Megújult a Sziget gasztronómiai kínálata, a már megszokott étkezőhelyek mellett több étterem is az idén először próbálja ki magát Magyarország legnagyobb fesztiválján.
Talán sosem volt ennyire változatos a Sziget étel- és borkínálata. Az idén először megtörni látszik a hot dog, a gyros, a sült kolbász és a lángos uralma, megjelentek a palettán fővárosi éttermek is, köztük mexikói gyorsétterem és szendvicsbár is.Az ínyencek és vastagabb pénztárcájúak kipróbálhatják a spanyol delikatesz boltot is, ahol 800 forintért belekóstolhatnak például a rendkívül ízletes Jamón Serrano sonkába, a kemény manchego juhsajtba és a pikáns cabrales-be is.
A hagyományos magyar konyhában is rendkívül erős az idei fesztivál: a Hungarikum faluban hurkával, kolbásszal, bográcsos egytálételekkel, erdélyi ételekkel, főtt kukoricával, pecsenyékkel, sültekkel, juhtúrós puliszkával, sült paprikával és tájjellegű ételekkel, például kakasherepörkölttel, ludaskásával vagy sokác babbal lehet jóllakni.
A szomjas torkokat az úgynevezett Fröccskert várja, ahol borászatok és tájak szerint válogathatnak a látogatók a nedűkből. Az idei fesztiválról azonban "száműzték" a szódát, csak az egyik multinacionális cég ásványvizét lehet a borba tölteni. Az árat jelentősen emeli, hogy a Sziget egyetlen italnagykereskedőjénél, a Gamma Trade Kft-nél a kereskedők is a bolti árnál drágábban juthatnak hozzá a palackokhoz.
Az eladók ugyanakkor kifogásolták, hogy az általános "száműzetés" ellenére mégis akad olyan hely a Szigeten, ahol adnak szódát.
A borok decije átlagosan 250-300 forintba kerül, de természetesen a borászatok elhozták értékesebb nedűiket is, például számos helyen meg lehet kóstolni a ritka jégbort. A rendezvényen a Nemzeti Borakadémia is képviselteti magát, így akit érdekel a bor kultúrája, borismereti tanfolyamon, kóstolókon, bemutató programokon vehet részt.
Az árakat a fesztiválozók magasnak tartják, de még megfizethetőnek. Az általunk megkérdezett szigetelők 6-7 ezer forintot költenek el egy nap alatt, ez alól persze kivételek a külföldi diákok, akik naponta 10-15 ezer forintot is elvernek. Azt azonban ők is észrevették, hogy a fesztiválon a legtöbb étel tíz-húsz százalékkal drágább, mint a fővárosban. "Napközben megnéztük a várost, és az a gyros, ami itt 800 forint, az a belvárosban 600" - mondta egy francia diák.
Ajánlott olvasmány
Ki miből űz sportot a Szigeten?