Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Nyaljunk otthon is! - Fagyikészítés házilag

Nyaljunk otthon is! - Fagyikészítés házilag

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 07. 12.
JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

további bejegyzések a szerzőtől »

Ha nyár, akkor fagyi! Amerikában, a furcsa ünnepek hazájában Ronald Reagan javaslatára a július Nemzeti Fagylalthónap, július harmadik vasárnapja pedig Nemzeti Fagyinap; addig már csak egy hét van, szóval ideje, hogy mi is ejtsünk néhány szót erről a hűsítő nyalánkságról.

 
5000 éve Kínában valószínűleg már pálcikával ették a hóval összekevert tejes-gyümölcsös-fűszeres, üdítő édességet. Ez a tény eldönti az olasz tartományok közti versengést a fagylalt őshazája címért, bár az olasz fagyi bizonyára vetekszik a kínaival a legjobbak versenyében. Kínából perzsa és arab közvetítéssel jutott el a Földközi-tenger menti országokba a jeges csemege.

Mély megbecsülésem Hippokratésznek, amiért orvosságként ajánlotta betegei számára, mondván, feléleszti az életnedveket és növeli a jó közérzetet, Nagy Sándor pedig a katonáknak írta elő csata előtti élénkítő szerként a fogyasztását.

A fagylaltkészítés nagy forradalmakat élt meg mind technikáját, mind alapanyagait tekintve, míg ritka luxuscikkből tömegtermékké vált. Marco Polo idejéből származik az első nagy újítás, amikor rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt kell lehűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. Ezzel a módszerrel krémesebb és teltebb állagot lehetett elérni. A hűtőkészülékek feltalálása előtt a fagylaltkészítés drága mulatság volt: télen kellett jeget gyűjteni, és vermekben vagy fából, téglából készített „jeges házakban” tárolni őket az év további részében. Ezt a jeget keverték sóval, és a kézi hajtású fagylaltgép dupla fala közé tették. A belső tartályban forgott egy kisebb, ebben keveredett, krémessé és fagyossá a massza. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.

Az ipari forradalom és a gépesített fagyasztás nagyot lendített a fagylaltkészítés technológiáján is - a fagyi ettől kezdve tömegtermékké válhatott. Mára a fagylaltiparban a legnagyobb újítás a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás: ez a technológia krémesebb állagot eredményez, és lehetővé teszi alacsonyabb zsírtartalmú tej alkalmazását is.


Valójában a világ legtöbb országában olasz emigránsok terjesztették el a fagylaltkészítés tudományát. Az olasz fagyiban általában teljes tej, tojássárgája és természetes ízesítő van – mindez persze nem magyarázat a nagy titokra, miért is olyan finom. Hamar kitalálták azt is, hogyan lehet kiporciózva, utcán árulva populárissá tenni a mediterrán hőségben: már a tölcsér feltalálása előtt is e célra készült üvegcsébe vagy viaszos papírba csomagolva árulták az utcai árusok.

A nagy fagylalthagyományokkal rendelkező Szicíliában, ahol az Etna csúcsáról egymást váltó futárok hordták a jeget a fagylaltkészítéshez, a hagyományőrző cukrászdákban hatalmas, félbevágott briós közepébe kenve kérheted mind a mai napig a fantasztikusan finom nyalánkságot. Ezt érdemes otthon is kipróbálni! Sajnos, briós helyett a tölcsér terjedt el a világon, mint a fagyi környezetbarát csomagolóanyaga. Az első tésztakosárkák után a XIX. század végére győzött a jól tárolható, és az olvadt fagyi támadását is jobban viselő ostyatölcsér. Kereskedelmi szempontból nagy újítás volt az 1923-ban szabadalmaztatott, nagyüzemileg előállított, előrecsomagolt pálcikás jégkrém is.



