Nem a szexualitásukról híresek a németek (talán a franciák inkább), de ők is tudnak meglepetést okozni, ha akarnak. Tömegjelenet, 1500 felajzott ember.
Már az első nap 1500 látogatója volt a berlini Currywurst Múzeumnak - jelentették be az intézmény üzemeltetői vasárnap.A létesítmény szombaton nyitotta meg kapuit az egyik legnépszerűbb berlini turistalátványosság, a Checkpoint Charlie egykori határátkelő közelében, a német főváros központjában. A látogatók igen elégedettek a múzeummal, csak azt sajnálják, hogy a kiállításon nem ehetnek a németek kevenc eledelének számító currywurstból. Erre még néhány hetet várniuk kell, de hamarosan megnyílik az épületben egy valódi kolbászsütő étterem.
A currys mártással leöntött kolbász-falatkákból csak a német fővárosban 70 millió darab fogy évente, az egész országban pedig 800 millió, legalább is a múzeum kutatásai szerint. A currywurst az a németnek, ami a magyarnak a sült kolbász mustárral, karaj kenyérrel, uborkával, vagy a New York-inak a hotdog; intézmény, a mindennapi kultúra alapvető része. Ennek megfelelően a kult-wurst berlini szentélye sem kicsi, alapterülete 1100 négyzetméter. Vállalt küldetése a "currywurst társadalmi jelentőségének tudatosítása" - közölte a Német Currywurst Múzeum.
Az állandó kiállításon megcsodálható egy utcai kolbászsütő bódé, és a jellemzően sörrel fogyasztott étel születését és felemelkedését képek, filmek és írásos dokumentumok mellett hanganyagok segítségével is végigkövethetik a látogatók.
Egy teljes kiállítási terem Herta Heuwer berlin-charlottenburgi sütödés életét és munkásságát mutatja be. Ő volt a currywurst szülőanyja. A pikáns mártást először 1949. szeptember 4-én állította össze szerény lacikonyhájában. Tíz évvel később a kirobbanó sikerű receptet levédette, majd a bódé helyén, a Kant Strasse-Kaiser Firedrich Strasse sarkán valóságos currywurst-csarnokot építtetett, amelyben 19 beosztott dolgozott a keze alá.