Ezek a termékek kézzel készített darabok, belga alapanyagokból keverik szorgos kezek, hogy mi bekaphassuk. Kell ennél több a boldogsághoz?
Tavaly húsvétkor 2,3 milliárd forintot költöttek Magyarországon húsvéti édességre a vásárlók. Ebből a pénzből 400 000 kiló csokitojást és 350 000 kiló csokinyulat vásároltakHogy mit tartalmazhat egy csokitojás? Íme, egy nem a legolcsóbbak közül való márkás termék összetétele: cukor, növényi zsír, sovány tejpor, kakaóvaj, teljes tejpor (7,4%),kakaómassza, édes tejsavópor, vajzsír, emulgeálószer (szójalecitin, E476, E475), mogyoró, aroma. A kézzel készült darabok viszont hírből sem ismerik az ijesztőbb hozzávalók nagy részét, nézzük, hol szerezhetjük be ezeket!
Rózsavölgyi Csokoládé
Átütő csokiillat kúszik fel az orrán annak, aki belép a Rózsavölgyi Csokoládé boltjába a Királyi Pál utcában: a miniatűr üzlet levegőjében kis területen koncentrálódik a kizárólag saját készítésű édességek aromája. A helyet elsőként azoknak ajánljuk, akiknek az ízek mellett a külalak is fontos, mivel a listánkban szereplő boltok közül itt a legszebb a termékek dizájnja, legyen szó a kakaófán tollászkodó madarakkal díszített csomagolásokról, vagy a japános stílust képviselő bonbonokról. A magyarázat egyszerű, a csokikat készítő Csiszár Katalin az Iparművészeti Egyetemen végzett.
Amikor náluk jártunk, egy japán pár éppen halas csokit keresett, amire az eladó elkerekedett szemekkel csóválta a fejét, de így is jónéhány meredek íz szerepel a kínálatban: vannak tárkonyos, sörös, babéros, levendulás és kardamomos bonbonok. Készültek persze az ünnepekre is, a zöldteával színezett csokival díszített 950 forintos csokitojás-variációk akár lakberendezési divattárgyként is megállnák a helyüket. Kapható emellett mandulapralinéval töltött fürjtojásszett hozzá illő madárkás tojástartóban 3290 forintért, és persze csoknyúl is 980 forintért hetven százalékos csokiból vagy harminc százalékos tejcsokiból.
A bonbonokból is összeállítható bármilyen válogatás, ami a díszdobozban olyan ajándék lehet, amit később nehéz lesz felülmúlni. Ehhez mondjuk anyagi áldozatot is kell hozni, a tízdarabos szett 2715, a húszdarabos 4935 forint. Az itt kapható édességekhez a kakaóbabot Dominikából veszik, és a pörkölés után a saját műhelyükben dolgozzák fel. Tartósítószert, szójalecitint nem használnak, és amit lehet, magyar termelőktől szereznek be, többek között a mézet, a pálinkákat, a gyümölcöket és a tejszínt.
Nyitvatartási idõ: H-P: 10.30-18.30h
ebédszünet 13-13.30h
Sz: 12-18h
tel: 06 30 504 4294 vagy 06 30 683 1228
Csokoládia
McDonlads-os taktikával csábítja a csokira fogékonyakat a budai Csokoládia, bár emögött nem fondorlatos marketingstratégia áll: a bolt csokiműhely is egyben, és az ÁNTSZ előrásának feleltek meg azzal, hogy a csokiillatot az utcára vezették ki a Fehérvári úti ház aljában található üzletből.
Mivel a boltból belátni a műhelybe, a legnagyobb extrájuk, hogy ha az ember jókor érkezik, a gyártás folyamatát is megfigyelheti. “Sokan csak egy forrócsokira ugranak be, hogy közben azt lessék, hogyan készíti a feleségem az édességeket” - mondta a családi vállakozásról Szilágyi Antal, aki saját elmondása szerint bolygatógépként is funkcionál: “ez egy gép, ami forgatja a csokiformát, hogy egyenletes legyen a figurák vastagsága, de nagyon drága, több mint egymillió forintba kerül, ezért a forgatást én csinálom kézzel.”
A korábbi tapasztalataik alapján a saját készítésű csokikra esküsznek ők is, a húsvéti figurákat Belgiumból, Olaszországból és Németországból szerzett formákkal öntik. A 43 és 70 százalékos, illetve fehér csokiból készült bárányokat, bocikat, csirkéket és nyuszikat 1000 és 2000 forint között adják. Tartanak tulipánmintás hímestojást is csokiból, és mutattak egy legalább negyven centis nyúlfigurát is, amit a családfő egy negyven perces Doktor House-epizód alatt hozott össze. Saját diabetikus csokit is kezdtek gyártani, miután a kisebbik fiuk egyik osztálytársa “bekómált a cukor miatt”.
1117 Budapest Fehérvári út 27.
Hétfő - Péntek: 9-18-ig
Szombat: 9-13-ig
Keserédes
“A legújabb csokitrend a színes és az, ami az anyagában mintás” - magyarázta Wagner Bea, aki újságíróból lett csokikészítő. Többek között a XXI. század című műsorban riporterkedett, mielőtt a Vidor söröző mellett nyitott édességboltot a Jászai Mari tér közelében három évvel ezelőtt. Mivel húsvétkor általában az alkoholos csokikat keresik, idén is erre a vonalra feküdtek rá, az egyik különlegességük a fehércsokiból és pálinkás glazúrral áthúzott aszalt sárgabarackból készült tükörtojás.
Árulnak pálinkával töltött locsolótojást is, aminek darabja háromszáz forint, és természetes anyagokkal, spenótporral és céklaporral színezik. A marcipántojás kilóját ötezer forintért adják, és náluk is kapható a tulipánmintás hímestojás, ami a szezon divatjának megfelelően az anyagában mintás. Ahogy az üzletben kapható csokik kilencven százaléka, ezek is mind saját gyártásúak, és tartanak még néhány világmárkát is, illetve a Bakos Marcipántól hatalmas csokinyuszikat. A saját bonbonjaik árban mindenképpen verik a Rózsavölgyi Csokoládét, náluk a hatdarabos díszdoboz 1050 forint, és ők is készíteni söröset. A csilis trüffelük fenséges, úgy olvad az ember szájában, hogy azt nem lehet nyögdécselés nélkül megállni.
A bolt különlegessége a gasztrosarok, ahol az otthoni csokikészítéshez lehet beszerezni a hozzávalókat: például kakaóvajat, színes csokikat, bonbonformákat és süthető csokicseppeket, amik nem sülnek szét a muffinban. Ha a húsvét részeként családépítő közös sütés-főzést terveznénk, itt érdemes keresgélni.
Nem bírtam ellenállni az ál-tükörtojásnak, ezért hagytam magam megvesztegetni. Bár a fehér csokit kissé lenézve szemléltem világéletemben, az aszalt barack tökéletes ízkompozíciót alkot a lágyan olvadó fehérséggel. A locsólóknak szánt, bronzszínű pöttyökkel dekorált féltojásba beleharapva pedig lágy krém omlott el a nyelvemen. A kissé alkoholos krém nagyszerűen kiegészíti a keserű csoki tán sosemvolt édességét. A HÉV-en hazafelé még előkaptam egy márkás csokinyulat, és ahogy összetörtem a füleit, elgondolkoztam, mekkora is a különbség a csokoládénak nevezett valami és az igazi csokoládé között.
Katona József u. 22.
hétfőtől péntekig 11.00-19.00-ig
szombaton 10.00-14.00-ig
Telefon: 30/9-425-463
Belga Csokoládébolt
A Margit körúton két ruhabolt közt húzódik meg egy kis csokibolt. A pár négyzetméteres hely nagy részét a pult foglalja el. Felette tévékészülék, melyen a csokoládé készítés fázisai láthatók. A pralinék Belgiumból érkeznek, Eric Goossens műhelyéből. A húsvétról - bár azt gondolná az ember a csokoládéboltok főszezonja - mindössze néhány nyúl és csokitojás árulkodik.
Ezekből viszont tízfélét is választhatunk. Gombóc Artúrként vetettem rá magam a csokira, gondolván, kell ennél jobb? A harmadik után viszont úgy éreztem, nincs tovább, hiába finomak az édességek.
Egyszerűen tele lettem. A tojásokra visszatérve, van vaníliás krémmel, van karamellel töltött, nutellás, mogyorós és pörkölt mogyorós. Kóstoltam crockantos csokit, marcipános csokit, láttam szép gyémánt alakút, és szívecske formájút. Különlegességnek tűnik a húsvéti ízű csokoládé-a belgák szerint a húsvét íze a gyömbér- és természetesen lehet kapni kézzel formázott nyulakat is, 1000-2000 Ft-ért.
A pralinék tíz dekája egységesen 1550 forintba kerül. És ezért a pénzért mit kapunk? 100% kakaóvajból készült terméket, mesterséges mindenféle nélkül.
1027. Bp. Margit Krt. 65.
H-P:10-18
Sz:10-13
Édeni édességek
A Szentendre belvárosában található pici üzletbe néhány lépcső vezet. Ahová nézek, csoki csoki hátán. Kicsi, kerek, szögletes. Van nagyonmagyar Emese Borsa desszert, szigorúan jurta alakú dobozban, nem is csoki, aszalt gyümölcsök egy kis tartósítóval és cukorral elkeverve, de legyintek, hisz ez Szentendre, gondolni kell a turistákra is. A sokfiókos szekrénykék fiókjai üveglappal vannak borítva, mindegyikben más-más csoki várja, hogy ráleljen valaki. Van külön bio szortiment is, és kapható fair-trade azoknak, akiknek fontos a termelők védelme.
A fapulton üveg alatt figyelnek a bonbonok, minden gyerek és felnőtt álmai. A bolt dolgozói bár nagyon kedvesek, titkolják a termelő kilétét, annyit sikerült megtudni, hogy valahol vidéken készülnek a csodák.
Van forró csoki is, igazi, mesés, nem porból. Amikor az aprócska csésze elém kerül, kicsit fanyalgok is, csak ennyi? De kiderül, ők jobban tudják, mennyit bír el az ízlelőbimbó. A csokoládé, némi tejszín és egy csöppnyi chili mindössze, ami a folyékony élvezethez kell. Egy adag négy deka csokoládét tartalmaz, és 300 forint.
Kamillafőzettel ízesített fekete csokoládés ganache, vagy házi birssajt diómarcipán rétegek között fekete csokoládéban, esetleg rozmaringos fekete csokis ganache krém, netán egy adag fekete ganache krém friss citrommal tejcsoki kosárban? Be kell hogy lássam a választék egyszerűen túl nagy. Nincs mese, dönteni kell, akkor is ha nehéz. 50 és 350 forint között adják darabját.
És hogy mi a ganache? Egy tejszínnel vagy vajjal összekevert olvasztott csoki. A boltban csokis alapanyagokat is kínálnak. Ezeket torta, csokoládé és süti készítéshez lehet felhasználni.
És ha mindez nem lenne elég, akkor lehet vásárolni drazsékat. A mindenféle finomsággal bevont mandula és kávészemek egyszerűen a számba ugranak, bárhogy is próbálom megakadályozni. ( 10 dkg 250-700Ft)
Tel.: 26/303-200 Fax.: 26/505-283
Nyitva: hétfőtől péntekig 9-19,
szombaton 9-19 óráig
vasárnap 10-18 óráig