A fagylaltfélék divatja változik. Tanúja voltam a ’80-as években a korszerű táplálkozás bevezetése érdekében árult paradicsom-és répafagyinak – ma inkább az unikumos fagylalt hódít. Oroszországban pedig idén megjelent a Barack Obama képével díszített, „fekete a fehérben”, vaníliaöntettel bevont csokoládéfagylalt.
A fagylaltok sokféleségének csak a fantázia szab határt: országonként is vannak specialitások (hozzávalókban, állagban is eltérnek a nemzeti fagylaltok), de minden valamirevaló cukrászdának erkölcsi kötelessége nyáron fagylaltkülönlegességet kínálni.

Szerintem - és az állandó jelleggel hosszan kígyózó sorból következtetve nem vagyok ezzel egyedül - a legjobb fagyi Budapesten a Daubnerben kapható. Míg sorra kerülök van időm alaposan, hosszasan mérlegelni, mit válasszak, de általában a rumos-kávés-fahéjas piskótamorzsával elkevert tiramisu, valamint a házi sárgabaracklekvárral megbolondított rizsfagyi mellett döntök.

Amikor sikerült kisírnom egy fagylaltgépet, és először kiszedtem a dobozból, rájöttem, hogy a fritőzzel és a kenyérsütővel együtt ez is csak a „konyhában feleslegesen helyett foglaló masinák” közé fog tartozni. Kísértetiesen hasonlít ipari forradalom előtti, kézzel hajtott őséhez, vagyis a jégről nekem kell gondoskodni (7-8 órát kell mélyhűteni felhasználás előtt a tartályt az amúgy is túlzsúfolt fagyasztóban), csak nem kézzel, hanem géppel keverhetem a fagyit ebben a jeges tartályban. A téli állás alatt elromlott a motorja, most a habverőt merítem a fagylaltgépbe, úgy készül a desszert.

Egy szó, mint száz az otthoni fagylaltkészítéshez nem feltétlen kell fagylaltgép, elég egy jó fagyasztó is! A fagyi készülhet tejjel, tejszínnel, joghurttal, vagy egyszerűen csak gyümölcsökből – különféle ízesítőket felhasználva. Régi receptek tojást is használnak, de manapság a nyers tojással nem árt óvatosan bánni. Magas falú és fagyálló edényt válassz, amiben könnyű turmixolni. Az alapanyagokba habverővel nem árt jó sok levegőt juttatni, és a massza mehet is a mélyhűtőbe. 2-3 óra alatt megfagy, közben kétszer-háromszor érdemes a mixerrel vagy habverővel áthabosítani.

Gesztenyés meggy fagylalt

Ezt a fagylaltot akkor készítettem, mikor kiderült, hogy elromlott a fagylaltgépem. Megpróbáltam reprodukálni a gépet: két fémtál közé vizet öntöttem, lenyomtam a felsőt kővel, és betettem egy órára a fagyasztóba. A gyerekek nagy örömére igazi látványcukrászattá vált a konyha, amikor a jégpáncéllal bevont edényben kevergettem a sűrű masszát a habverővel!

Hozzávalók

1 cs gesztenyemassza
kb ¼ kg mélyhűtött magozott meggy
kb 1 dl tejszín
kevés rum, ha felnőtteknek csinálod

Szobahőmérsékleten engedd fel a gesztenyemasszát annyira, hogy még fagyos maradjon, de már botmixerrel neki lehessen menni. Verd fel a tejszínhabot (nem kell túl keményre), és keverd össze az összeturmixolt gesztenyemasszával. Édesítsd, ha szükséges, és ízesítsd kedvedre, a fahéj például nagyon finom bele. Öntsd a lehűtött tálba, keverd bele a mélyhűtött meggyet és kézi habverővel, vagy lassú fokozaton keverd, míg megfelelő állagú nem lesz. A végén öntsd hozzá a rumot, hogy az alkohol fagyálló mivolta ne tudjon érvényesülni.

A jeges bevonatú látványfagyi-készítőben nem lesz olyan szilárd a fagyi, mint a mélyhűtőben.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr407855598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard