Medvehagymától illatoznak a Mecsek erdei. A számos betegség megelőzésére alkalmas gyógynövényben egyre többen a megélhetés lehetőségét is látják
A pécsi vásárcsarnokban 100-150 forintot kérnek a medvehagyma csomójáért, a hagymásan árult, akár ki is ültethető tövek ára 200-300 forint is lehet. A primőr zöldségek mellett március-áprilisban a legkeresettebb áruk közé tartozik a lándzsa alakú zöld levél. Az utóbbi években egyre többen szedik a turistaútvonalak mentén, de sokan pénzkereseti lehetőséget is látnak benne. Aki kicsiben csinálja, 10-20 csomag értékesítésével teremti meg vagy egészíti ki a napi betevőre jutót, de olyan is van, aki nagyobban gondolkodik.Medvehagyma-pástétom
10 hónapos kortól
Hozzávalók (kb. 50 dkg pástétomhoz - ami nagyon sok!):
25 dkg hántolt napraforgómag
1 csokor medvehagymalevél
1 bio citrom leve
só
1,5 dl víz
4-5 ek. olívaolaj
Aprítógéppel, vagy darálóval őröljük egészen finomra a napraforgómagot. A megmosott, lecsepegtetett medvehagymaleveleket vágjuk csíkokra. Melegítsünk meg egy lábasban 2 ek. olívaolajat, dobjuk rá a medvehagymát, és kevergessük, amíg meg nem fonnyad. Ha már kissé kihűlt, tegyük aprítógépbe és pépesítsük, aztán keverjük hozzá a darált napraforgóhoz. Locsoljuk meg citromlével, öntsük hozzá a maradék 3 ek. olajat, és annyi vizet (kb. 1,5 decit), hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Hűtőben, fedett edényben legalább 1 hétig eláll!
A keresett gyógynövény a Mecsek erdeiben található a legnagyobb mennyiségben – a Duna–Tisza közén, illetve az Alföldön egyáltalán nem, így a nagyobb városok zöldségeseinél is jó forgalma van a medvehagymának. A fővárosi Fény utcai biopiacon például 500 forintot is elkérnek azért a csomóért, amit Pécsett 100-150 forintért meg lehet kapni.
A medvehagyma szedése egyben az év gyógynövénygyűjtési szezonjának indulását is jelenti. Az időjárás alakulásától függően rögtön a hóvirág és az illatos hunyor után kibújó, az erdőben jellegzetes hagymaillatot árasztó leveleket sarjadástól virágzásig ajánlják gyűjteni, ekkor fejti ki legjobban kedvező élettani hatásait.
Tipp:
Vágjunk össze laskára 8-10 darab medvehagyma-levelet, adjunk hozzá néhány szem koktélparadicsomot, locsoljuk meg jó minőségű olívaolajjal, tegyünk rá kevés sót és parmezán forgácsokat. Dúsíthatjuk karikára vágott főtt tojással vagy fürjtojásokkal. Kitünő saláta, bármivel fogyasztható.
A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozó, erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó, a fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. Áprilisban, májusba gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét sok gyógynövény boltban is árulják. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Fokozza az étvágyat és serkenti az emésztőrendszer működését. Jól ismert még vérnyomás- és vérzsír csökkentő hatása, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig fokozza a szervezet ellenálló-képességét.
Forrás: bama.hu