Buday Péter főz a miskolci gyerekeknek. A chéf megpróbálja bebizonyítani, hogy kevés pénzből is lehet minőségi ételeket előállítani.
Miskolc - Linzertészta friss zöldségtöltelékkel (zellerrel, répával, hússal) paprikás szósszal leöntve, búzacsirával díszítve. Tejszínes sajtos pulykaragu kelkáposztával brokkolifelfújt körettel.Linzertészta friss zöldségtöltelékkel (zellerrel, répával, hússal) paprikás szósszal leöntve, búzacsirával díszítve. Tejszínes sajtos pulykaragu kelkáposztával brokkolifelfújt körettel. És a teljesen hagyományos Székelykáposzta. E három étel közül választhattak a Vörösmarty általános iskola felsősei tegnap, és – bár a Székelykáposzta is kicsit másképp készült a megszokottól – zömük az első kettő valamelyike mellett döntött. Láthatóan ízlett nekik az étel, még azoknak is, akik egyébként idegenkednek a zöldségektől.
A tegnapi étkezés (azaz főzőshow) a miskolci nagy menzareform első látványos állomása volt. Reggel 7-től vett részt az iskola konyháján: Buday Péter mesterszakács, őt hívta meg dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő a reform lebonyolítására. Tanácsokkal látta el a konyhán dolgozókat, és segédkezett az ételek elkészítésében. A reform kiötlője lapunknak elmondta, tegnap tanácskoztak is a konyhát működtető intézmények vezetőivel is, hogy melyikük vállalná szeptemberben a kísérletben való részvételt. Volt jelentkező elég, de csak 2-3-nál indul be a következő tanévben a munka. Hosszú folyamatról van ugyanis szó, évek kellenek, míg az összes konyha átállhatna a reformétkekre, amelyek elkészítése semmivel sem kerül többe mint a hagyományos ételeké. Megtudhattuk, egyedülálló kezdeményezés a miskolci, de már 23 önkormányzat jelentkezett, ellesné a tapasztalatokat.
Forrás: Borsod Online