Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Tejben az igazság?

Tejben az igazság?

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 05. 29.
Szohó mester utolsó teája: költői utazás a Meidzsi-kori Japánba
2025-09-04 09:57:09

Ibuki, a szamurájéletről álmodó lány és Szohó mester találkozása nemcsak a hagyományokkal való

A varázsvilág újra életre kel: Harry Potter filmkoncert a Budafoki Dohnányi Zenekarral
2025-09-03 09:03:38

Varázslatos élmény várja a rajongókat novemberben: a Harry Potter és a bölcsek köve™ teljes filmje

Generációk, vitakultúra, divat és kiállítás: őszi programsorozat a Goethe Intézetben
2025-09-02 09:12:31

Hogyan értjük meg jobban egymást, hogyan formálja identitásunkat a divat, és miként segíti a kommunikációt a

Négy titokzatos főhős egy lakásban - ismerd meg közelebbről az Egykutya főszereplőit
2025-09-01 09:21:49

Októberben érkezik a mozikba az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje, az Egykutya. A feszült hangulatú

további bejegyzések a szerzőtől »

Összegyűjtöttük, milyen tejek vannak, mit érdemes venni, és tényleg megéri-e a termelői tej?

A bolti tej esetében az alapanyagot, azaz a tehénből kikerülő tejet feldolgozzák. Ezeknek a dobozán olyan kifejezések olvashatóak, mint 'pasztőrözött', 'friss', 'ultrapasztőrözött' vagy 'tartós'. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne?

A nyers tej a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani.

Házi tej: nyers, kezeletlen tej, amelyet közvetlenül a termelőtől lehet beszerezni.

Friss tej: a friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a nyers tejet illetné meg. Az tej, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már korántsem „friss" tej. Ez az elnevezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg tejet jelenthetné, frissnek már a hűtés után sem nem nevezhető a tej.

Pasztőrözött tej: a pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az emberi számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38 másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ez által tartósítsa a tejet. Ez a fajta, viszonylag kíméletes hőkezelés Pasteur erre vonatkozó kutatása miatt kapta a pasztőrözés nevet.

Homogénezett tej
: a homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jeleni. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.

Ultrapasztőrözött tej: közvetlen ultrapasztőrözést jelent, amely a tej csíramentesítését, tartósítását szolgálja. A közvetlen ultrapasztőrözés során a nyers tejbe forró vízgőzt juttatnak, így állítják elő a tartós tejet.

UHT avagy Ultrapasztőrözött-homogénezett tej: közvetett ultrapasztőrözést jelent, amelynek során a tejet 30 másodpercre 140 fokra hevítik, majd lehűtik. A tejet hőkezelés után homogénezik is.





A Tudatos Vásárlók Egyesülete létrehozta Termelői tej adatbázisát, melyben összegyűjtötték, hol lehet termelői tejet venni. A listához KATT.

És hogy miért jó termelői tejet venni?

• A kimérős tejet illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.
• Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést.
• A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék – a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben – akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Környezetvédelem Élelmiszer Állatvilág Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • David Attenborough új óceánfilmje júniusban debütál: lenyűgöző utazás a tengerek megmentéséért David Attenborough új óceánfilmje júniusban debütál: lenyűgöző utazás a tengerek megmentéséért
  • 15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen 15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr807877682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard