Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Sonkakabátba bújtatott erotikus virág

Sonkakabátba bújtatott erotikus virág

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 09. 27.
„Ennyike?” – A kérdés, amit nem lehet megkerülni
2025-06-19 08:46:51

A 25. ARC közérzeti pályázat az idén is felelősségteljes, igazságkereső és felszabadító képkészítésre

Cseh Lászlóval úszhat, aki elindul a MOL Campus Öbölúszáson
2025-06-17 10:04:53

Több mint 1600 fős mezőnnyel rendezi meg a Budapest Sportiroda 2025. június 21-én, szombaton a 3. MOL Campus

Erdélyi örökség: letöltve – Néprajz és digitalizáció egy térben
2025-06-16 09:58:00

A Nyárádszentlászlón megrendezett Szabadegyetem idén a népi kultúra digitális továbbélésére helyezi a

Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
2025-06-13 07:51:00

A MÁNE júniusban ismét Erdélybe látogat, hogy az „Édeskeserű” című előadásával négy város

további bejegyzések a szerzőtől »

Ha fogtál már fügét, vagy láttad félbevágva, tudod, miről beszélek. És nem egyszerű termés, hanem egy különös, virágserlegbe csomagolt termés-rengeteg! Kötelező frissen megkóstolni, aztán jöhet az élmény tartósítása.

Frissen vagy aszalva?

Aszalva nagyon szeretem, de azt, hogy a frisset is megkóstoltam, csak rámenős barátnőimnek köszönhetem. Hála nekik, a füge személyében izgalmas állagú, zamatos gyümölcs került a kedvenceim listájára.

Figyelem: a füge meghámozása megbocsáthatatlan vétek, szőröstül-bőröstül fogyasztandó, csak a csumáját hagyd meg belőle!

Hazánk a legészakibb pont, ahol még megérik az amúgy a Földközi-tenger vidékén őshonos füge. Igaz, ez kicsit olyan, mint a "magyar narancs", de a miénk! Ha mediterrán vidéken jársz, feltétlenül kóstolj meg egy igazi, forró nap érlelte példányt! A napfényes ősznek köszönhetően idén már nyár közepétől folyamatosan lehet a mézédes, puha, érett fügét szüretelni a bokrokról. Mivel nehezen szállítható, és csak néhány napig lehet eltartani, nem csoda, hogy a fügetermelő vidékeken többféle tartósítási eljárást is kidolgoztak: a legkülönfélébb aszalt gyümölcsökkel, mandulával, dióval megtöltve, vagy csak úgy magában aszalják, lekvárt készítenek belőle, egyes olasz vidékeken pedig pörkölik, és kávéként fogyasztják. Na és természetesen bort, pálinkát erjesztenek belőle.

A füge csak teljesen éretten élvezhető. Az éretlen vagy félérett gyümölcs tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A félérett gyümölcs a fáról leszedve nem érik tovább, éretlen marad.

Nem csak finom, de egészséges is: rost- és kalciumtartalma kiemelkedően magas, de nagy arányban tartalmaz vasat, rezet, foszfort és magnéziumot is.
A füge a legek versenyében igen előkelő helyet foglal el: mai tudásunk szerint a füge a legrégebben (11000 éve) nemesített növény, a Bibliában a legtöbbet emlegetett gyümölcs, és állíthatom, hogy a legfinomabb és legkülönösebb virágserlegbe csomagolt termés-rengeteg. Kultúrákat összekötő kapcsot tisztelhetünk benne, hiszen amióta Ádám és Éva a Paradicsomból kiűzetve fügelevéllel fedte el magát, fontos jelképe kultúránknak, de több vallás, köztük a buddhizmus is szent faként tiszteli, valamint a Korán is külön többször említi. Nem is szólva az egyetemes fügemutatásról, bár az egyes vidékek eltérnek annak megítélésében, hogy ez obszcén vagy éppen elismerő gesztus-e.

Sonkába bugyolált füge kecskesajttal

Ha már eleget ízlelgetted nyersen, próbáld ki ezt a az érdekes ízhatást! A füge vetekszik a sárgadinnyével, a sonkával való párosításban. Lehetőleg papírvékonyra szeletelt, nyersen füstölt sonkával próbálkozz, meg egy kis lágy, karakteres kenhető sajttal: így lesz teljes az ízek és a textúrák kontrasztja!
Az elkészítése pofonegyszerű. Vágd le a füge csumáját, és vágd félbe. Tegyél rá egy teáskanálnyi (vagy amennyi jólesik) kecskesajtot, márványkrémsajtot, de jó a fehérpenészes sajt is: lényeg, hogy puha, és karakteres ízű legyen. Ezt tekerd be a sonkába, és már el is kápráztathatod a vendégeidet ezzel a csodálatos és dekoratív előétellel!

Fügelekvár gazdagon

Ha már az előétellel is beteltél, ideje a tartósításnak.
Mikor megláttam ezt a receptet, ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy kipróbáljam – természetesen a levendula miatt: így végre használhatom a nyári tartalékokat.
A füge, mivel nálunk naponta egy-két szem érik csupán, és hamar romlik, jó a alany ahhoz, hogy ezzel-azzal „megbolondított” kulináris ritkaságként zárjuk apróbb befőttesüvegekbe.
10 szem fügével már érdemes elkezdeni a főzést. Mivel kis adagot készítünk, hamar megleszünk vele. Mossuk meg és vágjuk kis darabokra a fügét. Vágjunk apró kockára kb. 2 centi gyömbérdarabot. Reszeljük le fél citrom héját és facsarjuk ki a levét. Ezeket a hozzávalókat tegyük egy alkalmas méretű lábosba, szórjunk rá kb. 2 kanál cukrot és 1 kanál levendulás cukrot, vagy 1 kanálnyi levendulavirágot teatojásban vagy muszlinzacskóban. Főzzük 15-20 percig: kevergessük gyakran, és figyeljük, mikor főnek össze az alapanyagok. Amikor kész, szórhatunk bele felaprított mandulát, diót, fenyőmagot.
Kanalazzuk üvegbe, kössük le két réteg celofánnal. A rétegek közé a biztonság kedvéért szórjunk egy kis nátriumbenzoátot, ahogy a többi lekvárral is tettük.
Paplanok közt hagyjuk kihűlni.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr537860038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard