A legjobb hentest és a legfinomabb pörköltet is díjazzák azon a birkanyúzó- és főző versenyen, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg a munka ünnepe alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.
Az egész napos gasztronómiai megmérettetés a tucatnyi birka kivéreztetésével, majd megnyúzásával kezdődik. Díjazzák a legügyesebb és leggyorsabb hentest, ám az ezt követő húsfeldolgozás minőségét is figyelemmel kíséri Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke által vezetett szakmai zsűri.Az idén induló 15 csapat feladata, hogy adott idő alatt készítsen valamilyen egytálételt, amely lehet pörkölt, ragu vagy leves is. Tavaly többen próbálkoztak nehezebb, sült és töltött jellegű ételek elkészítésével is – mondta Elek László, a verseny szervezője.
A zsűri mellett a közönség is aktívan részt vehet az ételek kiértékelésében, emellett ingyen kóstolhatják végig a csapatok fogásait, minősíthetik a felállított standok ötletességét. Az abszolút győztesek értékes ajándékokat vihetnek haza.
Elek László hozzátette, hogy a családi rendezvényen a gyerekeket színes programok várják, amelyek között patkódobálás, mocsárjárás, rönkcipelés és egyéb ügyességi feladatok szerepelnek.
A késő estig tartó rendezvényre több ezer embert várnak a szervezők, akiket kulturális műsorral és könnyűzenei koncertekkel szórakoztatnak a meghívott előadók.