Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Még a fagyiba is kaprot tettünk!

Még a fagyiba is kaprot tettünk!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 07. 26.
Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

további bejegyzések a szerzőtől »

A kapor szép, egészséges, illatos, és nemcsak a tökfőzelékbe vagy a kovászos uborkához való. Még fagyit is lehet készíteni belőle, meg okroskát! Ha azt hiszed, zöldségeket beszélünk, akkor olvass tovább: hűsítő, kapros ételeket főztünk.

A kapor illata számomra a nyarat idézi, bármikor libben is felém! Valószínűleg azért, mert bár manapság már szinte bármikor elkészíthető, mégis hagyományosan nyárinak számító két fontos ételnek: a kovászos uborkának és a tökfőzeléknek is meghatározó íze. És mindkettőt nagyon szeretem!

Talán mondanom sem kell, hogy a másfél- két méteresre is megnövő, könnyen termeszthető, ernyős virágzatú növény is gyönyörű! Fűszerként levelét, virágját és a köményhez hasonlatos magjait is felhasználják. Zsenge, pihés leveleit rövid idővel a virágzás előtt kell begyűjteni, a virágokat röviddel a magképződés előtt. Ha a virágfejek megbarnulnak, kezdődhet a magok begyűjtése.

Fontos: A levelek elvesztik aromájukat a főzés vagy a szárítás során, ezért a főzés végén adjuk az ételhez, (kivéve a kaporlevest, amikor a rántással együtt kell sütögetni), és fagyasszuk le, amit nem használunk fel.

A leveleknek és a virágzatnak más az íze, mint a nálunk kevésbé fogyasztott magnak: ennek kámforosabb, kesernyésebb, a köménymagra emlékeztető a zamata.

A magokat a francia konyha édes sütemények ízesítésére használja, de levesek, kapros vaj, és kenyér ízesítője is lehet.

A virágok és a levelek a házilag eltett savanyúságok fűszerei.
A kapor levele a skandináv konyha alapfűszere, a közkedvelt lazac el sem képzelhető nélküle. Szentiván-éj fontos ünnepi lakomájának is része a kapros vízben kifőzött krumpli. Ízesíthetünk vele gomba- tojás- és halételeket, majonézt, ecetet, páclevet és persze a tökfőzeléket, vagy a hozzá hasonlóan elkészíthető tejfölös cukkinifőzeléket.

A kapor ásványi anyagokban gazdag gyógynövény is. Tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot és C-vitamint is. Hippokratész szájvizet készített belőle, de jó hatással van emésztésünkre, enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, emellett szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. Nem véletlen, hogy az indiaiak étkezés után szívesen rágcsálnak kaporlevelet! Talán mivel gyógyír a kisbabák hasfájására, nevezik angolul „dill”-nek, ami a régi dadák által gyakran használt altató szócska (tente…).

Most két, remekül hűsítő kapros receptet osztok meg veled.

Okroska (családi nevén „ökröske”)

Ezzel a hűsítő ukrán levessel barátnőm egy kánikulai napon kínált meg – azóta is áldom, aki kitalálta! Családi receptről lévén szó, nem írok pontos adatokat, ez a leves úgyis ahányszor elkészül, annyi féle. El lehet hagyni, és hozzá lehet tenni tetszés szerint alapanyagokat (pl. zellert vagy céklát…)



Nem kell más hozzá, mint egy kis:
  • húsleves (lehűtve, zsírjától megszabadítva)
  • kovászos uborka lé
  • tejföl, joghurt vagy kefír
  • lilahagyma
  • paradicsom
  • répa lereszelve
  • főtt tojás felkockázva
  • konzerv kukorica
  • só
  • kapor
Húsleves helyett zöldségleves, leveskockából főzött és lehűtött alaplé, vagy akár a víz is megteszi! Először a folyékony anyagokat keverd össze, majd szórd bele az ízlés szerint felszeletelt zöldségeket, a főtt tojást és a kukoricát. Végül bőségesen szórd meg apróra vágott kaporral, és hűtsd legalább két órán keresztül. Nem ismerek ennél üdítőbb levest!

Kapros túrófagylalt

A kapor és a túró nagy barátok: Erdélyben egy régi húsvétkor kóstoltam a se édes, se sós, szédületesen finom kapros-túrós lepényt, azóta házasítom össze azt a két alapanyagot.

A nagy melegben fagyit kevertem az ismerős ízekből.

Hozzávalók

¼ kg túró
1,5 dl tejszín vagy joghurt
Ízlés szerint:
kapor
cukor
citromhéj
vaníliaesszencia
A túrót a mixerrel keverd finomra, a tejszínt kicsit verd fel, majd keverd össze az összes alapanyagot.

Hámozott, szeletelt mandulát is keverhetsz hozzá, ha kicsit ropogósra szeretnéd készíteni. Tedd a fagyigépbe, vagy más módon fagyaszd le.

Jó étvágyat hozzá!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr897856050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard