A Lövőház utca 22-ben, a Keleti fűszereshez betérve egy régi vágású kis szatócsboltba oltott mesés Keletet találunk. Bár nyitva a bolt ajtaja, sőt, az amúgy esőtől csatakos utcával két kihelyezett bambusz szék és egy kis asztal is összeköt, mégis élesen elkülönül a benti és a kinti világ.
Először a színek kavalkádja ragad meg, aztán jön a boltocska lelke, az igazi „fűszeres”: egy barátságos férfiú, aki szenvedélyes ismerője a boltban található portékáknak, és főzési és életvezetési tanácsokkal is szívesen ellát, ha van időnk és kedvünk beszélgetni.A napi főzéshez szükséges alapanyagokon, fűszereken, szószokon kívül készételeket, üdítőitalokat, teafüvet, arab kávét, sokféle aszalt gyümölcsöt és keleti édességet, ritkább és drágább kuriózumokat, valamint vendégváró rágcsálnivalónak natúr és ízesített magokat is tartanak.
Mindennap van friss pitakenyér, a nagyobb lapos, és a kisebb „zsebes” is. Szép számban találhatunk itt libanoni, török, szíriai, egyiptomi, de indiai, kínai, vietnami és thaiföldi élelmiszereket is. A hangulatot az egyiptomi vízipipák és a hozzájuk való finom dohány nagy választéka teszi teljessé.
Mit érdemes itt venni?
Viszonylag olcsón juthatunk a boltban a többféle, kimérve is kapható bulgurhoz és kuszkuszhoz, melyek gyorsan elkészíthető alternatívái a rizsnek és más, sokszor unalmas köretnek. Van csicseriborsó, és többféle lencse, bab is. Érdemes a fűszeresre hallgatva kipróbálni a különböző fűszerkeverékeket, megkóstolni a konzervekben rejtőző mártásokat és szószokat. És persze kihagyhatatlanok a színes és gyönyörű kandírozott gyümölcsök (most a grapefruitot kóstoltam meg), valamint a szintén kimérve kapható, vendégvárásra kiváló, natúr és ízesített magok: mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia és csicseriborsó.
Datolyából háromféle is van, tömbösített a főzéshez, kimért magozott, és dobozos magozatlan – egy lapon sem lehet említeni a hungarotálcás változattal. A hűtőpultban a zöld és fekete, magozott és magozatlan, töltött és töltetlen (Gombóc Artúr rosszul döntött, mikor a csokoládét választotta!) olajbogyók számtalan variánsa mellett rizzsel töltött szőlőlevél, és dióval töltött apró padlizsán várt.
Na meg a keleti édességek – a baklavától kezdve a szezámos kekszig és pisztáciával töltött kandírozott mangóig – ezeket mind meg kell kóstolni. De ha receptben találunk valami egzotikus hozzávalót (pl. gránátalmaszirupot vagy szezámkrémet), akkor is érdemes betérni!
Szentjánoskenyér
Amikor 2007 karácsonya előtt először tévedtem a boltba – mint kiderült, akkor nyitottak, egy közel-keleti alapanyagokkal kereskedő hálózat ötödik tagjaként, szerencsém volt, hogy betértem, mert beszerezhettem egy sokat keresett, de nem remélt ajándékot édesapámnak: valódi szentjánoskenyeret!
A szentjánoskenyér (elterjedt rövid nevén „karob”) a szegények csokoládéja: a fényes, sötétbarna, húsos, hüvelyes termést rágcsálva a legfinomabb csokoládéízt érezték a szájukban azok a gyerekek, akiknek nem jutott igazi. A szentjánoskenyér termése valódi kuriózum, egy tálba kitéve édes dekorációnak sem utolsó, de a porrá őrölt változatot lehet igazán sokrétűen, a kakaópor alternatívájaként felhasználni.
Egy kevés húsos datolyával hozzáadott cukrot nem tartalmazó, mikróban elkészíthető finom, gyors és egészséges süteményt süthetünk belőle.
Cukor- és tojásmentes datolyás sütemény (Sarah Brown instrukciói nyomán)
A mikrohullámú sütős recepteket akkor fedeztem fel, amikor egy hónapig gázcsőcsere volt a házunkban. Maradt néhány kedvencem, melyeket különlegessége miatt szívesen sütök azóta is, bár amíg lehet, a hagyományos sütőt használom az előkészületeknél.
Hozzávalók
10 dkg datolya apróra vágva
1,5 dl forró víz
10 dkg vaj vagy margarin
1 banán áttörve
10 dkg Graham liszt
5 dkg szójaliszt
5 dkg szentjánoskenyérpor
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
kb. fél dl narancslé (frissen facsart vagy 100%-os)
5 dkg mandula vagy dió
- Tedd a datolyát egy edénybe, és öntsd rá a forró vizet. Forrald 3 percig. (Ezt megteheted mikrohullámú sütőben is, én a hagyományoson forraltam.)
- Egy kevés levet hagyjál rajta, és turmixold péppé, majd hűtsd le.
- Verd habosra a szobahőmérsékletű vajjal vagy margarinnal, és keverd össze a banánnal. Keverd hozzá fokozatosan a szárazanyagokat, és adj hozzá annyi narancslevet, hogy homogén, épp hogy kanalazható tésztát kapj. Keverd bele a mandulát vagy a diót.
- Bélelj ki egy 18 cm-es lapos formát sütőpapírral, és kanalazd bele a masszát.
- Süsd meg a süteményt úgy, hogy két percenként negyed fordulattal elfordítod a tányért, annak érdekében, hogy mindenütt egyenletesen süljön. Akkor kész a süti, ha finoman megnyomva visszaugrik a tészta.
Sütési idő:
700 W kb. 10 perc
600 W kb. 11 perc
500 W kb. 12 perc
10 perc pihentetés után (ilyenkor még tovább sül a sütemény) borítsd egy rácsra, vedd le róla a sütőpapírt, és hagyd teljesen kihűlni.
Friss gyümölcsökkel (málnával, meggyel, feketeribizlivel) és tejszínnel kínáld.