Megvan az év fagylaltja. A Házias vidámság végzett az élen, ezt követte a Dobos, majd egy fügefagyit találtak legízletesebbnek az ítészek.
– Rabóczky Jánosné tatabányai aranykoszorús cukrászmester a szakmai zsűri tagja volt a tizenharmadik Év fagylaltja – 2010 elnevezésű országos versenyen, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezett egy fővárosi cukrászdában.Ismerte korábbról is ítésztársait?
– Rajtam kívül három vidéki – mohácsi, zirci, deszki – és két fővárosi zsűritag volt, valamennyien aranykoszorús cukrászmesterek. Nem először voltam már zsűritag, a megyei kollégákat én képviselem az országos ipartestületben, így természetes, hogy a kollégák ismerősek voltak.
Kiktől tanulta a szakmát?
– Bánhidai lányként a bánhidai Vasas Mártont, illetve felsőgallai Horváth Zoltánt tekintem mestereimnek. Nagyon régen, negyvenhét évvel ezelőtt vehettem át a segédlevelemet.
Venesz-díjasként szerepel a zsűritagok listáján. Ki kaphat ilyen elismerést?
– A Venesz József mesterszakácsról, szakíróról elnevezett díjat a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség adományozza. Olyanok kaphatják meg, akik munkásságukkal példamutatóan szolgálják vendéglátásunkat.
Melyik a kedvenc fagyija?
– Mindig az új ízeket szeretem. Az országos versenyen izgalmas ízei voltak a csákvári győztes kreációjának, amely A házias vidámság elnevezést kapta. A dunaföldvári cukrász Dobos nevű fagylaltja is sikert aratott, a harmadik helyet fővárosi kollégánk fügefagyijával szerezte meg. Mi csak a sorszámok alapján döntöttünk, nem tudtuk, kinek a remekét értékeljük. Mintegy félszáz finomságról kellett véleményt mondani. Nekem mostanában a fodormenta kínálta ízek a legkedvesebbek a fagylaltjainkban.
Forrás: kemma.hu