Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Kilenc évezredes bor nyomaira leltek

Kilenc évezredes bor nyomaira leltek

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 06. 12.
Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

Forradalmi színházi esttel nyitott az újonnan alakult Erkel Színház
2025-05-05 18:14:59

A  Helló Erkel! – Beköszönünk  című produkció az új, 2025/26-os évad repertoárjának legismertebb

további bejegyzések a szerzőtől »

A világ legrégebbi borának maradványait fedezték fel egy 9000 éves cserépedényben, amelyet egy újkőkorszaki település feltárásakor találtak meg Kína északi részén, a Henan-tartománybeli Csiahu (Jiahu) falu közelében. Korábban úgy vélték, hogy a legősibb borkészítők a Zagrosz-hegységben (Irán) éltek Kr.e. 3500-3100 környékén.

A cserépedényt még 2004-ben találták, ám csak most, öt évvel később végezték el a benne lévő beszáradt üledék vegyelemzését. A vizsgálatok során az üledéket gáz- és folyadékkromatográfiának, infravörös spektrometriának, valamint izotópos elemzésnek vetették alá. Mint kiderült, az edényben galagonyából és/vagy vadszőlőből készült erjesztett italt tartottak. Az őskori recepturához a méz is hozzátartozott, legalábbis erről tanúskodik a nyomokban fellelt méhviasz.

A tudósok feltételezése szerint a 9000 éves borkészítési technológiát a későbbiekben is alkalmazták Kína területén, ilyen módszerrel gyártották a Sang (Shang) és a Nyugati Csou (Zhou) dinasztia korában előállított borokat. A 3000 éves, mindmáig folyékony borra lepecsételt bronztartályokban bukkantak. Vegyelemzés során kiderült, hogy rizsből vagy kölesből készült, füvekkel, virágokkal és esetleg gyantával fűszerezték.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Bormustra Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Szárnyakat adni a jövőnek Szárnyakat adni a jövőnek
  • Két hangon Két hangon
  • Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren
  • Kárpát-medencei népek élő hagyománya a Zeneakadémián Kárpát-medencei népek élő hagyománya a Zeneakadémián
  • Diplo, a kis dinó Diplo, a kis dinó

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr897853538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard