Milyen titkokat őriz a bor? Mitől és hogyan tart minket egészségesen? Melyik hasznosabb, egy pohárnyi a kaliforniai cabernet-ből vagy egy dél-francia syrah-szőlőből készült bor? Megtudhatjuk Roger Corder Bordiéta című könyvéből.
Hogyan válasszunk olyan bort, amely amellett, hogy megfelel ízlésünknek, jótékony hatással van az egészségünkre is? Roger Corder professzor beavatja olvasóit a titokba. Felfedi, hogy a kulcs a bor egészségmegőrző képességhez nem más, mint az egyik rejtélyes összetevő: a procianidin. A Bordiétában bizonyítja, hogy a megfelelő vörösbor, valamint procianidinben gazdag ételek fogyasztása – mint amilyen a keserű csokoládé, az alma vagy a különböző bogyós gyümölcsök – segít úgy megérni az idős kort, hogy élvezhessük az élet kínálta örömöket.Corder kísérletei rámutatnak, hogy a szőlő fajtája és a borkészítés technológiája is befolyásolja az adott vörösbor procianidintartalmát. A professzor egyedülálló rendszert dolgozott ki kilenc ország legjobb borainak osztályozására. Mire a könyv végére érünk, Corder elmélete és kutatási eredményei alapján egy teljes életviteli terv rajzolódik ki előttünk. A professzor egyszerű receptet kínál, hogy tovább és egészségesebben élhessünk: igyunk mindennap vörösbort.
A szerzőről
Roger Corder kutatóorvos professzor a londoni William Harvey Kutató Intézetben. 25 éve végez kutatásokat a kardiovaszkuláris funkciók és a cukorbetegség, valamint a szívbetegség kapcsolatát keresve, célja, hogy új kezelési eljárásokat találjon ezekre a mindinkább elterjedt egészségügyi problémákra. A professzor részletesen feltárta a vörösborfogyasztás és az egészség közötti kapcsolatot, eredményeiről számos cikket publikált, megannyi előadást tartott.