Káposztasavanyító fesztivált rendeznek szombaton Telkiben.
Móczár Gábor, a falu alpolgármestere elmondta az MTI-nek, hogy a munkát és szórakozást egyaránt magába foglaló gasztronómiai foglalatosság néhány telki család közös káposztasavanyítási programjából nőtte ki magát hangulatos, "falukáposztája" névre keresztelt helyi fesztivállá.Azzal számol, hogy az idei káposztasavanyító fesztiválon több mint százan csömöszölnek majd, és 400 adag töltött káposzta várja gazdáját zsíros kenyér, tea és forralt bor társaságában, hangulatos zeneszó mellett. A Vecsésről érkező frissen gyalult káposzta feldolgozása ceglédi recept alapján, sóval savanyítva, ötféle fűszerrel ízesítve, répával és birsalmával díszítve történik - magyarázta az alpolgármester. Az alapanyagról az önkormányzat gondoskodik, de az eredményt”, a saját kezűleg savanyított káposztát mindenki hazaviheti.
Móczár Gábor szerint a közös káposztacsömöszölés közösségteremtő ereje vitathatatlan, és arra is kiváló alkalmat teremt, hogy az önkormányzati képviselők rendhagyó fogadóórán, forralt bor mellett várják a lakosság kérdéseit a település életével kapcsolatban.
Megjegyezte, hogy a "falukáposztája" egyelőre csak a településen lakóknak kínál kellemes kikapcsolódást, távolabbról még nem tudnak érdeklődőket fogadni, és össznépi kirakodóvásár sem lesz ezen a szombaton. Ennek ellenére szerinte mintaértékűnek számít az esemény: egyfajta közös alkotás, közös ebéd, játék kicsiknek és nagyoknak, csöppnyi eszmecserével fűszerezve, hogy még jobban haladjanak a falu dolgai.