Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A tavasz túlélhető

A tavasz túlélhető

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 03. 02.
Péter Bence hazatér - a világsztár zongorista Budapesten mutatja be legújabb produkcióját
2025-09-16 08:30:00

Új műsorral, látványos színpadi megoldásokkal és egy titokzatos vendéggel tér vissza Budapestre a

Az identitás és természet határán – Leopold Bloom Díjjal ismerték el Dezső Tamás munkásságát
2025-09-16 07:00:00

Nyolcadik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amelyet idén Dezső Tamás nyert el az

Az év egyik legjobban várt filmje tarolt a CineFesten
2025-09-15 12:00:00

Hétvégén ért véget a 21. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Joachim Trier új alkotása

ONE MORE LIKE: A magyar sportdráma, ami meghódította Las Vegast is
2025-09-15 10:10:01

A ONE MORE LIKE című magyar sportdráma a hétvégén Batumiban és Las Vegasban is diadalt aratott: a provokatív

további bejegyzések a szerzőtől »

Tavasszal feltúrjuk a szekrényt színes ruháinkért, előrekerülnek a pörgős szoknyák, és Michelin babából elkezdünk emberré válni.

 
Ezzel egyidejűleg úgy érezzük, mintha a világ a vállunkra ült volna, fáradtak, álmosak, dekoncentráltak vagyunk. Kapkodjuk a csodabogyókat, megyünk a szoláriumba vagy a napra, hátha jobban leszünk. Van gyógymód a tavaszi fáradságra, vagy egyszerűen csak túl kell élni ezt a néhány hetet?

Mi okozza?

A téli hónapokban szervezetünk berendezkedik a túlélésre, nehezebb ételeket fogyasztunk. Keveset megyünk a szabadba, vagy ha mégis, jól bebugyoláljuk magunkat. Kevesebbet mozgunk, több salakanyag rakódik le a szervezetünkben, fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Vitamintartalékaink a végét járják. Az egész szervezet a megújulásra vár, hogy újra lendületbe kerüljön: napra, vitaminokra és ásványi anyagokra.

Mit lehet tenni ?

Étkezésünkkel erőteljesen befolyásolhatjuk ezt az időszakot. Mivel valószínűleg mindenkire rakódott egy két plusz kiló, érdemes legalább húsvétig tudatosabban étkezni.

Húsimádók próbálják csökkenteni a bevitt mennyiséget, esetleg válasszák erre az időre halat vagy a könnyebb húsféleségeket. Olajban sütés helyett, inkább párolják, vagy sütőben süssék meg a finom falatokat.

Emelett érdemes növelni a nyersen bevitt zöldségek arányát. A primőrök bár vonzóak, nem feltétlenül egészségesek. Válasszuk inkább a káposztát, céklát, almát, retket, kelkáposztát, zellert, répát. Ezek mindegyike alkalmas salátának is, de ha úgy jobban kedveli, leves is készülhet bármelyikből. A vörös káposzta lereszelve cseppnyi mustárral és mazsolával kombinálva elsőre kissé szokatlannak tűnik, nagyon finom.

A rendkívül csábító fehér kenyér helyett érdemes a barnával kísérletezésbe fogni. A címkét minden esetben olvassák el, mert teljes kiőrlésűnek gondolt péksütemények egy részét egyszerűen malátával  színezik barnára. Sokféle pékárut készítenek már teljes kiőrlésű liszttel, nem kell feltétlenül az egészséges, de bűn rosszat választani, és megerőszakolni magunkat, mert az sosem vezet jóra.

Miért jobb a barna, mint a fehér?
Ezeknek a rosttartalma sokkal magasabb, mint fehér kenyereké, melyek nem tartalmazzák a gabona egészét. A megevett rostok folyadék hatására megduzzadnak, és kipucolják a bélre tapadt salakanyagok nagy részét. Ettől a belek felszívóképessége megnő, és egyszerűen jobban érezzük magunkat.

Érdemes elkezdeni kísérletezni a csíráztatással is. Olcsó, vitaminokban és ásványi anyagokban dús élelmiszert vehetünk magunkhoz ilyen módon. A magok 3-4 nap alatt válnak fogyasztásra alkalmassá. A legtöbb bioboltban lehet kapni csíráztató tálat, de egy befőttes üveg, vagy tálacska is tökéletesen jó. A retek, a hagyma vagy a mustármag kissé csípősebb, a búza vagy a lucerna teljesen más ízt ad. Bátrabbak választhatnak magkeveréket is, ezek ízorgát jelenthetnek ízlelőbimbóinknak.

A tisztítókúrák ideje is ilyenkor jön el, érdemes reggel éhgyomorra valamilyen salaktalanító, vértisztító teát meginni. Ezeket szinte bárhol be lehet szerezni. Speciálisabb esetben az adott szerv (általában vese vagy máj) tisztítását is el lehet kezdeni ezzel párhuzamosan.

Aki nem ivott eddig eleget, annak kötelező a napi 1,5 -3 liter folyadék. Soknak tűnik, de érdemes beleszámolni a reggeli teát, a levest is. A kávé vízhajtó hatású, ezért is adnak jobb helyeken a kávé mellé egy pohár vizet. Akinek nem megy a saccolás, ajánlott egy bögre, vagy egy palack amiből tudja, hol tart a napi penzum.

Érdemes hetente egyszer szaunázni is. A táskába kerüljön testápoló, és mellé egy luffa szivacs (kúszótök kiszárított termése) is, amivel az elhalt bőrt eltávolíthatjuk. További pozitívum, hogy a dörzsölés hatására a vérkeringés is fokozódik. Méregdrága testápoló helyett lehet kísérletezni a shea vajjal, sok helyen árulják 1000 Ft körül kapható tíz deka. Ez a vaj sok testápolónál jobb hatású, és nem tartalmaz mesterséges anyagokat.

Érdemes végig gondolni, vajon minden vitaminhoz, makro- és mikroelemhez hozzájut-e a szervezetünk. A vashiány egyik tünete a fáradság. Ez a hiányállapot főleg a kamaszokat és a nőket sújtja. Sok vas található a májban és a tojásban, de a bab, a lencse, a spenót és a teljes kiőrlésű gabonák is megfelelő forrást jelentenek. Érdemes odafigyelni, hogy ha vastartalmú élelmiszert fogyasztunk, együnk mellé olyat is amiben sok a C-vitamin, mert segítik egymás felszívódását.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • A magyar népi kultúra ünnepe: új évad kezdődik a Hagyományok Házában A magyar népi kultúra ünnepe: új évad kezdődik a Hagyományok Házában
  • Cannes-tól Velencéig: nemzetközi sikerfilmek érkeznek a Mozinet Filmnapokra Cannes-tól Velencéig: nemzetközi sikerfilmek érkeznek a Mozinet Filmnapokra
  • 3 új kiállítással vár a Mai Manó Ház 3 új kiállítással vár a Mai Manó Ház
  • Taste of Transylvania 2026 – Székelyföld ízei a Skanzenben Taste of Transylvania 2026 – Székelyföld ízei a Skanzenben
  • Enyedi Ildikó és Paolo Sorrentino új filmjeit is díjazták Velencében Enyedi Ildikó és Paolo Sorrentino új filmjeit is díjazták Velencében

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr417871060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard