Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Malacra magyar!

Malacra magyar!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 11. 13.
A varázsvilág újra életre kel: Harry Potter filmkoncert a Budafoki Dohnányi Zenekarral
2025-09-03 09:03:38

Varázslatos élmény várja a rajongókat novemberben: a Harry Potter és a bölcsek köve™ teljes filmje

Generációk, vitakultúra, divat és kiállítás: őszi programsorozat a Goethe Intézetben
2025-09-02 09:12:31

Hogyan értjük meg jobban egymást, hogyan formálja identitásunkat a divat, és miként segíti a kommunikációt a

Négy titokzatos főhős egy lakásban - ismerd meg közelebbről az Egykutya főszereplőit
2025-09-01 09:21:49

Októberben érkezik a mozikba az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje, az Egykutya. A feszült hangulatú

Elindult a nyárzáró fesztivál: Szirmai Marci adta át az első SZIN-karszalagot
2025-08-27 18:00:00

Szerda délben megnyíltak a Coca-Cola SZIN kapui, innentől négy napon át tíz helyszínen, több mint 200

további bejegyzések a szerzőtől »

Hajnali négy óra, odakint még sötét van, de valaki már kitöltötte a pálinkát. És meg is itta. Hamarosan fehér kötény feszül minden hason, a gázpalack és a lábos is a helyén.

A Karácsony előtti időszak és a fagyos január a legtökéletesebb időszak a disznóvágásra, ez Magyarországon hagyomány. Már évszázadok óta időzítik ekkora a disznóhizlalás végét, mert a fagyott disznóhús tovább eláll. Kevés egyéb olyan tradicionális magyar népszokás van, ami egyszerre ennyi húshoz juttatná a családot, így számtalan különböző, fifikás módszert dolgozott ki a parasztság arra, hogyan tarthat ki minél tovább a készlet.

Persze a disznóvágást nem lehet elintézni ennyivel, hogy leszúrják, elteszik oszt megeszik. Régen akkor esemény volt a háznál, hogy a gyerekek még iskolába sem mentek. Összegyűlt a család, átjött a koma, a szomszéd, a böllér, itták a pálinkát, és elintézték a disznót.
Az asszonyok sütötték a vért, tisztították a belet, pucolták a hagymát, töltötték a hurkát és a pálinkát, és ügyeltek, hogy semmi se menjen veszendőbe.

A disznóvágás, ami ma is fárasztó egy program (főleg, ha annyit iszik mellé az ember, amennyit illik), bőven eltart egy napig. A böllér feldarabolja a húst, a nagyját elteszik, sózzák, füstölik, egy részét ledarálják kolbásznak, hurkának, egy részét pedig elkészítik még aznapra disznótorosnak.

Mert a lényeg mégiscsak a disznótor. Annak idején, amikor kész lett a disznótoros, a böllér körbejárta a család közeli rokonait, barátait, és invitálta őket – de úgy, mintha virrasztásra kéne menni. A végén persze elárulta, hogy a disznót kell megsiratni, a kedves meghívást pedig vajmi kevesen utasították vissza. A jó disznótor természetesen danolásba fullad, ha nem, akkor az nem disznótor, hanem valóban virrasztás.

Kész szerencse, hogy a disznóvágásnak a mai napig hatalmas rajongótábora van, így nagyjából – a szögbelövőt, gázpalackos pörkölést és egy-két kisebb technikai vívmány használatát leszámítva – eredeti formájában őrizte meg a néphagyomány, így ha megfelelő helyre megyünk, igazi disznótorossal találhatjuk szembe magunkat.

Göcsejen például részt vehetünk – különböző turnusokban – egy igazi, hamisítatlan falusi disznóvágáson, sőt, segíthetünk is. Szálkán is rendszeresen szerveznek disznótoros hétvégéket az elpuhult városi lakosságnak, Révfülöpön pedig most hétvégén szórakozhatjuk ki magunkat a II. Révfülöpi Kolbásztöltő és Fogópálinka versenyen és Disznótoros Rendezvényren.

Ha pedig a fővárosiak nem szeretnének ilyen messzire menni egy kis kolbászért, akkor ajánljuk mindenkinek jó szívvel a Normafa Síházban a Normakert vendéglő friss, disznótoros kínálatát. Érdemes megkóstolni!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Vidék Normafa Folk Turizmus Néprajz Állatvilág Lavór Élő kultúra

Ajánlott bejegyzések:

  • Régi mesterségek, új élmények – kézműves tábor Tóthfaluban Régi mesterségek, új élmények – kézműves tábor Tóthfaluban
  • Csűrök között szól a világ – Jubileumi fesztivál Kalotaszegen Csűrök között szól a világ – Jubileumi fesztivál Kalotaszegen
  • Hagyomány új köntösben – Színes Folkudvar az EgyFeszten Hagyomány új köntösben – Színes Folkudvar az EgyFeszten
  • Népi ritmusok és legendás éjszakák Gombaszögön Népi ritmusok és legendás éjszakák Gombaszögön
  • Tánc, zene, mesterségek: a Hagyományok Háza beköltözik a nyári fesztiválokra Tánc, zene, mesterségek: a Hagyományok Háza beköltözik a nyári fesztiválokra

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr727884226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard