Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Variációk gyümölcsös csatnira

Variációk gyümölcsös csatnira

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 08. 14.
Különös szeánszok egy budai villában
2022-05-15 16:39:05

Rejtélyes alakok, túlbuzgó túlvilág, szellemek és a főváros hangulata a Boszorkányház című új magyar

Hatalmas piknik lesz Visegrádon
2022-05-13 20:53:29

A Mogyoró-hegyre várja a családokat a Héttorony Fesztivál: Paár Julcsi zenés mesedélelőttje a Rézeleje

Ünnepel a legendás magyar csapat
2022-05-12 16:00:00

Koncerttel és új lemezzel ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a magyar Jack Cannon blues-rock zenekar

Az elfeledett Bach-fiú rejtélye
2022-05-12 13:40:26

Apja életműve árnyékolta be Carl Philipp Emanuel Bach életművét, de a Concerto Armonico egy teljes

további bejegyzések a szerzőtől »

Nyár derekán, a gyümölcsbőség zavarában, amikor nincs kedvem sokat álldogálni a tűzhely mellett, mégis szeretnék valami színes, izgalmas kiegészítőt tálalni az egyszerű vacsora mellé, csatnit főzök.

A csatnit a derék brit telepesek hozták el Indiából először a szigetországba, majd Európába. Meglátni és megszeretni nem volt nehéz ezt a fűszeres mártást, amit különböző ételek ízének kiemelésére használnak az indiai konyhában. Ahány ház, annyi féle csatni – valójában leginkább a funkciójuk egyesíti ezeket a különféle zöldség és gyümölcs alapanyagokból, fűszerek hozzáadásával, nyersen vagy lekvárszerűre főzve készített mártogatósokat. Az ízhatás általában intenzív: tartalmaz édeset, sósat, savanyút és erőset is. A lényeg, hogy bármely étkezésnek színt, zamatot és változatosságot kölcsönöznek, felpezsdítik az ízlelőbimbókat és élénkítik az emésztést – ahogy Kurma dásza krisnás mesterszakács is felvezeti őket szakácskönyvében.

A színes-ízes csatnik nyári vendégvárónak remekül beválnak: maradék gyümölcsből percek alatt összeállíthatók, és ha más nincs, kenyérre, pirítósra, kétszersültre kenve is fenségesek. De ehetjük grillezett zöldségekhez, vékonyra szeletelt sültekhez, halhoz, vagy rizsre halmozva is.

Az itt következő csatnikat néhány szem gyorsan romló gyümölcstől az egészen nagy mennyiségig el lehet készíteni – az általam használt mennyiségeket inkább csak az arányok kedvéért írom le. Kevés gyümölcsből, azonnali fogyasztásra, például egy gyors vacsora mellé, 10-15 perc alatt lehet csatnit főzni. Ha szeretnél eltenni belőle, ajánlatos 1-2 kilóból készíteni, és 45 percig főzni, így akár több hétig is eltartható a fridzsiderben.
Magyar ízlésnek sokszor bizarr a gyümölcs és például a hagyma összeházasítása, de hidd el, érdemes kipróbálni ezeket a pikáns ízeket!
A fűszerezésben sokat segítettek a krisnás szakácskönyv receptjei.

Sárgabarack-csatni



Amikor már hosszú ideje kavargattam a kondérban az édes illatú baracklekvárt, és még mindig nem jutottam a végére a kajszi feldolgozásának, hirtelen valami intenzív és erős ízre vágytam az édes mellé. Eszembe jutott a mangócsatni, ami bár gyümölcsből van, mégsem mondanám lekvárnak, és újult erővel láttam a barackmagozáshoz.

Hozzávalók

1 evőkanálnyi vaj
1 kávéskanálnyi mustármag
1 kávéskanálnyi egész római kömény
1 kis csilipaprika
1 kávéskanálnyi reszelt gyömbér
½ kg sárgabarack
1 kávéskanálnyi kurkuma
1 kávéskanálnyi curry por
½ kávéskanálnyi fahéj
½ kávéskanálnyi őrölt szerecsendió (vagy ezek helyett 1 kávékanálnyi ötfűszer-keverék)
1 evőkanálnyi cukor


Elkészítés:

Lábosban forrósítsd fel a vajat, és tedd bele a mustármagot és a római köményt.

Amikor a mustármagok pattogni kezdenek, tedd hozzá a gyömbért és a felszeletelt csilipaprikát (ha nem szereted az erős ételeket, vágj bele kápiapaprikát, vagy sima tv paprikát). 1-2 perc pirítás után tedd bele a kimagozott, négyfelé vágott sárgabarackot, szórd rá a fűszereket, és a cukrot, és alaposan keverd meg.

Ha kevés lenne a leve, kis vizet adj hozzá. Kóstold meg, és fűszerezd vagy cukrozd tovább, ha kell. Fedő alatt, lassú tűzön főzd készre.

Szilvacsatni



A szilvából nálunk mindig marad – talán többet veszek a kelleténél: csatninak remek alapanyag.

Ebből érdemes sokat főzni, és eltenni későbbre, mert bármilyen hihetetlen, egyszer a szilvaszezonnak is vége szakad, a csatni pedig ott fog várakozni a hűtőben ránk.

Hozzávalók

1 evőkanálnyi vaj
1 kávéskanálnyi őrölt koriander
1 kávéskanálnyi összetört kardamommag
1 evőkanálnyi kókuszreszelék
½ kg szilva
1 evőkanálnyi cukor



Elkészítés:

Lábosban forrósítsd fel a vajat, és tedd bele a koriandert és a kardamommagot. Amikor kicsit megpirultak, tedd hozzá a kókuszreszeléket és azt is pirítsd egy-két percig. Dobd bele a kimagozott, négyfelé vágott szilvát, szórd rá a cukrot, és alaposan keverd meg. Forrald fel, aztán fedő alatt, lassú tűzön főzd készre a csatnit.

Őszibarack-csatni



Ez a csatni különös ízeit a paprika és a mustármag erejének, valamint a citrom savanyúságának köszönheti, melyek finoman harmonizálnak a barack zamatával és édességével.

Természetesen a többi változatot is ki lehet próbálni őszibarackkal!




Hozzávalók

1 evőkanálnyi kukoricaolaj
1 kávéskanálnyi mustármag
1 csilipaprika
1 kaliforniai vagy kápia paprika (legyen piros, a színhatás kedvéért)
1 kis gerezd fokhagyma
½ kg őszibarack
½ citrom leve
1 evőkanálnyi cukor

Elkészítés:

Lábosban forrósítsd fel az olajat – én a semleges ízű kukoricaolajat szeretem ehhez, de természetesen a napraforgó is jó. Szórd bele a mustármagot, és amikor pattogni kezdenek, tedd hozzá a felszeletelt paprikákat. 1-2 perc pirítás után tedd bele a kimagozott, nyolcfelé vágott őszibarackot, a cukrot, és a fél citrom levét, és alaposan keverd meg. Forrald fel, aztán mérsékelt lángon, fedő alatt főzd készre.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Cigány tehetségkutatót indítanak Cigány tehetségkutatót indítanak
  • Puszafalat, avagy a női szeretet titkai Puszafalat, avagy a női szeretet titkai
  • Ünnepelj a Somlón! Ünnepelj a Somlón!
  • K, mint Korea K, mint Korea
  • Kulináris kalandozások egy különös családdal Kulináris kalandozások egy különös családdal

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr957857826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

Hallgasd a Kultúrpart műsorát a Trend FM-en! Minden szerdán 16-18h között várunk benneteket!

trendfm_logo_subhead.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. A forradalom egy holland fotós szemével
  6. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  7. Meztelenség és anatómia
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

versverseny-banner-2021.png

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard