Csaknem félszáz csapat küzd majd több száz résztvevővel a legjobbnak járó címért Szeghalmon a VII. Pörkölt- és Gulyásfőzőversenyen a hétvégén.
Maróthy Györgyné, a Művelődési, Sport-és Szabadidő Központ igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: a XIII. Sárréti Könnyűzenei Fesztivál kísérőrendezvényén kizárólag marhából készülhetnek az étkek. A cél a legfinomabb alföldi pörkölt és gulyás elkészítése. A program egyre népszerűbb, már nemcsak a Szeghalomról, hanem a környező településekről is érkeznek vendégek. Csapattal neveznek a munkahelyek, baráti társaságok, de például a nyugdíjasklub és a tűzoltók is. A nevezési díj fejében a szervezők biztosítják a hús mellett a kenyeret, és a jó munkához "nélkülözhetetlen" a pálinkát.A pénteki főzés során a hagyományos pörkölt és gulyás készül, bár a köret változhat, így készülhet főtt burgonyával, pirított tarhonyával, tésztával. Nem ritka azonban, hogy az újítások a főételben is megjelennek, így volt már próbálkozás a pikánsabb ízesítésre, sőt a tejfölös alapra is.
A csütörtökön kezdődő kétnapos rendezvényen a nehéz ételek ledolgozására az idén már tizenharmadik alkalommal megrendezett könnyűzenei fesztivál zenekarai adják a talpalávalót.
Szeghalom Békés megye északi részén, a Berettyó és a Sebes-Körös deltájában fekvő, tízezer lakosú kisváros - mintegy hétezer éve lakott, ezzel a megye legrégibb települése -, már a honfoglalás idején is létezett. A település 1984-ben nyerte el a városi rangot, bár - a fejlesztések ellenére - nem voltak még adottak a várossá válás igazi feltételei. A Sárrét hagyománytisztelő "fővárosa" jelent formáló és jövőt építő törekvései mellett méltóképpen őrzi, becsüli történelme során szerzett anyagi és szellemi értékeit.