A fokhagymás és a chilis sajt biztos szereplő a hétvégén Gyomaendrődön, ahol tizenegyedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi sajt- és túrófesztivált.
Varga Zsófia, a helyi Tourinform Iroda munkatársa csütörtökön elmondta: a pénteken kezdődő kétnapos rendezvényen nemcsak a hazai teljes termékpalettát mutatják be, hanem az egészséges táplálkozás fontosságára is felhívják a figyelmet. Idén több mint harminc szakkiállító érkezik több tonna sajttal és túróval, a magyarok mellett lesznek szerb és román termelők is. A tejtermékek mellett borokat, különleges lekvárokat, szörpöket, biotermékeket, sőt mangalicából készült finomságokat is kínálnak majd a standokon.A sajtok közt lesz tehén-, kecske- és juhsajt, füstölve és ízesítve. A termelők természetesen fogyasztási tanácsokat is szívesen adnak, így kiderül, hogy melyik sajthoz melyik bor illik, vagy hogy például a lekvárok miként illenek a túrókhoz.
A kiállított termékekkel minden évben lehet nevezni a versenyre, melyben egy hétfős zsűri dönt. A grémium elnöke Prohászka Béla mesterszakács lesz. Az ünnepélyes díjátadót szombaton tartják.
A kóstoltatás és bemutatás mellett szíínpadi programok szórakoztatják majd a közönséget.