Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Cukor nélkül soha?

Cukor nélkül soha?

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 03. 27.
JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

további bejegyzések a szerzőtől »

Persze vannak olyanok akik állítólag sosem fogyasztanak cukrot, utálják az édességeket, frászt kapnak a süteményektől, és rémülten menekülnek, ha megkínálják őket egy szelet csokival. Az emberek nagy részére azonban nem ez a jellemző. Tudom én, hogy jönnek a fogmanók, meg a kilók, rendkívüli esetben pedig a cukorbetegség, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű ellenállni az édes csábításnak.


Ebből  (is) készül a cukor
A cukornádat, mely már Kr.e 6000-ban is ismert volt, Indiában kezdték el először használni étkezési célokra. Aztán jött Nagy Sándor, akit inkább a perzsa birodalom meghódítása révén ismert meg a világ, de ő terjesztette el a perzsák által készített formázott nádcukrot is.

Később következtek az arabok és újabb háborúk, melynek nyomán a cukornád eljutott Egyiptomba, és Észak-Afrikába. Az első keresztes hadjáratnak is volt egy pozitív(?) hozadéka, a nyugati világ általuk találkozott először az édes gyönyörrel. Annyira jól sikerült az ismerkedés, hogy Velence 1174-től az európai kereskedelem központja lett - legalábbis cukornádban.

A XVI. azázadig a pórnép nem nagyon ismerte a luxuscikknek számító édességet, de Kolombusz átvitte az újvilágba a növényt, és meghonosította az újvilágban. Innen Portugália kezdte ellátni Európát, de aztán jött a derék angol sereg, akik a Karib-tengeri csaták során szerzett gyarmataikkal előkelő helyre kerültek az európai cukorpiacon.

1747-ben jött rá egy német gyógyszerész, hogy vannak olyan répafajok, amelyekben ugyanaz a szaharóz található meg mint a nádcukorban. Tanítványa folytatta a kutatásokat, és a répanemesítő tevékenysége révén „megszületett” a cukorrépa 1784-ben.

1847-ben őseink mindössze 60 deka cukrot fogyasztottak évente, mára ez 32 kg körül van. A cukor egy része úgy kerül a szervezetünkbe, hogy nem is tudunk róla, a feldolgozott élelmiszerek nagy része tartalmazza a ketchuptól a chipsig. Ez is az egyik oka az elhízásnak. A másik a kukoricaszirup, aminek igen magas a fruktóztartalma. A fruktózt kizárólag a máj bontja, és nagy mennyiségű fogyasztása megzavarja a glükóz lebontását. Vannak viszont olyan édesítőszerek, amik azt ígérik, hogy a cukor káros hatásai nélkül adnak ízt az ételeknek.

Xilit (Xylitol) – túl szép, hogy igaz legyen


Hatása csodákat ígér. Cukor, ami védi a fogat, alacsony a kalóriatartalma és nem okoz éhséget? Igen, ez mind igaz. A nyírfakéregből készült cukor kalóriatartalma mintegy 40 százalékkal alacsonyabb, mint a répacukoré, nem emeli a vércukorszintet - ez felelős az éhségérzet kialakulásáért, és glikémiás indexe mindössze 7.( a répacukoré 68) A magas GI-vel rendelkező élelmiszereket a szervezet gyorsan lebontja, és a vércukorszint jelentős emelkedését majd zuhanását  idézik elő. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassú emészthetőségüknek és felszívódásuknak köszönhetően a vércukor és inzulin szintjének fokozatos emelkedését idézik elő.

Ha ez nem lenne elég csodás, akkor most jön az aduász: véd a fogszuvasodás ellen. Ezt annak a tulajdonságának köszönheti, hogy a szájunkban lévő bacik nem tudnak vele mit kezdeni. Erősíti a fogzománcot, és állítólag a kisebb szuvasodásokat meg is szünteti.

A xilitol ezen felül fül-, homlok- és arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolja. Használata megegyezik a normál cukoréval, de élesztős tészták készítésére nem alkalmas.

A kereskedelemben egyaránt elérhető porban, rágóként, és fogkrémet is készítenek belőle. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy hirtelen használat esetén hasmenést okozhat, a szervezetet ezért lassan kell hozzászoktatni.

Árak:
Zacskós kiszerelés: 45 dkg 2000 Ft-tól
Rágó: 10 db 180-250 Ft
Fogkrém: 1000 Ft-tól

Stevia (sztévia, sztívia) - olcsó csábítás

A Stevia Rebaudiana Bertoni vagy más néven édes levél Brazíliában és Paraguayban őshonos. Termesztése a XX. század elején kezdődött el. Legtöbbet Japánban adtak el belőle, ők fogyasztják a világban a legtöbbet ebből a növényből. Magyarországon sokáig arcápolóként hozták forgalomba, de szó volt a cukormaffia steviaellenes összesküvéséről is, ma már viszont világszerte kapható.

Hogy miért szerethető? Állítólag háromszázszor olyan édes, mint a cukor, de ezt enyhe túlzásnak érzem. Ellenben serkenti a májműködést, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Külsőleg használva erős gyulladáscsökkentő, gombaölő, és még a pattanásokat is megszünteti. Éééés kalóriatartalma 0, azaz nulla.
Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, de kenyérkészítésnél lassabban kel meg vele a kenyértészta. Számos alakban elérhető: kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formában egyaránt.

Hobbikertészek vásárolhatnak növényt is, ebben az esetben a leveleket le kell törni, megszárítani, apróra darálni, és már mehet is a kávéba.

Árak:
Stevia őrlemény: 100 g 2000 Ft-tól
Stevia tabletta 100 db 580 Ft (1 tabletta = 1 kockacukor)
Stevia fogkrém: 950 Ft
Stevia növényke annak, aki kertészkedni akar: 1600 Ft

Melasz - csúnya, de finom


A melasz nem a megjelenésével fogja meghódítani az embereket. Ez a cukorgyári melléktermék számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Az alapanyag mind cukorrépa mind cukornád lehet, de a cukornádból készülő melasz az egészségesebb.

Az előállítása során a nádat felfőzik, és az abból kifolyó sötétbarna folyadékot lehűtik. Ez a barna lötty a melasz. Íze egyéni, kicsit kesernyés, de megszokható. Nagyon sok kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.

A melaszt évente mindössze 100 napon át készítik. A németek nagyon szeretik, ők főleg kenyérre kenve fogyasztják, vagy süteményekbe teszik. Az angolszász országokban is elterjedt a használata.

Ára:
450 gr -1000 Ft-tól

Ezeket a csodás édesítőket keresd a bioboltokban, vagy az Interneten.


Végezetül álljon itt egy sikerrecept melasszal, ami állítólag a spórolós skótok nemzeti eledele. Egy biztos, isteni finom. Kalóriatartalma sajnos számottevő

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Finoman vajazz ki egy kisebb téglalap alakú tepsit.
3. 20 dkg vajat olvassz meg egy kisebb lábasban, adj az olvadt vajhoz 1 evőkanál melaszt, kevergesd szépen, hogy összekeveredjenek. Ebbe azután adagolj szépen egymás után:
14 dkg barnacukrot
10 dkg zabpelyhet
10 dkg zabkorpát
5,5 dkg lisztet
5,5 dkg kókuszreszeléket, és keverd össze az egészet fakanállal.

Ezt a keveréket öntsd bele a kivajazott tepsibe, és lapítsd el, ahogy tudod.
4. Süsd 15 percig, vagy amíg aranyszínű lesz.
5. 15 percig hagyd hűlni, utána szeletelheted




tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr847873222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard