Egy 1100 literes óriásbográcsban készül az aszalt szilvás pulykatokány az idei szarvasi szilvanapokon: a szervezők számításai szerint legalább 1500-2000 adaggal kínálhatják majd meg a háromnapos rendezvényre ellátogató vendégeket a hét végén.
A pénteki megnyitó után szombat délelőtt kezdik el főzni a mesterszakácsok azételkülönlegességet a hatalmas üstben, és várhatóan a kora délutánra már meg is lehet kóstolni a helyi szilvából és pulykából készült ételt.
Babák Mihály, a város polgármestere az MTI érdeklődésre elmondta, hogy 12 éve azért döntöttek a szilvanapok megrendezéséről, mert a városban és környékén a szlovák betelepülők meghonosították a szilvatermesztést és -feldolgozást.
"Az volt az ember Szarvason, akinek volt szilvafája" - idézte fel a hagyományokat, hozzátéve: családjában is, ha egy gyermek született, akkor szilvafát ültettek.
A mostani hétvégén egyébként minden a szilva jegyében zajlik a városban, hiszen legalább két teherautónyi szilvás gombóccal is kedveskednek a vendégeknek, de lesz számtalan főzési bemutató is. Az érdeklődők így megismerhetik - ha még nem tudnák -, hogyan kell "igazi" szilvalekvárt készíteni.
"A recept szerint rézüstben, legalább 12-16 órát kell főzni a szilvát, és folyamatosan keverni kell egy fakanállal. Cukrot ne tegyünk hozzá, hiszen a jó minőségű szilva gondoskodik a kellő édes ízről" - ajánlotta a polgármester.
A szarvasi hétvégén persze minden más, szilvából készült ételt is megkóstolhatnak, lesz szilvás derelye, sőt még cibere is, amely egy hígabbra főzött lekvárféle.
A helyi hagyományok szerves része volt a pálinkafőzés is, nem véletlen hát, hogy a szilvanapokon a környező kertekből kikerült szilvából készült pálinkákat is meg lehet majd kóstolni, sőt szombaton minősítő verseny is lesz, ahol arany, ezüst és bronz kategóriákban hirdet eredményt a zsűri.