Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Szilvaszombat a magyar szilvaközségben

Szilvaszombat a magyar szilvaközségben

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 08. 18.
Jubileumi koncertet ad a PASO
2025-05-12 18:00:00

20 éve jelent meg első stúdióalbumuk, a Budapest Ska Mood. A kerek évforduló alkalmából május 24-én a

Fluorék visszahozzák a VIVA TV-t – itt a "Hyper Summer"!
2025-05-12 10:07:30

A Wellhello május másodikától kezdve 6 héten keresztül minden pénteken durrant egy új dalt a "Gelato" című

JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

további bejegyzések a szerzőtől »

Szilvásgombócfőző és gombócevő versenyt is rendeznek az idei Szilvaszombat rendezvényen a Nógrád megyei Kétbodonyban.

Egy-egy szilvafesztiválon több ezer gombócot főznek, eddig 20 ezer darab volt a rekord - mondta Saligáné Kis Szilvia, a program szervezője. Idén már 26 csapat nevezett be a nyolcadik alkalommal meghirdetett főzőversenyre Nógrád, Heves, Pest megyéből és Szlovákiából, az ízesített krumplis tésztát délután értékeli a zsűri.
Ajánlott olvasmány
Kezdődik a Hírös Hét!
ITT

A hagyományosan készülő gombócnál kristálycukorba mártott szilvát tesznek a tésztába, majd azt zsemlemorzsába és porcukorba forgatják, de a kétbodonyi fesztiválon különböző ízesítésekkel találkozhatnak a vendégek, így például túróban, mákban vagy dióban forgatott gombóccal is.

Második alkalommal rendezik meg a Szilvaszombaton a gombócevő versenyt. Tavaly azok kerültek be a döntőbe, akik háromszor egymás után meg tudtak enni tíz gombócot, a harmadik körben már az idő számított.

Fellépnek a fesztiválon dudások és tekerőlantosok, hagyományőrző csoportok, lesz íjászbemutató, szilva- és lekvárvásárlás, kisállatkerti látogatás és szabadtéri bál. Kétbodonyban szinte minden család kertjében vannak szilvafák, és az önkormányzat is telepített már gyümölcsöst.

Saligáné Kis Szilvia elmondta, hogy az idén korábban érett a szilva, már a lekvárfőzés is folyamatban van a faluban, de mivel vannak később érő fajták is, alapanyagból nem lesz hiány a fesztiválon.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Gasztro Folk Turizmus Lavór Élő kultúra

Ajánlott bejegyzések:

  • Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren
  • Kárpát-medencei népek élő hagyománya a Zeneakadémián Kárpát-medencei népek élő hagyománya a Zeneakadémián
  • „Adjatok rongyot…” „Adjatok rongyot…”
  • A Hagyományok Háza bemutatta az első Népművészeti Jelentést A Hagyományok Háza bemutatta az első Népművészeti Jelentést
  • Kárpátaljai húsvéti örökség Kárpátaljai húsvéti örökség

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr507858122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard