Bár a nyári napfordulót inkább tőlünk északabbra ünneplik nagy elánnal, azért most mi is megemlékezünk a napról, amikor a legrövidebb az éjszaka. Már csak azért is, mert ez is egy jó alkalom a lakomázásra. Lássuk, hogy mulatnak a svédek és főleg, hogy mit esznek Szent Iván éjjelén!

Nem csoda, hogy a természet jeleire figyelő népek, és azok, akik őrzik a hagyományokat (különösen a napínséges északiak) ez idő tájt együtt ünnepelnek! Szükség is van társaságra, hisz alkonyatkor ismét megnyílnak a világok közti kapuk, a druida papok révületbe esve látogattak el a holtak birodalmába, a túlvilági tündérek, manók és más népek pedig nem bánják, ha részt vehetnek a szabadban tartott lakomákon. Ilyenkor bármi megtörténhet, gondoljunk csak Shakespeare-re, vagy Woody Allenre…
A svéd Midsommar (nyárközép)

Az ünnepi szokások közé tartozik a bő termés reményében állított, virágokkal és levelekkel díszített, kereszt alakú „májusfa”, mely körül hajnalig tart a tánc. A lányok hétféle virágból kötnek koszorút, és a párnájuk alá rejtik, hogy megpillanthassák a nagy Ő-t.

Másik férjjósló szokás sós zabkását vacsorázni: álmukban a lányoknak lehetséges jövendőbelijük vizet hoz szomjuk csillapítására.
A tűzünnep hagyományát a keresztutakon kilencféle fából állított máglyák őrzik. Ezek felett gyógyfüveket füstölnek, melyek ettől varázserejűvé válnak, vagy éppen mérges gombát vetnek bele a túlvilági ártó lények elijesztésére.
Az ünnepi lakoma

Főtt újkrumpli, hering, snidling, tejföl és ropogós kenyér, tejszínes eper, és természetesen snapsz van terítéken. Ha valaki úgy dönt, hogy svéd lakomával ünnepli a napfordulót, az körülnézhet az IKEA kis élelmiszerboltjában is.
Főétel
A lakoma hagyományos fő fogása egyszerű, de nagyon finom.
A főtt újkrumpli nem hangzik kulináris csodának, mégis azt javaslom, próbáld ki!
Nagyobb szemű újkrumplikat főzz meg héjastul úgy, hogy a főzővízbe a són kívül beleteszel egy csokor kaprot is. Meglepően hamar megfő, és gyors hámozás után tálalásra kész a kaportól remek ízt nyert krumpli. Ehhez pácolt heringet, sűrű friss tejfölt, apróra vágott snidlinget és főtt tojást, és az elmaradhatatlan, ropogós lapos kenyeret kínálnak a svédek: jó svédasztalhoz illő módon mindenki kedve szerint szed a közös tálakból.

Desszertnek a szentivánéji lakomán friss epret kínálnak Svédországban, melyet tejszínnel (nem habbal!) öntenek le. Nálunk már elérett a finom hazai eper, de talán nem nagy baj, ha friss, tejszínes málnával helyettesítjük az autentikus desszertet.
Snapsz
A snapsz burgonyából vagy gabonából készített tiszta alkoholpárlat, a svéd ünnepek elmaradhatatlan része (különösen, ha hering van az asztalon). Íze leginkább a vodkára emlékeztet, de gyakran ízesítik természetes ízesítőkkel: ürömmel, köménymaggal, sarkiszederrel, feketeribizlivel – a lényeg, hogy soha nem édesítik. Idén mégis bodzasziruppal fogom kipróbálni!
Koccintgatás közben vidám, fülbemászó dalokat énekelnek, itt meghallgathatod az egyiket, melynek szövege magyarul a „hejderutyutyun” túl ennyi: „Ürítsd fenékig a poharad, különben egy csepp sem jár…”.
Íme, ilyenek a svédek, amikor a Midsommart ünnepelik: