Hamis varjúpaprikást is főznek a június 27-én megrendezésre kerülő Ízek és színek a Körösök völgyében elnevezésű fesztiválon a Békés megyei Doboz melletti Szanazug üdülőtelepen.
Debreceni Lajos, a Körösök Völgye Akciócsoport vezetője a rendezvény szervezőinek képviseletében elmondta, hogy a dobozi roma közösség korábban tényleg varjúfiókákból készítette a pörköltet, ám amióta védett madár lett, galambbal pótolják a pörköltbe valót. A fesztiválon egyébként nem csak a roma közösség mutatja be gasztronómiáját, hanem a hazaiak mellett szlovákok és oroszok is, sőt egy Maliból érkező vendég révén még Afrika ízeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.A szervezők szándéka szerint a családias hangulatúnak szánt rendezvényen a főzőverseny mellett lehetőség lesz bemutatni a térség sokszínű nemzetiségi kultúráját. A program gerincét ugyanis a hagyományőrző táncegyüttesek, népdalkörök fellépése és a kézműves és iparművészeti termékek, népi kismesterségek bemutatása adja. A szervezők félmillió forintos támogatást nyertek a földművelésügyi tárca Vidéki rendezvények, falunapok című pályázatán, de támogatja a rendezvényt a Táncsics Mihály Alapítvány is.
Simon István Tamás, Doboz polgármestere elmondta: az önkormányzat örömmel vette, hogy az akciócsoport képes lebonyolítani a rendezvényt, hiszen tavaly egy hasonló program anyagiak hiányában elmaradt. A polgármester fontosnak tartotta kijelenteni, hogy a Fekete- és Fehér-Körösök összefolyásánál elterülő Szanazug a térség egyik legszebb természeti értéke, s ebben a nehéz gazdasági helyzetben a családok számára olcsóbb kikapcsolódást kínál, mint a külföldi nyaralás.