Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A kiváló minőségű marossárpataki pálinka titka

A kiváló minőségű marossárpataki pálinka titka

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 12. 27.
Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

Forradalmi színházi esttel nyitott az újonnan alakult Erkel Színház
2025-05-05 18:14:59

A  Helló Erkel! – Beköszönünk  című produkció az új, 2025/26-os évad repertoárjának legismertebb

további bejegyzések a szerzőtől »

A marossárpataki Antalfi Zoltán közel két évtizede foglalkozik pálinkafőzéssel. Kiváló gyümölcspálinkáját nagyon sokan megismerték már a környéken, híre Magyarországra is eljutott. A vállalkozó a kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést alkalmazza, pálinkáját hivatalosan forgalmazza.

Antalfi Zoltán 1991-ben kezdte a pálinkafőzést, még abban az időben, amikor majdnem minden faluban készítették a kisüsti pálinkát. Abban az időben a MAT felügyelte a főzést, majd később a pénzügyőrség ellenőrizte a főzde tevékenységét. A vállalkozó 2008-ig hagyományosan főzte a gyümölcspálinkát, nyitott tűzzel, kavaró használatával. „Rájöttem, hogy ez a régi főzési mód már elavult, s szükség van az újításra, hogy minőségi ital készüljön és betartsuk a munkavédelmi szabályokat. Tavalyelőtt pálinkafesztiválon jártam Magyarországon, ahol az italok mellett különféle pálinkafőző felszereléseket is felvonultattak. Rövid időn belül megkerestem a céget, s duplafalú üstöket vásároltam, amelyeket jelenleg is használok.” – tudtuk meg a pálinkafőzde tulajdonosától.


Kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést használ
A vállalkozó elmondta, hogy napjainkban, amikor pálinkafőzésről beszélünk nem a nagyapáink által eszkábált főzőüstre kell gondolni, hanem egy a modern kor vívmányait ötvöző hagyományos rézüstre. A kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést használja, ami egy főzőüstből és egy finomító üstből áll. A pálinkafőzés első mozzanata a cefre főzése, amely főzőüstben történik gőz segítségével. A gőzfejlesztőnek köszönhetően lehetetlen, hogy odasüljön az anyag. Az esetleges odakozmálás egykor kellemetlen ízt adott a pálinkának. Ma már nem így van, s a cefrét nem kell vízzel feltölteni. A cefréből kivált, lecsapódott gőz az alszesz, amit később finomító üstben teszünk. A finomítás az alszesz gőzzel való főzése, amelynek eredménye a pálinka. Utolsó lépés a pálinka érlelése, ami rozsdamentes acéltartályokban vagy tölgyfahordókban történik. Minél tovább érlelődik a pálinka, annál kellemesebb a zamata.

Magasak az illetékek
A marossárpataki főzdében mindenféle gyümölcsből készítenek pálinkát. „Fontosnak tartjuk, hogy minőségi italt tehessünk le a vásárló asztalára, hogy elégedett legyen, s visszatérjen hozzánk. Ezért igyekszünk érett és ép gyümölcsöket felhasználni az érlelésnél. A pálinkát, érlelés után, itthon palackozzuk, s kétnyelvű címkével látjuk el. A vámhivatal által kibocsátott engedély értelmében félliteres, kétliteres és ömlesztett formában értékesíthetem a termékeimet.” – fejtette ki Antalfi Zoltán, aki egyelőre otthon várja az érdeklődőket, de a marossárpataki gyümölcspálinka rövidesen kapható lesz italboltokban és vendéglőkben is. A gyümölcspálinkát 15, a szilva és körtepálinkát 20-25 lejért kínálja, de ehhez hozzájön a jövedéki adó. A főzdében legalább 40 fokos pálinka készül, s ezért a vállalkozó literenként 6,4-8,2 lejt fizet be az államkasszába. Sajnos, nem veszik figyelembe, hogy a címke, az üveg és az illeték többe kerül, mint amennyit pénzben az üveg tartalma, a pálinka ér.

A minőségi pálinka titka
Antalfi Zoltán szerint a minőségi pálinka titka a jó alapanyag, a megfelelő erjesztés és jó főzéstechnika. „A minőségi pálinka elfogyasztása után – akkor is ha kissé átléptük a mértékletesség határát – az ember nem kelhet másnaposan, tiszta fejjel kezdheti a napot. Persze, azért ne vigyük túlzásba a pálinkafogyasztást… Nagyon fontos továbbá, hogy a pálinkát sose hűtsük, mert elveszíti a gyümölcsösségét és az illatát. Lassan kortyolgatva, ízlelgetve kell fogyasztani, hogy élvezhető legyen.” – javasolja a tapasztalt pálinkafőző.
A marossárpataki pálinkafőzde évente körülbelül 100 napot működik. A környéken nincs hivatalosan bejelentett pálinkafőzde, ezért Csergedtől a Görgény-völgyéig Antalfihoz hozzák a cefrét. Hogy a tolongást elkerüljék, előre fel lehet iratkozni a főzéshez.

Tervek a jövőre nézve
A tulajdonos jövőbeni tervei között szerepel egy pálinkafesztivál megrendezése, amelyet jövő szeptemberre tervez, a Marossárpatakért Egyesülettel közös szervezésben. „Szeretném minél jobban népszerűsíteni a marossárpataki gyümölcspálinkát. Jólesett tapasztalni, hogy külföldön is érdeklődtek már az itt készített párolt gyümölcsnedű iránt. A közelmúltban a magyarországi Rézangyal kft. keresett meg, s tárgyalásokat kezdtünk gyümölcspálinkáink anyaországi értékesítését illetően. Szívesen működnék együtt hazai forgalmazókkal is, várom, hogy megkeressenek.”

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Alkohol Erdély Maros megye

Ajánlott bejegyzések:

  • Kelemen Lászlót Kossuth-díjjal ismerték el Kelemen Lászlót Kossuth-díjjal ismerték el
  • Őshonosok a hazában Őshonosok a hazában
  • Pénteken indul a Héttorony Fesztivál! Pénteken indul a Héttorony Fesztivál!
  • Erdélyi Mesterségek Ünnepe a hétvégén Marosvásárhelyen Erdélyi Mesterségek Ünnepe a hétvégén Marosvásárhelyen
  • Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr927924536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard