Immár a XV. Töltöttkáposzta Fesztivált rendezik meg október 2. és 4. között az erdélyi Parajdon. Komoly versenyre lehet számítani a hétvégén esedékes parajdi Töltöttkáposzta Fesztiválon.
Több "kategóriában" a legfinomabb, legnagyobb, legeredetibb és legkisebb töltött káposzta címért göngyölik majd zöldségbe az ízesített darált húst azok, akik biztosak benne, hogy övék a legfinomabb, legnagyobb, legeredetibb és legkisebb töltött káposzta.Amíg készülnek a finomabbnál finomabb falatok, addig a közönség a zenés és ügyességi programokon kívül részt vehet a káposztalovaggá ütési ceremónián, meghallgathatja a zsűri esküjét és drukkolhat a káposztafoci-bajnokság csapatainak.
Románia első gasztronómiai fesztiváljának gyökerei 15 évre nyúlnak vissza. Az ötlet egy nemzetközi, a falusi turizmusról szóló konferencián született meg. Az egyik résztvevő, egy román miniszter javasolta, hogy a román és a magyar konyhaművészetben egyaránt ismert húsétellel kezdődjön "gasztronómiai csata" - félretéve a nemzeti ellentéteket.
Az első töltöttkáposzta-fesztivált a magyarországi Pusztamérgesen rendezték meg 1994-ben. A következő évben a rendezvény helyszínévé az addig "csak" sóbányájáról híres Parajd lépett elő mint Románia képviselője, és végül 1998-tól kezdődően a Hargita megyei település lett a rendezvény állandó házigazdája.
Azóta minden alkalommal ellátogatnak Parajdra úgy a környező települések lakói, mint Románia más, távolabbi részeinek képviselői, valamint külföldi résztvevők, főleg Magyarországról - olvasható a "fejesek", pontosabban a fejes káposzták dicséretére és a programok ismertetésére készült www.toltottkaposztafesztival.ro című honlapon.