Egyre nő azoknak a tábora az Egyesült Államokban, akik hátsó udvarukban gyümölcs- és zöldségkertészkedésbe kezdtek azzal a céllal, hogy a válság közepette csökkentsék kiadásaikat, vagy bioélelmiszerekhez jussanak, illetve, biztonságos élelmiszereket tudjanak kamrájukban. Még Michelle Obama is kertészkedni kezdett.
A recesszió annak a meggondolására késztetett, hogy ha a dolgok az 1929-es nagy gazdasági válsághoz hasonlóan alakulnak, akkor jobb lenne saját élelmiszert termeszteni. Még kiscsibéket is rendeltem. Mindig is úgy gondoltam, hogy a bioétkezés fontos, viszont valójában drága. Így jó elgondolásnak tartottam elkezdeni a saját termesztést és kellemesen meg vagyok lepődve - mondta a texasi San Antonióban élő Alison Baum kórházi segédorvos, aki kicsiny udvarába gyümölcsfákat, fűszernövényeket és zöldségeket, például zöldpaprikát és paszternákot ültetett.A növekvő vetőmageladás és egy felmérés azt mutatja, hogy gyorsan nő az élelmiszerkertészet, amelyre az amerikaiak mintegy 2,5 milliárd dollárt költöttek 2008-ban az Országos Kertészeti Szövetség (NGA) szerint.
Az NGA megrendelésére készült országos felmérésből kiderül, hogy 43 millió amerikai háztartás tervezi saját gyümölcs, zöldség, bogyós gyümölcsök és fűszernövények termesztését 2009-ben, ez 19 százalékos növekedés a 2008-as 36 millióról.
A válaszadók mintegy egyharmada a recesszióra hivatkozott mint egyik motiváló tényezőjére. A fő okok között szerepelt a jobb ízű élelmiszer és a megtakarítás az élelmiszerkiadásokban.
A megkérdezettek majdnem fele nyilatkozott úgy, hogy olyan élelmiszert szeretne termeszteni, amelyről tudja, hogy biztonságos. Több élelmiszerbotrány volt az elmúlt évben, köztük nemrég egy szalmonella járvány, amely a földi mogyorót és a mogyoróvajat érintette.
Az amerikai first lady, Michelle Obama is csatlakozott a trendhez, ágyásokat ásott a Fehér Ház kertjében, hogy elősegítse a gyermekei és a látogatók ellátását friss, egészséges élelmiszerekkel.
Peyton Tamburo New York-i színésznő, aki 10 évvel ezelőtt Arizonába költözött, kávézót és delikátesz üzletet nyitott és kertészkedni kezdett. Hobbijából üzletet csinált és árulja terményeit, köztük a biobazsalikomot. A gazdasági válság közepette úgy érzi, hogy ami hobbiként indult számára, most biztonságérzetet ad neki.
Ellen Gorman, aki Washingtonban egy kis non-profit női jogvédő szervezetnek dolgozik, azt hangsúlyozta, hogy környezetvédelmi és egészségügyi aggodalmak késztették első kertjének kialakítására az idén. - Úgy érzem, hogy kapcsolat van a környezet megőrzése és a fenntartható mezőgazdaság között - hangoztatta Gorman, aki a főnökének az udvarában fog termeszteni és megosztják a terményeket.