Halból készült finomságok, lakodalmas csapatok, főzőpárbaj, borutca, vásári kavalkád és biotermékek fogadják június 5-7. között a Magyarok Nagy Asztala elnevezésű gasztronómiai fesztiválra látogatókat.
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend harmadik alkalommal rendezi meg a Vajdahunyadvárban a fesztivált, amelyre ingyenes a belépés. A háromnapos rendezvény során a látogatók megismerhetik a legrégebbi és leghíresebb magyar ételeket és italokat a honfoglalástól egészen napjainkig.Az egyes korok kulturális és gasztronómiai bemutatása mellett évről évre egy-egy kiemelt téma kerül a középpontba. Ez tavaly a reneszánsz volt, idén pedig a hal a főszereplő. Ennek fő oka - a rendezők szándéka szerint -, hogy felkeltsék a figyelmet e fontos és egészséges élelmiszer-alapanyag iránt.
Az esemény idején zajló halászati konferencia főleg elméletben foglalkozik a témával, míg a vásári kavalkádban számos halból készült ételt lehet majd megkóstolni. A helyszínen bogrács, halászcsárda, cigányzene fogadja a látogatókat, no meg délvidéki, sváb és bunyevác lakodalmas csapatok menyasszonnyal, vőlegénnyel, násznéppel és zenekarral. Lesz főzőpárbaj a magyar régiók és a nemzetiségek között, sörparádé és borutca. Biotermékek is vásárolhatók, széles választékban. A gasztronómiai fesztivált különböző műfajú kulturális műsorok egészítik ki.
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend - amely 2005 decemberében alakult - feladatának tekinti a magyar gasztronómia belföldi és nemzetközi színtéren való képviseletét.