Szilvásgombócfőző és gombócevő versenyt is rendeznek az idei Szilvaszombat rendezvényen a Nógrád megyei Kétbodonyban.

A hagyományosan készülő gombócnál kristálycukorba mártott szilvát tesznek a tésztába, majd azt zsemlemorzsába és porcukorba forgatják, de a kétbodonyi fesztiválon különböző ízesítésekkel találkozhatnak a vendégek, így például túróban, mákban vagy dióban forgatott gombóccal is.
Második alkalommal rendezik meg a Szilvaszombaton a gombócevő versenyt. Tavaly azok kerültek be a döntőbe, akik háromszor egymás után meg tudtak enni tíz gombócot, a harmadik körben már az idő számított.
Fellépnek a fesztiválon dudások és tekerőlantosok, hagyományőrző csoportok, lesz íjászbemutató, szilva- és lekvárvásárlás, kisállatkerti látogatás és szabadtéri bál. Kétbodonyban szinte minden család kertjében vannak szilvafák, és az önkormányzat is telepített már gyümölcsöst.
Saligáné Kis Szilvia elmondta, hogy az idén korábban érett a szilva, már a lekvárfőzés is folyamatban van a faluban, de mivel vannak később érő fajták is, alapanyagból nem lesz hiány a fesztiválon.