Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Bodzás finomságok

Bodzás finomságok

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 05. 24.
JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

további bejegyzések a szerzőtől »

Amikor Pesten, a nem különösebben kies Horváth Mihály téren megcsapott a bodza fenséges illata, és ránéztem a ritka magas, virágba borult fára, nem volt kétséges, hogy hétvégén „bodzatúrát” kell tennünk egy autóktól távolabb eső erdőszélen.

A bodza (Sambucus nigra) természetes élőhelyei az erdőszélek, patak- és árokpartok, de mivel szép díszes cserje, sok helyütt egyenesen varázsfa, ráadásul hagyományosan minden egyes porcikáját felhasználták valamire, sokfelé ültették és elterjesztették. A bodza többféle illóolajat tartalmazó virága és A- és C-vitaminban gazdag termése többfunkciós gyógynövényként ismert, de a gyökere, kérge és levele is tartalmaz gyógyászatban felhasználható toxinokat.

A virágzat gyógyító hatása mellett intenzív ízesítő: muskotályos zamatot kölcsönöz ételnek, italnak. A tea, szörp, limonádé és a palacsinta, esetleg a gyengécskére sikeredett bor ízesítése mellett kreatív újításokkal is találkozni néha: egyik kedvenc cukrászom fantasztikus bodzás-meggyes fagyit árult.
A bodza fekete bogyói kiválóan festenek: nemcsak fonalakat színesítenek vele, hanem élelmiszereket: szörpöket, borokat is.

Szivacsos belű, egyenes ágai remek alapanyagai voltak a furulyáknak, sípoknak, sőt, a kovácsműhelyekben a fújtató csöve is ebből készült.

Bodza-kisokos:

Gyalogbodza és az ehető fekete bodza
  • Teljesen kinyílt virágtányérokat keressünk!
  • Távolodjunk el az autóutaktól!
  • Győződjünk meg róla, hogy nem borítják fekete tetvek a kocsányt!
  • Csak annyi virágot szedjünk, amennyit feldolgozunk!
  • Gondoljunk arra is, hogy a virágból fejlődik a gyógyhatású bodzabogyó, melyből az egyik legfinomabb vadlekvárt lehet főzni nyár derekán!
  • Vigyázzunk, hogy ne keverjük össze enyhén mérgező unokatestvérével, a gyalogbodzával! A lágyszárú gyalogbodza legfeljebb másfél méteresre nő meg, levelei nem oválisak, hanem hosszúkásak. Virágjának portoka piros, az illata pedig egyáltalán nem vonzó. Termésük is hasonló, de míg a fekete bodzáé lefelé csüng a kocsányokon, a gyalogbodza bogyói égnek állnak.

Amikor a bogernyős bodzavirágzatot gyűjtjük, az ellenállhatatlan illatnak köszönhetően virágportól sárga orral szoktunk kimászni a bokorból. Aztán a konyhában gyorsan étellé és itallá lényegülnek az apró fehér virágok: a bodzás palacsinta azonnal fogyasztható muskotályos ízorgia, a limonádé néhány napra, a szörp pedig hosszú hónapokra megőrzi a bodzavirág csodálatos aromáját.

Felhasználás előtt a bodzavirágról alaposan rázd le a nem kívánt lakókat – nem szoktam megmosni, mert úgy a lefolyóba kerül a finom virágpor nagy része, de ha ragaszkodsz hozzá, mosd és szárítsd meg.

Bodzavirágos palacsinta

Ilyenkor, bodzaidényben, gyors, látványos és finom különlegesség a palacsintatésztában kisütött bodzavirág.
Készítsünk viszonylag sűrű palacsintatésztát. A virágzatot tisztítsuk, majd szárítsuk meg. Kenjük ki a palacsintasütőt kevés olajjal, és tegyük a tűzre. Száránál fogva mártsuk a bodzavirágot a palacsintatésztába, és rakjuk a felmelegedett serpenyő közepébe. (A zöld szárakat ilyenkor lehetőség szerint le szoktam nyisszantani.)



Közepes lángon süssük meg az egyik felét, majd fordítsuk meg, és azt is süssük aranybarnára. Porcukorral megszórva, juharsziruppal leöntve, vagy vaníliafagyival is kitűnő!

Bodzás limonádé

Ez a friss üdítő ital valójában bodzavirággal ízesített limonádé. Sok recept citrompótlót használ, de az meg sem közelíti a friss citromból készült italt! Érdemes egy nagy adagot készíteni a hétvégi kirándulás után, és másnap már fogyasztható is! Ha nem szénsavmentes ásványvizet használok, először felforralom, és lehűtöm a csapvizet. Nálunk a következő arányok váltak be: hat liter vizet töltök egy nagy tálba, két jó alaposan megmosott citromot szeletelek bele, kettőt pedig belefacsarok, és literenként adok hozzá 4 evőkanál cukrot és 2 megtisztított bodzavirágot.

Természetesen ízesítheted mézzel vagy más édesítőszerrel is!
Hűvös helyen tartsd: egy-két óra múlva már kezdi átjárni a muskotályos bodzaíz a limonádét, egy nap után pedig érdemes leszűrni és hűtőben tárolni arra a rövid időre, míg el nem fogy.

A maradék megtisztított virágot érdemes lefelé lógatva kiszárítani és a lehulló szirmocskákat összegyűjteni: limonádé ízesítésére így télen is alkalmasak lesznek, de köhögésre, megfázásra finom tea is főzhető belőlük.

Bodzaszörp



A bodza három-négy hét alatt elvirágzik, de konzerválhatjuk finom zamatát télire, szörp formájában. Elkészítése nagyon hasonlít a limonádéra, csak több cukrot és némi tartósítószert is használnunk kell, hogy ne bor legyen belőle a végén. Egy nagy fazékban forralj fel 5 liter vizet 3,5 kg cukorral. A maradék cukrot egy másik edényben lassú tűzön karamellizáld, majd óvatosan öntsd fel egy liter vízzel, és ha elolvadt, öntsd a nagy fazékba.

Hozzávalók:

20 bodzavirágzat
4 kg cukor
5 citrom
1 doboz citrompótló
1 kávéskanál nátrium-benzoát

Hűtsd ki a szirupot (állítsd hideg vízzel telt mosogatóba). Keverd hozzá a citrompótlót és a tartósítószert, az alaposan megmosott, felkarikázott citromot és a bodzavirágot. Hűvös helyen 4-5 nap alatt összeérnek az ízek: néha kóstold meg, és keverd jól át. Ha késznek ítéled, szűrd tiszta üvegekbe, és jó alaposan zárd le. Vízzel hígítva egész évben fogyasztható!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Test Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
  • Forradalmi színházi esttel nyitott az újonnan alakult Erkel Színház Forradalmi színházi esttel nyitott az újonnan alakult Erkel Színház
  • Budapesten alkot magyar zenészekkel Cher és Celine Dion dalszerzője Budapesten alkot magyar zenészekkel Cher és Celine Dion dalszerzője
  • Közép-Európa Táncszínház - Maciej Kuźmiński - Négy évszak Közép-Európa Táncszínház - Maciej Kuźmiński - Négy évszak
  • Húsvéti előkészületek Délvidéken Húsvéti előkészületek Délvidéken

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr167852068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard