Bemutatták csütörtökön az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő, 3700 négyzetméteres pincerendszert, amelyet 772 millió forintos uniós támogatással a magyar borkultúra és turizmus központjává alakítanak.
A létesítményt az 1800-as évek végén hozták létre az esztergomi érsekség területéről érkező borok tárolására. A most megkezdődött átépítés 2010 májusában fejeződik be. A 11 méretes belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben turisztikai fogadó központot alakítanak ki Esztergom és a régió bemutatására.A pince alagútszakaszán bemutatják a történelmi Magyarország 12 borvidékét, a látogatók 180 válogatott magyar bort kóstolhatnak és vásárolhatnak.
A létesítmény másik szárnyában interaktív borászati kiállítást rendeznek be, illetve felújítják a Prímás Pince éttermet, valamint szaküzletet nyitnak, amely a kóstoltatott borokat és a Vinum Primatis, azaz a Prímás bora borcsaládhoz tartozó termékeket forgalmaz.
Erdő Péter bíboros 2007 májusában hozta létre a Prímási Borrendet a Kárpát-medence szőlészeti, borászati örökségének feltárására, a minőségi bortermelés támogatására és a kulturált borfogyasztás terjesztésére.
A Prímási Borrend a Vinum Primatis márkanéven olyan válogatás forgalmazását segíti, amely a magyar borászat legnívósabb termékeiből kerül ki.
A Prímási Levéltár bortári számadásai szerint még a XIX. században is szerepe volt a bornak mint természetbeni juttatásnak. A bazilika karigazgatójának 1873-ban egy évre 11,48 hektoliter bort utaltak ki. Egy zenész 1-4 hektoliter, egy énekes 1-2 hektoliter fehérbort kapott.
A listák név szerint felsorolták a művészeket, a karnagytól az orgonafújtatóig. Az iratokban a borhasználat egészen egyedi esete is előfordul, 1876-ban a Prímási Számvevői Hivatal részére két liter vörösbort adtak ki tinta készítésére.