Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Öt tévhit a mérgező gombákról

Öt tévhit a mérgező gombákról

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 04. 17.
Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
2025-06-13 07:51:00

A MÁNE júniusban ismét Erdélybe látogat, hogy az „Édeskeserű” című előadásával négy város

Az első amerikai űrhajósnő élete
2025-06-13 06:00:00

Sally Ride az első amerikai nő volt az űrben, és egyike azon keveseknek, akik csendben írtak történelmet. A

A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus
2025-06-12 16:52:00

7 év után újra Budapesten lép fel a világ legismertebb gospelkórusa, a Harlem Gospel Choir! Egy este Marvin

A sztárok fotósa, a város fia – Szipál Márton előtt tiszteleg Debrecen
2025-06-12 10:39:26

Fény, élet, örökség – Szipál Márton életművét ünnepli a debreceni MODEM, egy grandiózus tárlattal.

további bejegyzések a szerzőtől »

Elkezdődött a gombaszezon, mert bár gombát találni szinte akár egész évben lehet, tömegesen tavasszal kezdenek megjelenni az erdőkben, a mezőkön. A gombák bőséges növekedéséhez a jelenlegi időjárás nagyon kedvező.

Hiába a sok figyelmeztetés, mégis minden évben akad, aki számára ismeretlen, de főleg bevizsgálatlan gombát eszik. A laikus gombagyűjtők nemegyszer összetévesztik a vadon termő ehető gombákat az azokhoz külsőre nagyon hasonlító, ám mérgező fajokkal.

A legsúlyosabb, nagyobbrészt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet. Legalább ezt a gombafajt biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek, aki gombászásra adja a fejét. A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskora van.

"Körülbelül százezer gombafajt ismerünk, de ezek között vannak mikroszkopikusak is. Olyan azonban, amit gyűjteni, termeszteni lehet, csak néhány tucat faj van – magyarázza dr. Estók Bertalan biológus, gombatoxikológus. – Ilyenkor tavasszal először a kucsmagombák jelennek meg, majd a tövisalja-gombák, májusi pereszkék, szegfűgombák, csiperkék, majd nyár elején a vargányák. Minden ehető gombának megvan a mérgező párja. Lehet gombát gyűjteni, de nagy körültekintéssel, és olyan emberhez csatlakozva, aki ismeri őket. De ha ő sem gombaszakértő, akkor el kell vinni a leszedett példányokat bevizsgáltatni. A piacokon vizsgázott gombaszakértők nézik át őket, ingyen. Ne akkor vigye valaki a gombamaradékot a vizsgálóhoz, amikor már rosszul van, mert sajnos ilyenre is volt már példa."


A gomba nagyon egészséges étel. Fontos viszont, hogy gombás ételt csak frissen fogyasszunk. "Gombafehérjét, cukrot, zsírsavat, aromaanyagokat, gombarostokat és vitaminokat is tartalmaznak a gombák, sőt egyes fajok még gyógyhatásúak is – folytatja a gombaszakértő. – Gyerekeknek viszont nem tanácsos gombás ételt adni, mert a kitintartalma miatt megterhelő a gyomruknak."

A gombákkal kapcsolatban fontos betartandó szabály, hogy mindenki csak szakértő által bevizsgált gombát vegyen, és ne házalóktól vásároljon, ez utóbbi ugyanis veszélyes lehet.

Tévhitek

Rengeteg hiedelem él a köztudatban arról, hogyan lehet biztosan megállapítani egy gombáról, hogy mérgező-e. Ezek nagy része viszont nem igaz. Tévhit, hogy:
– az a gomba mérgező, amelyiknek elszíneződik a húsa
– ha lehúzzuk a kalapjának a bőrét, nem lesz mérgező
– megfőzve a gomba méregteleníthető
– ha a csiga megrágta a gombát, akkor az nem mérgező
– ha az ezüstkanál nem feketedik meg tőle, akkor megehető

"Ha megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy a mérgezés után a beteg a lehető legsürgősebben szakszerű segítséget kapjon – mondja dr. Pozsgai Szabolcs, az ÁNTSZ regionális közegészségügyi osztályvezetője. – A különféle mérgező gombák a méreganyagok természete és mennyisége szerint igen különböző tünetekkel járó mérgezéseket okozhatnak. A legjellemzőbbek a gyomor-bél tünetek, például hányás, hasmenés, valamint az idegrendszeri tünetek."

Forrás: heol.hu

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Természet Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • David Attenborough új óceánfilmje júniusban debütál: lenyűgöző utazás a tengerek megmentéséért David Attenborough új óceánfilmje júniusban debütál: lenyűgöző utazás a tengerek megmentéséért
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr887874262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard