Perecfesztivált tartanak szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Páli községben. Az eseményen bemutatják az egykor messze földön híres rábaközi perec készítésének leglátványosabb elemét. Férfiak verik majd a fejsze fokával a perec tésztáját, miként azt tették az elődök, hogy a hólyagosra vert tésztából sütött perec könnyű és omlós legyen.
A 420 lakosú kistelepülés a fesztivál programjával kívánja elősegíteni a jellegzetes tájétel kultuszának megőrizését - mondta Póczik András polgármester pénteken. A falu fontosnak tartja, hogy a fiatalabb generációk megismerjék készítésének hagyományos módját. Ha sikerül az ifjak érdeklődését felkelteni, akkor a két évszázados tradíció nem vész véglegesen a feledés homályába - vélekedett a község vezetője. Hozzátette: ma már csupán Csornán készül a rábaközi perec két idősebb asszony jóvoltából, míg fél évszázaddal ezelőtt a kisrégió szinte valamennyi településén gyakorolták ezt a mesterséget.A fesztivál látogatói a nap folyamán megismerhetik a perecsütés valamennyi fortélyát. A vendégeknek bemutatják repertoárjukat a környék művészeti csoportjai, a népi kismesterek pedig néprajzi értékű portékáikkal színesítik a gazdag kulturális kínálatot.
A rendezvényre vendégeket várnak a környékről és az országhatárokon túlról is. Tavaly 2500 látogató, a hazaiakon kívül osztrák és német érdeklődők százai fordultak meg a fesztiválon és vitték haza a 400 lelkesnél alig nagyobb község és a rábaközi perec hírét.