Aki a tejbegrízre eddig úgy gondolt, mint a világ egyik legegyszerűbb ételére, ami nagy konyhai trükközésekre nem ad lehetőséget, az máris olvasson tovább! Olyan finomságok következnek, amik elkészítésénél a tejbegríz megfőzése csak a kezdet. Tejbegrízes desszertek következnek!
Olykor bizony választani kell! Gyerekkoromban, ha megkérdezték tőlem: tejbegrízt vagy tejberizst?, mindig az előbbire szavaztam, és lojalitásom azóta is töretlen. Persze a grízpártban is vannak nüánsznyi eltérések: „szórással” vagy anélkül, instant kakaóporral vagy igazival, porcukorral vagy kristállyal, elkeverjük a kakaót, vagy hagyjuk a gríz tetején fényesre olvadni – az idő általában ide-oda sodor ezekben a kérdésekben, és elárulom, baracklekvárral és karamellaöntettel eszem mostanában…Tejbegríz gyorsan
Hozzávalók
(1 adag, 4-5 személyre)
1 liter tej,
25 dkg búzadara,
icipici só,
darabka vaj,
a tetejére kakaópor, fahéj, baracklekvár, szörp, juharszirup…
Jó tanács: ha alufóliával letakarod az edényt, nem lesz bőrös a gríz, ha kihűlt.
A tejbegríz remek alapanyaga több fenséges desszertnek, hidegnek, melegnek egyaránt. Nyár és eperszezon lévén kezdjük a hűssel.
Gyümölcsgríz
Tudom, nem szép dolog a tejberizstől az összes babért elszedni, de nekem a gyümölcsrizs is grízzel ízlik jobban.
A kész tejbegrízbe vaníliaesszenciát és fahéjat kevertem, és szobahőmérsékletűre hűtöttem. Amíg hűlt, megmostam és nagyobb darabokra aprítottam az epreket: végre eperszezon van, alig vártam már, hogy elkészíthessem vele ezt a desszertet!
Hozzávalók
1 adag tejbegríz,
2 dl tejszín,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
vaníliaesszencia, kevés fahéj
gyümölcsök
Gyors császármorzsa
A császármorzsa avagy Kaiserschmarrn (smarni) hamisítatlan monarchiabeli édesség. Viták folynak, hogy liszt vagy gríz kerül-e a tésztájába (ez nálam nem kérdés), és hogy muszáj-e sertészsíron sütögetni, hogy eredeti legyen. A legtöbb alaprecept egy palacsintatésztával indít, a fehérje felverve kerül bele, és liszt helyett gríz is lehet az alapanyaga, sőt! Hosszú órákon át kell pihentetni, hogy ezek jól megduzzadjanak, majd türelmesen sütögetni zsíron vagy olajon, serpenyőben, avagy tepsiben.
Kísérletező kedvű fiam kedvenc eledele, mindig boldogan ráhagytam a kavargatást, közben bőven volt ideje mentő ötleteken gondolkozni. Most a tejbegríz képében rátalált a megoldásra, és nem kell többé előző nap rákészülnünk, ha megkívánunk egy kis császármorzsát.
Hozzávalók
1 adag tejbegríz,
4 tojás,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
kb. 10 dkg margarin,
reszelt citromhéj, vaníliaesszencia, mazsola
Tetejére porcukrot szórhatsz, és lekvárral vagy málnaszörppel gazdagíthatod.
Grízfelfújt almával
Ha olyan sütire vágysz, ami a szádban elolvad, ez a te ételed!
A kész tejbegrízt hűtsd szobahőmérsékletűre. Amíg hűl, hámozz meg két almát, és vágd vékony gerezdekre.
Margarinnal kenj ki egy kapcsos tortaformát és jól szórd meg cukorral. Az almaszeleteket fektesd rá. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
Hozzávalók
1 adag tejbegríz,
4 tojás,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
kevés margarin a tortaforma kikenéséhez,
2 alma,
reszelt citromhéj, vaníliaesszencia, mazsola vagy más aszaltgyümölcs
Mehet bele mazsola és más aszalt gyümölcs is. Verd fel a tojásfehérjéket, és lazán keverd hozzá a grízes keverékhez. Öntsd az almaszeletekre, és told be a sütőbe. A hőfokot mérsékeld kb. 160 °C-ra, és egy órát süsd a felfújtat.
Néhány perc hűlés után óvatosan borítsd lapos tálra.
Fahéjjal megszórva, juharsziruppal leöntve vagy fagyival gazdagítva remek, könnyű desszert.