Nemcsak az ételek nevével érdemes zsonglőrködni, egy-egy beszédes étteremnév is csalogató lehet – hogy messzebb ne menjük, ott a zuglói Csalogató vendéglő.
De ott a balatonszemesi Kistücsök is – és persze ki az, aki ellent tudna állni a 7-es úton Földvár felé autózva egy olyan cégérnek, melyre az van írva: Kistücsök.A név alapján lehet, hogy egyesek valami bögrecsárdára asszociálnak, de akik a környéken laknak, vagy forgattak már a kezükben Dinning Guide kiadványokat, vagy éttermi toplistákkal foglalkozó lapokat, azok tudják: a Kistücsök talán a Balaton partjának legjobb étterme.
A családias hangulatú, gesztenyefás kerthelyiségek alapvetően magyaros menüsorral nehezen rúghatnak labdába az ún. trendéttermek versenyében, de lám, a Kistücsök a többezer Balaton parti tömegétkeztető hely közül is kiemelkedik.
Miután az ember a Balaton körül végigette a garázsból kialakított, sátorponyvával fedett ún. éttermeket, ahol a pizza tányér aljában egy centi magas víz áll, akkor már tényleg valami jóra vágyik. A Kistücsöknek igazán jó a híre, ezt részben a szájhagyománynak köszönheti, részben annak, hogy számos alkalommal kapott gasztronómiai díjakat.
A Kistücsök helyén annak idején a Postakocsi Fogadó üzemelt, ezzel szemben volt a postakocsik lóváltó állomása. A mai étterem a somogyi konyhából és a klasszikus magyar ízvilágból indul ki, egy-egy gesztussal azonban minden ételt felülfogalmaztak, a káposztás karajt kovászos kenyérmártással kínálják, vagy a csülökhöz burgonyalepényt ajánlanak, de a kovászos uborkához is kaporhabot adnak, szóval, a tradicionális magyar ételeket némiképp megemelik, kímélőbbé teszik. A pincéjükben 14 történelmi magyar borvidék borait kóstolhatjuk, akinek pedig az az úri hajlandósága, hogy szivarozzon egyet, nos, annak sem Pestig autóznia.
Ropogós csülök sült szalonnával – ez volt a nap visszautasíthatatlan ajánlata, ezt burgonyalepénnyel költöttünk el. A csülök kiadós, friss, aranybarnára sült és ropogós volt, viszont a burgonyalepényben nem volt semmi ízfantázia, persze, még mindig jobb ötlet volt, mint mondjuk a kockázott sült krumpli.
Az „Év konyhája”-díjas étterem gyerekbarát intézmény, szóval, akit zavar a kölyökrajcsúr, annak persze nem ajánljuk, de aki a szereti bámulni, ahogy gyerekek golden retriewer kutyákkal szlalomoznak a széksorok között, azok biztos, hogy jól fogják magukat érezni. Jahni László főszakács és Csapody Balázs tulajdonos finoman szólva is kiterjesztette a szezont, hiszen egész évben szezonális ajánlatokkal várják a vendégeket.
Ebből is látszik: megéri nemcsak a június közepétől augusztus 20-ig tartó időszakra koncentrálni, és addig megfejni az alsó-ausztriai családapákat és a pizzát Red Bullal kérő partyzós srácokat. Mivel megépült a Szemest elkerülő autópálya-szakasz, a 7-es útról eltűntek a teherautók, így nem koccantja össze egy-egy Kamaz a kólánkban a jégkockát, szóval, teljes a gesztenyefás, kertvendéglős idill.
8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Konyha: magyar, nemzetközi
Tel.: +36 84 360 133
Nyitva: H-V: 11:00-23:00
Ajánlott olvasmány
Visszakerült egy régi kút