháti katolikusok a pászka mellett süketcsalánt is szenteltettek: a növényt felaprították és rántottába keverve fogyasztották, ugyanis aki ilyet eszik, nem fogja a járvány. 

Nyírbátorban a görög katolikusok a hazavitt pászkából kereszt alakban négy darabot kivágtak, ezeket a szarvasmarháknak adták, az apró darabokat a baromfi elé vetették; a szatmári Kisarban régen az első kihajtáskor tojáson keresztül hajtották ki a jószágot a mezőre. 

Ezeknek a rítusoknak a célja az volt, hogy az emberek mellett az állatok is megkapják a védettséget, és egész évben egészségesek legyenek.
Húsvét hétfőt vízbevető, vagy vízbehányó hétfőnek is nevezték, ezt az ősi termékenységi eljárást hívták locsolódásnak. 

Jellegzetesen nyírségi szokás verset mondani a fiúknak és a férfiaknak, akiknek jutalmul kézzel festett tojást adtak a lányok. A néprajzkutató hozzáteszi: néhány településen szokás volt, hogy húsvét harmadik napján a fiúkat locsolták meg a lányok: Kállósemjénben például megtörtént, hogy a lányok a krumplisverembe bújt legényeket locsolták meg néhány korsó vízzel.



tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Folk Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Gyergyói népzene a Hagyományok Háza Szabadegyetemén Gyergyói népzene a Hagyományok Háza Szabadegyetemén
  • Szárnyakat adni a jövőnek Szárnyakat adni a jövőnek
  • Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren
  • Kárpát-medencei népek élő hagyománya a Zeneakadémián Kárpát-medencei népek élő hagyománya a Zeneakadémián
  • „Adjatok rongyot…” „Adjatok rongyot…”

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr677848338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard