Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Csigával küzdenek a minőségi étkezésért

Csigával küzdenek a minőségi étkezésért

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 11. 28.
Magyar dallamok Japánban - A Cimbaliband sikere Oszakában
2025-07-03 18:13:45

A magyar népzene különleges hangzása, a cimbalom egyedisége és a Cimbaliband szenvedélye ragadta magával a

A nyár ritmusai a BJC-ben
2025-07-02 08:17:33

A Budapest Jazz Club nyáron is gondoskodik arról, hogy a jazzrajongók ne maradjanak élmények nélkül.

Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

további bejegyzések a szerzőtől »

Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár a Slow Food (lassú étel) mozgalom. Az elmúlt években megalakult 9 hazai csoport tagjai vállalták, hogy csak olyan élelmiszereket fogyasztanak, amely a környékükről származik. Tehát bármilyen finom például a déligyümölcs vagy a szusi, náluk nem játszik.

A Slow Food nemzetközi mozgalom Európában Olaszországban és Franciaországban örvend a legnagyobb népszerűségnek. Nem véletlenül. Ezekben az országokban nagy hagyománya van a növénytermesztésnek és állattenyésztésnek. Ráadásul a saját kultúrájukra büszke polgárok tudatos vásárlóként ezzel is támogatják országuk mezőgazdaságát.

A civil szerveződés lényege, hogy támogassa az országhoz illetve a szűkebb régióhoz kötődő élelmiszerek termelését, a gasztronómiai hagyományokat. A mozgalom 1989-ben indult hódító útjára Párizsból. Elnevezésével a gyorsétkezdei „fast food” étkezési stílus ellentettjére, a „lassú”, odafigyelő táplálkozásra irányítja a figyelmet.

A helyi gasztro-kulturális értékek megőrzésével a Slow Food hívei hozzájárulnak a helyi termelők, élelmiszeripari vállalkozások sikerességéhez. Nem kevésbé fontos jellemző közösségi jelleg. Tehát nem csak arról van szó, hogy egyének, vagy egy-egy család elhatározza, hogy a zöldséget, gyümölcsöt a helyi piacról szerzi be. A mozgalom hisz a közösség erejében. Ennek megfelelően arra buzdít mindenkit, hogy alakítsanak - akár néhány főből álló - civil csoportokat, rendezzenek közös eseményeket, például jó hangulatú, baráti vacsorákat, ahol bemutathatják legkiválóbb receptjeiket.

A Slow Food központja az észak-olaszországi Piemonte tartományban, Bra-ban található. További irodák nyíltak Svájcban, Németországban, az USA-ban, Franciaországban, Spanyolországban és legutóbb Japánban. A Slow Food jelenleg világszerte közel 100 000 tagot számlál, akik több mint 800 helyi csoportba, úgynevezett konvíniumba szerveződnek.

A konvíniumok a Slow Food mozgalom „sejtjei”, szakmai-baráti körei, helyi szinten képviselve annak filozófiáját és kifejtve az erre épülő, a helyi érdekeket érvényesítő tevékenységeket. Nyugat-Európában a '90-es évek elején sorra nyíltak a mozgalom kívánalmai szerint működő élelmiszerüzletek. ezekben a boltokban kizárólag az 50-100 kilométeres körzetben megtermelt, előállított élelmiszereket tartanak, legyen az zöldség, gyümölcs, húsáru, édesség vagy éppen bor.

Az elmúlt években Nagy-Britanniában is gyökeret eresztett a Slow Food mozgalom. Az ottani hívek azonban nincsenek könnyű helyzetben, hiszen – mint mondják – túl sok finomságról kell lemondaniuk, ha tartani szeretnék magukat ahhoz, hogy csak helyben előállított élelmiszer kerülhet az asztalra. Irigykedve beszélnek például Magyarországról, amely ebből a szempontból sokkal kedvezőbb adottságokkal rendelkezik.


A nemzetközi mozgalom a következőkért száll síkra:

– A hagyományos ételek újrafelfedezése
– Tájjellegű élelmiszerek felhasználása
– Régi, esetleg már épp kipusztulás előtt álló növények és állatfajták megőrzése
– Az új konyhatechnológiák megismerése
– Közösség a hasonló gondolkodású emberekkel
– Egészséges élelem, amely mégis ízletes

Forrás: baon.hu

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Olaszország Franciaország Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Őshonosok a hazában Őshonosok a hazában
  • Visszatér Budapestre 2025-ben a világhírű  IL VOLO! Visszatér Budapestre 2025-ben a világhírű IL VOLO!
  • Világhírű fellépő érkezik az Újszegedi Szabadtéri Színpadra Világhírű fellépő érkezik az Újszegedi Szabadtéri Színpadra
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr327884570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard