A szentesi fazekasság jellegzetes remekeiből, több mint félszáz fekete kerámiából nyílik A vizeskantától a díszedényig címmel tárlat vasárnap a Koszta József Múzeumban.

A Szentesen tevékenykedő mesterek vízhordásra és tárolásra alkalmas korsókat, kantákat, valamint locsolókat, tálakat, bögréket, virágcserepeket, mozsarakat, szilkéket és csirkeitatókat készítettek. Az olcsó, gyári termékek széleskörű elterjedésével a szentesi agyagművesség jelentős változásokon ment keresztül, s így vált egyre fontosabbá a polgári-úri igényeket kielégítő fekete díszedények előállítása. A szakember hozzátette: a kerámiák az égetés során nyerik el jellegzetes színűket. Amikor az edények vörösen izzanak, a kemence összes nyílását lezárják, a tüzet elfojtják, és az így létrejött oxigénhiányos környezetben végbemenő kémiai folyamat során válik a kerámia feketévé.
A november 30-ig látogatható tárlat közönsége mintegy félszáz használati edény, valamint különböző formájú és típusú díszkerámia segítségével ismerheti meg, hogy az évtizedek folyamán az alkotók miképpen igyekeztek saját stílust kialakítani. Az edények a szentesi Koszta József Múzeum iparművészeti, néprajzi és történeti gyűjteményéből származnak.