Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A tejbegríz csak a kezdet!

A tejbegríz csak a kezdet!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 06. 08.
JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

további bejegyzések a szerzőtől »

Aki a tejbegrízre eddig úgy gondolt, mint a világ egyik legegyszerűbb ételére, ami nagy konyhai trükközésekre nem ad lehetőséget, az máris olvasson tovább! Olyan finomságok következnek, amik elkészítésénél a tejbegríz megfőzése csak a kezdet. Tejbegrízes desszertek következnek!

Olykor bizony választani kell! Gyerekkoromban, ha megkérdezték tőlem: tejbegrízt vagy tejberizst?, mindig az előbbire szavaztam, és lojalitásom azóta is töretlen. Persze a grízpártban is vannak nüánsznyi eltérések: „szórással” vagy anélkül, instant kakaóporral vagy igazival, porcukorral vagy kristállyal, elkeverjük a kakaót, vagy hagyjuk a gríz tetején fényesre olvadni – az idő általában ide-oda sodor ezekben a kérdésekben, és elárulom, baracklekvárral és karamellaöntettel eszem mostanában…

Tejbegríz gyorsan

 Hozzávalók

 (1 adag, 4-5 személyre)

1 liter tej,
25 dkg búzadara,
icipici só,
darabka vaj,
a tetejére kakaópor, fahéj, baracklekvár, szörp, juharszirup…

Tejbegrízt úgy lehet gyorsan készíteni, ha felforraljuk a tejet, és akkor öntjük hozzá a búzadarát, állandó kevergetés mellett, és mérsékelt lángon főzzük tovább. Így néhány perc alatt besűrűsödik, a grízszemek átlátszókká válnak – ekkor már csak egy kis vajat kell belepottyantani és alaposan elkeverni. Főzés közben nem szoktam cukrot adni hozzá, mert nem hiányzik a gazdagon megpakolt végtermékből, de e mellett a gyorsított eljárás mellett bátran cukrozhatsz is, nem lesz ideje odakozmálni.
Jó tanács: ha alufóliával letakarod az edényt, nem lesz bőrös a gríz, ha kihűlt.

A tejbegríz remek alapanyaga több fenséges desszertnek, hidegnek, melegnek egyaránt. Nyár és eperszezon lévén kezdjük a hűssel.

Gyümölcsgríz


Tudom, nem szép dolog a tejberizstől az összes babért elszedni, de nekem a gyümölcsrizs is grízzel ízlik jobban.
A kész tejbegrízbe vaníliaesszenciát és fahéjat kevertem, és szobahőmérsékletűre hűtöttem. Amíg hűlt, megmostam és nagyobb darabokra aprítottam az epreket: végre eperszezon van, alig vártam már, hogy elkészíthessem vele ezt a desszertet!

Hozzávalók

1 adag tejbegríz,
2 dl tejszín,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
vaníliaesszencia, kevés fahéj
gyümölcsök

(Természetesen bármelyik gyümölccsel finom, és befőttet is használhatunk télen.) Felvertem a tejszínt habbá, közben hozzáadtam a cukrot. Hozzákevertem a tejbegrízhez. Hideg vízzel kiöblítettem az üvegtálkákat. Rétegesen tettem le az epret és a grízt, nem akartam nagyon összetörni a friss gyümölcsöt. A tetejére egy szép eper került. Hűtőbe tettem. Tálaláskor egy kis tejszínhabbal díszítettem a tetejét.

Gyors császármorzsa


A császármorzsa avagy Kaiserschmarrn (smarni) hamisítatlan monarchiabeli édesség. Viták folynak, hogy liszt vagy gríz kerül-e a tésztájába (ez nálam nem kérdés), és hogy muszáj-e sertészsíron sütögetni, hogy eredeti legyen. A legtöbb alaprecept egy palacsintatésztával indít, a fehérje felverve kerül bele, és liszt helyett gríz is lehet az alapanyaga, sőt! Hosszú órákon át kell pihentetni, hogy ezek jól megduzzadjanak, majd türelmesen sütögetni zsíron vagy olajon, serpenyőben, avagy tepsiben.

Kísérletező kedvű fiam kedvenc eledele, mindig boldogan ráhagytam a kavargatást, közben bőven volt ideje mentő ötleteken gondolkozni. Most a tejbegríz képében rátalált a megoldásra, és nem kell többé előző nap rákészülnünk, ha megkívánunk egy kis császármorzsát.

 

Hozzávalók

1 adag tejbegríz,
4 tojás,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
kb. 10 dkg margarin,
reszelt citromhéj, vaníliaesszencia, mazsola

A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és keverd a kihűlt tejbegrízhez. Ízesítsd citrommal, vaníliaesszenciával. Megtisztított, teába áztatott mazsolát is adhatsz hozzá. Verd fel a tojásfehérjéket, és óvatosan keverd a grízes masszához. Nagyobb serpenyőben olvaszd fel a margarint. Öntsd rá a tésztát, és közepes lángon kevergesd addig, míg apró csomócskákra esik és kis színt kap a császármorzsa.

Tetejére porcukrot szórhatsz, és lekvárral vagy málnaszörppel gazdagíthatod.

Grízfelfújt almával


Ha olyan sütire vágysz, ami a szádban elolvad, ez a te ételed!

A kész tejbegrízt hűtsd szobahőmérsékletűre. Amíg hűl, hámozz meg két almát, és vágd vékony gerezdekre.

Margarinnal kenj ki egy kapcsos tortaformát és jól szórd meg cukorral. Az almaszeleteket fektesd rá. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

 Hozzávalók

1 adag tejbegríz,
4 tojás,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
kevés margarin a tortaforma kikenéséhez,
2 alma,
reszelt citromhéj, vaníliaesszencia, mazsola vagy más aszaltgyümölcs 

4 tojás sárgáját keverd fehérre cukorral, tegyél hozzá kevés citromhéjat, kevés vaníliaesszenciát, és keverd a tejbegrízhez.

Mehet bele mazsola és más aszalt gyümölcs is. Verd fel a tojásfehérjéket, és lazán keverd hozzá a grízes keverékhez. Öntsd az almaszeletekre, és told be a sütőbe. A hőfokot mérsékeld kb. 160 °C-ra, és egy órát süsd a felfújtat.

Néhány perc hűlés után óvatosan borítsd lapos tálra.

Fahéjjal megszórva, juharsziruppal leöntve vagy fagyival gazdagítva remek, könnyű desszert.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr867852868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard