Sváb specialitásnak, a gőzgombócnak hódolnak szombaton a baranyai Geresdlakon, ahova több száz érdeklődőt várnak az immár harmadik alkalommal rendezett gőzgombócfesztiválra.
A knédlitésztából készülő, gőz fölött párolt, majd megfőzött vagy megsütött gombóc (Heffeknödel) sokféle sváb étel nélkülözhetetlen eleme. Fogyasztható párolt káposztával, babfőzelékkel, sült oldalassal, csülökkel és szalonnával is.Geresdlakon közel húszféleképpen készítik el a helyi és környező települések asszonyai alkotta csapatok, amelyek a "Legjobb gőzgombóckészítő" címért versenyeznek - mondta el Habjánecz Tibor polgármester. Az érdeklődők megkóstolhatják a versenyzők étkeit is.
A fesztivált délután helyi fellépők mellett a Mohácsi Tamburazenekar, a himesházi Rezeda Tánccsoport, a vaskúti ír tánccsoport és Lagzi Lajcsi teszi színesebbé. A napot este az Unter-Rock közreműködésével bál zárja.
A gőzgombócról mint gasztronómiai különlegességről egy 32 oldalas, képekkel illusztrált receptfüzetet is kiadott nemrégiben az önkormányzat.
Forrás: MTI