Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Melegen ajánljuk - házi sütésű reformkenyerek

Melegen ajánljuk - házi sütésű reformkenyerek

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 06. 12.
JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

további bejegyzések a szerzőtől »

Akár tetszik, akár nem, a kenyér a legfontosabb élelmiszerünk. Kenyeret sütni felemelő érzés: az első sikertől kezdve végérvényesen uraivá válhatunk saját élelmezésünknek, hisz nem számít többé az ünnepek előtti kenyérhiány vagy váratlan vendégsereg betoppanása. Sőt, még villoghatunk is új tudományunkkal.

Elég, ha van egy jó sütőnk, és tartunk otthon az alapanyagokból egy kis készletet. Azoknak, akik ételallergiával vagy intoleranciával küzdenek, melegen ajánlom, hogy süssenek maguknak kenyeret: így biztosak lehetnek az összetevőkben, és nem kell a bioboltok nyitvatartási idejét sem lesni.

A következő két kenyér szép is, finom is, ráadásul sokáig elállnak – és az elsőt fogyaszthatják azok is, akik nem ehetnek élesztővel készült ételeket, a másodikat pedig azok, akiknek kerülni kell a búzalisztet.

Graham kenyér

Ezt a bámulatosan egyszerű, és nagyon finom, élesztőmentes kenyeret egy barátnőm sütötte először nekem: mikor telefonáltam, hogy indulok, kezdte el készíteni, és fél óra múlva már a frissen sült kenyér illatára érkeztem. Lágy, könnyű, nyári kenyér, saláta mellé kiváló! Kezdőknek is ajánlom!



Hozzávalók

(egy kis cipóhoz)


12 dkg búzaliszt
8 dkg grahamliszt
3 kiskanál sütőpor
1 kiskanál cukor
1 púpozott kiskanál só
5 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
egy kevés köménymag, lenmag, szezámmag vagy koriander a tetejére (minddel érdemes kipróbálni!)

A szárazanyagokat tálban összekeverjük, a hideg tejhez öntjük az olvasztott vajat, hozzáadjuk, és jól elkeverjük a tésztát.

Lágy tésztát kapunk, melyet ajánlatos kerek, kis peremmel rendelkező tepsiben sütni, hogy tartsa a formáját.

A tésztából lapos, kerek cipót formálunk, a sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tepsire tesszük, tetejét késsel kereszt alakban bevágjuk, kicsit megkenjük vízzel, és megszórjuk a kiválasztott maggal. 180 °C-osra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.

Rozskenyér

Nehezen találtam olyan receptet, amellyel tényleg sikerül tisztán rozslisztből kenyeret készítenem. A rozsliszttel az a probléma, hogy kemény és tömör marad, ha csak magában használjuk - ezért a legtöbb kenyeres recept becsempész egy kis búzalisztet a tésztába. (A rozslisztből egyébként nem csoda, hogy erős és kiválóan kötő ragasztót főztek eleink.)

Sokat próbálkoztam a kovászkészítéssel is, de van egy olyan érzésem, hogy azt nem lehet könyvből megtanulni: mire hivatalosan összeerjedt a rozsliszt a víz és a cukor, mindig olyan érzésem volt, hogy azt a büdös trutyit talán nem kéne olyan dologban felhasználni, amit a szánkba szeretnénk venni.



Szerencsére nemrég találtam a boltban szárított kovászt viszonylag baráti áron, és kaptam egy tippet, miszerint egy kevés ecet sokat segít a kenyér növekedésében, így végre sikerült olyan kenyeret sütnöm, ami annak ellenére, hogy rozsból készül, mégis levegős és finom.

Hozzávalók

40 dkg rozsliszt
½ evőkanál só
½ evőkanál őrölt kömény
1 zacskó élesztő
½ evőkanál cukor
1 evőkanál szárított kovász,
10 dkg tökmag
vagy egyéb mag vagy keverék
kb. 3 dl langyos víz
1 kanál ételecet

Tálba szórtam a lisztet, sót, köményt, élesztőt, cukrot, kovászt és a magokat, és összekevertem. Hozzáöntöttem a langyos vízből annyit, hogy gyúrható legyen a tészta, és jó alaposan átdagasztottam (kb. 10 perc, és robotot is használtam...

Letakartam, és a 40 °C-os sütőben 2 órát kelesztettem. Akkor újra jól átgyúrtam, megformáztam kenyérnek, sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és még fél órát melengettem.

Sütés előtt a kenyér mellé a tepsire tettem hőálló pohárban vizet, hogy nedvesítse odabent a levegőt. Közben a sütőt előmelegítettem 250 °C-ra, és az alsó rácson (légkeverésen 230 °C-on) 10 percig sütöttem, aztán magasabbra tettem a rácsot és lejjebb vettem a hőt, és 200 °C-on (légkeverésen 180 °C-on) még 45 percig sütöttem.

Ez a kenyér is akkor jó, ha megkocogtatva kong a feneke.

További kenyérreceptek itt olvashatók.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr467853314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard