Ökörsütéssel, marhahúsételekkel, agrárfórummal, valamint sok kulturális és szórakoztató programmal várja a közönséget a hétvégén Bonyhádon a Tarka Fesztivál, amelynek névadója a bonyhádi tájfajta, a vöröstarka szarvasmarha.
A pénteken kezdődő kétnapos programot már kilencedik alkalommal rendezik meg a Völgység fővárosában. A fesztivál célja, hogy szakmai találkozási alkalmat adjon a szarvasmarha-tenyésztőknek, népszerűsítse a marhahúsfogyasztást, s egyben gasztronómiai élményeket is nyújtson - mondta el az MTI-nek Juhász Józsa, a szervező Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója.A fesztivált az állattenyésztéssel foglalkozó agrárszakmai fórum nyitja meg, amelyen az állattenyésztés kilátásairól és az európai uniós támogatásokról esik szó.
A rendezvény első napján a művelődési ház szabadtéri színpadán kóstolhatja meg a közönség a Gárdonyi Ferenc móri mesterszakács által nyárson sütött ökröt, szombaton pedig marhahúsból készült ételekből rendeznek főzőversenyt nyolcfős csapatokkal. Az elkészült ínyencségeket Faddi Varga János királyi mesterszakács bírálja majd el.
Az idei fesztiválon hat pincészet kínálja borait, köztük bonyhádi, szekszárdi, bátaapáti vörös- és fehérborokat ízlelhetnek meg a résztvevők. A kulturális programok sorában szombaton kiállítás nyílik a VII. Tarka Fotópályázatra érkezett fényképekből. A pályázatra ötvenhárom fotós 224 képpel nevezett. A művelődési központ a szeptember 4-ig látható tárlaton 93 fotót mutat be. A 2009-es pályázat első díját a bonyhádi Streicher Tamás nyerte, a második díjat egy csíkszeredai fotósnak, Szabó Attilának ítélte oda a zsűri.