Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Kilenc évezredes bor nyomaira leltek

Kilenc évezredes bor nyomaira leltek

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 06. 12.
Zene, ami összeköt - országjárásra indul a Concerto Budapest
2025-07-11 18:00:00

A klasszikus zene erejével szeretné közelebb hozni az embereket egymáshoz és a kultúrához a Concerto Budapest

Tánc, zene, mesterségek: a Hagyományok Háza beköltözik a nyári fesztiválokra
2025-07-11 11:07:40

Legyen szó kézműves foglalkozásról, táncházról, népzenei koncertről vagy mesemondásról, a Hagyományok

Teljes a B My Lake 2025 programja: 70+ DJ, divatshow és díjnyertes filmek a Velencei-tónál
2025-07-10 10:23:28

A 2025-ös B My Lake fesztivál minden eddiginél színesebb programkínálattal tér vissza július 24. és 26.

„A zene mindenkié” – Rost Andrea zenei zarándoklata
2025-07-08 12:02:05

Mi történik, amikor egy világhírű operaénekesnő a koncerttermek helyett ott énekel, ahol a zene valóban

további bejegyzések a szerzőtől »

A világ legrégebbi borának maradványait fedezték fel egy 9000 éves cserépedényben, amelyet egy újkőkorszaki település feltárásakor találtak meg Kína északi részén, a Henan-tartománybeli Csiahu (Jiahu) falu közelében. Korábban úgy vélték, hogy a legősibb borkészítők a Zagrosz-hegységben (Irán) éltek Kr.e. 3500-3100 környékén.

A cserépedényt még 2004-ben találták, ám csak most, öt évvel később végezték el a benne lévő beszáradt üledék vegyelemzését. A vizsgálatok során az üledéket gáz- és folyadékkromatográfiának, infravörös spektrometriának, valamint izotópos elemzésnek vetették alá. Mint kiderült, az edényben galagonyából és/vagy vadszőlőből készült erjesztett italt tartottak. Az őskori recepturához a méz is hozzátartozott, legalábbis erről tanúskodik a nyomokban fellelt méhviasz.

A tudósok feltételezése szerint a 9000 éves borkészítési technológiát a későbbiekben is alkalmazták Kína területén, ilyen módszerrel gyártották a Sang (Shang) és a Nyugati Csou (Zhou) dinasztia korában előállított borokat. A 3000 éves, mindmáig folyékony borra lepecsételt bronztartályokban bukkantak. Vegyelemzés során kiderült, hogy rizsből vagy kölesből készült, füvekkel, virágokkal és esetleg gyantával fűszerezték.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Bormustra Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Magyar dallamok Japánban - A Cimbaliband sikere Oszakában Magyar dallamok Japánban - A Cimbaliband sikere Oszakában
  • A nyár ritmusai a BJC-ben A nyár ritmusai a BJC-ben
  • Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen
  • „Ennyike?” – A kérdés, amit nem lehet megkerülni „Ennyike?” – A kérdés, amit nem lehet megkerülni
  • Erdélyi örökség: letöltve – Néprajz és digitalizáció egy térben Erdélyi örökség: letöltve – Néprajz és digitalizáció egy térben

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr317853538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard