Különleges halételekkel, rekordkísérlettel, hagyományőrző és zenés programokkal várják a látogatókat és az ország legjobb halsütőit a hét végén a Halsütő Fesztiválra Tiszalökre.
Egyedülálló Magyarországon a szabolcsi település rendezvénye, amelyet már ötödik alkalommal rendeznek meg, idén július 31-én, pénteken és augusztus 1-jén, szombaton – mondta Balogh Tibor főszervező, hozzátéve, hogy halsütésről, nem pedig a főzésről szól a fesztivál.A kétnapos halünnepre több mint tízezer látogatót várnak; a csapatok közül előzetesen harminc jelezte részvételét, de akár ötven egység is megmérkőzhet egymással a Tisza-parti városban.
Versenyzőket az ország különböző pontjairól várnak, de nevezések alapján biztosra vehető, hogy érkeznek csapatok és vendégek Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából egyaránt – közölte a szervező.
Elmondása szerint különleges ételkreációk születtek az elmúlt öt év alatt: ilyen volt például a bacon szalonnába göngyölt halszelet, vagy a fűzfavesszőn sütött keszeg. Nagy sikernek örvendett tavaly az úgynevezett batyus ponty is, amelyben halbelsőségből készített töltelék volt, de olyan versenyző is akadt, aki teljesen kifilézte a keszeget, így készített belőle halszeleteket.
A fesztivál csúcspontja a Guinness-csúcskísérlet lesz, amelynek során egyben fogják megsütni a legnagyobb édesvízi halat.
A szervezők kulturális programokkal is csalogatják a látogatókat Tiszalökre: bábszínházzal, játszóházzal és kézművesfoglalkozással a gyerekeket, míg zenei produkciókkal - köztük az Apostol és a Karthago együttes fellépésével - a felnőtteket.
Az összes induló versenyző ajándékot kap, a legjobb halsütő pedig egy új halászcsónakkal térhet haza – közölte Balogh Tibor.