Húsvétkor nálunk a főétkezés a kényelmesen elfogyasztott, kora délutánba nyúló reggeli. Nem sietünk sehova, ráérősen, több fordulóban, be-betérő családtagok és vendégek társaságában falatozgatunk a húsvéti díszben álló terülj-terülj asztalkáról. A kötelező fogások – főtt tojás, sonka, otthon reszelt torma, friss péksütemény, húsvéti kalács – mellett díszbe öltöztetem a többféle, finom fűszervajat is.
Mar, mint a torma…A frissen reszelt torma állaga, intenzitása össze sem hasonlítható a boltival, ráadásul kedvedre ízesítheted. A torma lereszelése emberpróbáló művelet, és a húsvéti sztorizások egyik fontos eleme. Ezért is érdemes mindig más családtagból hőst csinálni azzal, hogy ráosztod a feladatot. Zöldséghámozóval könnyű megpucolni ezt az aszott, saras fehérrépára emlékeztető gyökeret, és aztán jöhet a minden képzeletet felülmúló reszelés.
Az igazi vitézek kézzel reszelik, nekem elég volt a darálón átnyomni, hogy megszabaduljak makacs náthám maradékától. Az ecetes tormához fél deci étkezési ecetből, ½ deci vízből, 2 teáskanál cukorból és ugyanennyi sóból készítettem az öntetet. Az ecetes lé hatására leáll a torma illóanyagainak intenzív párolgása, úgyhogy rajtunk múlik, meddig szeretnénk elmenni az önsanyargatásban. Minél tovább álljuk a próbát, annál erősebb lesz a végeredmény!
Tehetsz hozzá tejfölt, majonézt, így krémesebb lesz, reszelhetsz bele almát, fokhagymát, de rózsaszínné is varázsolhatod egy kis céklalével.
Festett tojás kínai módra
A festett tojás a húsvéti ünnepkör egyik hagyományos jelképe. Ha természetes anyagokkal (hagymahéjjal, kávéval, vörösborral, céklalével vagy ételfestékkel) festjük a főtt tojást, ünnep után feltörhetjük és megehetjük az asztal díszét.
Kezembe került egy kínai recept, melynek segítségével csodálatos, márványosra festett kemény tojást tálalhatunk húsvét reggelén. Az eredeti receptben fekete tea és szójaszósz a festék, én kipróbáltam hibiszkuszteával és zöld ételfestékkel is – gyönyörűek lettek.
Hozzávalók
10 tojás
1,5 evőkanál feketetea-fű
1 evőkanál szójamártás
Só
1 szem csillagánizs
- Főzz kemény tojást a szokásos módon: hideg vízben tedd fel főni, és forrástól számított 5-10 perc után hideg víz alatt hűtsd le őket.
- Amikor kihűltek, evőkanállal óvatosan ütögetve, vagy az asztallapon görgetve repeszd meg a tojások héját körös-körül úgy, hogy ne váljon le a tojásról.
- Tedd vissza a fazékba, most az összes hozzávalóval együtt, és egy órán keresztül főzd lassú lángon, fedő alatt.
- Hagyd kihűlni a levében: akár egy éjszakát is maradhat!
- Tálalás előtt hámozd meg a dekoratív, márványos mintázatú tojásokat.
Friss vajas zsömle
Amíg a korán kelők elropogtatják a müzlijüket, elkészülhet a friss, finom, hajtogatott zsömle. Ha kenyérsütő gépet használsz a dagasztáshoz, könnyen időre programozhatod, de ha hozzám hasonlóan nem fogyasztod a konyhai légteret ezzel az alkalmatossággal, este megdagaszthatod és –kelesztheted a tésztát, és hűtőbe teheted éjszakára. Az élesztőgombák a hűvösben felfüggesztik működésüket, és reggel fél óra alatt elkészülhetsz a friss zsömlével.
Hozzávalók
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
45 dkg liszt
A tetejére: 10 dkg vaj
- 1 dl langyos tejben a cukorral futtasd fel az élesztőt. Közben keverd el a lisztet a sóval, és morzsold bele a vajat. Add hozzá az élesztős tejet, és a meglangyosított maradékból annyit, hogy jól gyúrható tésztád legyen. Dagaszd, és keleszd meleg helyen a kétszeresére.
- (Vagy a megadott sorrendben tegyél mindent a kenyérsütőgépbe, és másfél óra alatt dagaszd-keleszd meg.)
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki másfél ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval vagy lisztezett vékonyfalú pohárral szaggass köröket belőle (nekem 7 centisből 15 db lett).
- Minden kört középen egy éles késsel hasíts be (de ne vágd ketté!), majd kend meg olvasztott vajjal, és a hasíték mentén hajtsd félbe.
- Ritkásan helyezd a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsire, és a tetejüket is kend meg olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt készre sülnek.
Tojás ül a snidlingben
Fűszervajat készíteni igazán egyszerű: a szobahőmérsékletű vajhoz különféle fűszereket kell keverni, és hűtőben megszilárdítani. Vaj helyett lehet vajkrémet, krémsajtot, tehén- vagy juhtúrót is használni, a fűszerek számát pedig csak az ízlésünk korlátozza.
Húsvét lévén igyekeztem minél színesebbre keverni a különféle fűszervajakat, és tojásformában fagyasztottam ki őket.
A legpirosabb hagyományos körözöttből készült, a sárga tojáshoz kurkumát, curryt római köményt és sót használtam. A zöld változathoz a konyhaablakban növő fűszernövények – bazsalikom, oregánó, rozmaring és petrezselyem – levelét mozsárban törtem össze, és kevés fokhagymával együtt kevertem a vajkrémhez. A fehér tojás sajtkrémet, fokhagymát és apróra vágott diót tartalmaz.
A fűszervajakat egy fém, tojásformájú dobozka két részében fagyasztottam ki, de bármilyen, tojás alakú műanyagforma (pl. a Kinder Joy csoki doboza) is alkalmas a feladatra.
Miután megfagytak, hideg vizet locsoltam a formára, és kifordítottam a fűszervajat belőle. Fű helyett snidling-ágyra ültettem, és tubusos mustárral, paprikakrémmel, majonézzel díszítettem őket. A vékonyabb mintákhoz kivágott csücskű nejlonzacskóból nyomtam ki a szószt.
Húsvéti kalács
A húsvéti asztalról elmaradhatatlan a foszlós mazsolás kalács. Szeretem ezt a tésztát, mert bár megfonnom még sosem sikerült, kuglófsütőben megsütve szép, finom és sokáig friss ünnepi kalács készül belőle.
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 tojás
8 dkg cukor
10 dkg vaj
2,5 - 3 dl tej
10 dkg mazsola
ha nagyon ünnepi akarsz lenni, egy zacskó fehércsokis manduladrazsé
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő
pici só
citromhéj
- 1 dl langyos, cukros tejben keleszd meg az élesztőt.
- A mazsolát tisztítsd meg, és áztasd teába vagy rummal ízesített langyos vízbe.
- A lisztet, sót, cukrot keverd el egy tálban, és morzsold el benne a vajat.
- Add hozzá az élesztős tejet, és a meglangyosított maradékból annyit, hogy jól gyúrható tésztád legyen.
- Jól dolgozd össze a hozzávalókat, és konyharuhával vagy fóliával lefedve meleg helyen keleszd a kétszeresére (1/2-1 óra).
- A megkelt tésztát gyúrd jól át, és keverd bele a leszűrt mazsolát, a fehércsokis mandulát, és a reszelt citromhéjat.
- Újra fedd le, és meleg helyen ismét keleszd a kétszeresére. (Ha előző este gyúrod be a tésztát, ezen a ponton tedd a hűtőbe pihenni.)
- Ha ismét a kétszeresére kelt, újra gyúrd át. Ha elég bátor vagy hozzá, borítsd ki lisztezett deszkára és oszd három cipóra a tésztát, majd formázz három rudat, és fond össze. A két végét összeillesztve koszorút is készíthetsz belőle. Ismét keleszd kétszeresére. A kalácsot kend meg tojássárgájával.
- Ha kevésbé vagy bátor, akárcsak én, a tésztát borítsd át a kivajazott kuglófsütőbe. Ez az adag a 26 centis formámból bőségesen ki szokott dagadni, úgyhogy kisebb forma esetén kettőbe süsd a tésztát. Keleszd addig, amíg a forma pereméig nő.
Akár kalácsformájú, akár kuglóf formájú kalácsot készítesz, előmelegített sütőben 200 °C-on 40-50 percig süsd. Ne nyitogasd a sütő ajtaját, és ne vedd ki közvetlenül sütés után, mert a tészta összeesik. A formában, tepsiben hagyd kihűlni.