Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Rántott hús light

Rántott hús light

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 05. 16.
Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
2025-06-13 07:51:00

A MÁNE júniusban ismét Erdélybe látogat, hogy az „Édeskeserű” című előadásával négy város

Az első amerikai űrhajósnő élete
2025-06-13 06:00:00

Sally Ride az első amerikai nő volt az űrben, és egyike azon keveseknek, akik csendben írtak történelmet. A

A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus
2025-06-12 16:52:00

7 év után újra Budapesten lép fel a világ legismertebb gospelkórusa, a Harlem Gospel Choir! Egy este Marvin

A sztárok fotósa, a város fia – Szipál Márton előtt tiszteleg Debrecen
2025-06-12 10:39:26

Fény, élet, örökség – Szipál Márton életművét ünnepli a debreceni MODEM, egy grandiózus tárlattal.

további bejegyzések a szerzőtől »

A lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatott, olajban kisütött hús nem éppen könnyű étel. De van megoldás azok számára is, akik szeretnének egészségesen étkezni, de gyerekkori gasztronómiai élményeik hatására a mai napig elvonási tüneteket produkálnak, ha egy héten legalább egyszer - jellemzően vasárnap déli tizenkettőkor – nem jutnak hozzá rántott hús adagjukhoz. Íme néhány trükk, hogy lehet a rántott hús light.

Ha rántott hús-illat terjeng a folyosón, biztos vasárnap van! Legalább is ezt súgják a gyerekkori beidegződések, amikor a rántott hús volt a hét koronája, az ünnepi csúcsebéd. A csirke sokszor a két lábán jött haza velünk a piacról, nem volt még hungarotálcás csirke-alsócomb és csirkemell, ezért a terített asztalon általában a könnyebben porciózható sertéshús lapult a ropogós bundában.

A húst szeletre kértük a hentestől, aztán nekiestünk a klopfolóval, kicsit megsóztuk, és jöhetett a panírozás, szigorú sorrendben: liszt, tojás, és a panír szóhoz hasonlóan rejtélyes hangzású prézli. Emlékszem, ahogy kapirgáltuk az ujjunkról a ráragadt masszív panírréteget, amíg a hús az olajban sült. Addig sem voltunk láb alatt. A sütés úgyis a felnőttek dolga volt. Ha a kis prézli darabka sercegve feljött az olaj tetejére, akkor volt jó az olaj hőfoka. A húsoknak annyi hely kellett, hogy úszni tudjanak az olajban. Az első oldaluk fedő alatt süldögélt, majd miután aranybarnák lettek, megforgatták őket és a sütés második részéhez már nem használtak fedőt. Általában sütőben ropogósra pirított rizst ettünk hozzá, és mindig akadt valami savanyúság vagy kompót mellé.

Ma már főleg csirkemellből sütöm a rántott húst, sokszor a lisztbe forgatást kihagyom, a tojásba fűszereket keverek (kakukkfüvet, bazsalikomot, borsot), és egy kis olajat is adok hozzá. Az internetet böngészve kiderül, hogy sokan kísérleteznek a rántott hús készítés megreformálásával: például liszt helyett kukoricalisztet használnak, a prézlit fűszerezik, dúsítják parmezánsajttal, szezámmaggal, vagy helyettesítik darált dióval, mandulával, mogyoróval, vagy apróra tört kukoricapehellyel (corn flakes). Van, aki olaj nélkül, a sütőben süti ki a bebundázott darabokat.

Nálunk két új változat honosodott meg, mindkettő gyors, mert falatokra vágott húsból készül, és takarékos: az egyiknél a süteménysütéskor feleslegben maradt, lefagyasztott tojásfehérjét lehet végre hasznosítani, a másiknál pedig a maradék sós ropogtatnivalókat.

Csirke keksz-bundában

Az első kedvenc elkészítését Nigella Lawsontól lestem el. Egyszerűségén kívül nagy előnye, hogy bár bundás a hús, mégsem kell olajat használni a sütéshez.

Hozzávalók

csirkemell,
joghurt,
só, bors,
fokhagyma,
sós keksz (nálunk minden, ami sós ropogtatnivaló megmarad: ropi, sajtos tallér és krékerek

A húst kb. 4x4 centis kockákra vágtam, megsóztam, és betettem egy tálba. Annyi joghurtot öntöttem rá, hogy ellepje. Házi készítésű joghurtot szoktam használni, úgyhogy mindig van bőven itthon.

Jól átkevertem, és legalább 2 órát hűtöttem most, de maradt már egész éjszakára is a pácban. Aki szereti, fokhagymát is törhet a joghurtba.
A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra, és sütőpapírral kibéleltem egy tepsit.

A sós kekszeket jó alaposan össze kell törni - Nigella egy erős zacskóba tette, és nekiesett a sodrófával, én módszeresen ledaráltam őket. A joghurtból kiemeltem a húsdarabokat, és megforgattam a keksztörmelékben. Itt lassan véget is ért a munka rám eső része, a húsokat egyenest a tepsire tettem, és addig sütöttem, míg szépen megpirult a kekszbevonat (jó fél óra). Rizzsel, salátával nagyon finom és gyors vacsora.

Szezámmagos csibefalatok

A másik recepthez nem is kell előre tervezni (hacsak nem te is fagyasztott tojásfehérjét használsz…) Anyukám szokta éhes unokáit percek alatt meglepni ezekkel a csibefalatokkal. Lényegesen kevesebb olajat szív magába, mint a sörtésztás változat!

Hozzávalók

csirkemell,
tojásfehérje,
kukoricaliszt,
szezámmag,
só, bors,
olaj a sütéshez

A csirkemellet vágd kockákra (ne legyenek vastagok), és sózd be.

A tojásfehérjét (mellenként kb. kettőt) villával verd kicsit habosra és keverj hozzá annyi kukoricalisztet (tojásonként kb. 2 evőkanállal) és szezámmagot, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.

Sózd és borsozd meg. A húsdarabokat forgasd meg kukoricalisztben, és dobj egy adagot a masszába.

Melegíts kevés olajat (körülbelül fél centi legyen a serpenyő alján), és amikor elég forró, kézzel tedd bele a húsdarabokat – maradjon rajtuk elegendő tészta. Néhány perc alatt szép barna lesz a burok, és a hús is átsül. (Amíg kisülnek, mehet a következő adag a masszába.)

JÓ ÉTVÁGYAT!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr47851634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard